Tehotenstvo po týždňoch – 32. týždeň tehotenstva

Tehotenský týždeň s číslom 32 sa spravidla započítava už do 8. mesiaca gravidity. Žena má pred sebou už posledné týždne tehotenstva, ktoré ale môžu byť poriadne náročné, napríklad aj z dôvodu stále rastúcej hmotnosti a zväčšujúceho sa bruška. Tlak na chrbticu spôsobuje neraz nemalé bolesti. Stále častejšie sa obvykle objavujú aj falošné kontrakcie, teda poslíčkovia, ktorými si maternice, takpovediac, nacvičuje pôrod.

Aký je pre ženu 32. týždeň tehotenstva, aké ťažkosti ju môžu trápiť a aká je dĺžka a hmotnosť dieťatka? Čo všetko ju v tomto týždni čaká, vrátane vyšetrení? Pozrite sa spolu s nami na priebeh tehotenstva v 32. týždni. 

Vývoj plodu v 32. týždni tehotenstva

V priebehu 32. týždňa tehotenstva, čo je asi 30 týždňov od počatia, má ľudský plod celkovú dĺžku od hlavy po pätu okolo 42 až 43 cm.  Dĺžka od hlavičky po zadoček je asi 29 cm. Veľkosťou ho môžeme prirovnať k dyni. Váha plodu sa môže pohybovať okolo 1700 g. Rast bábätka je síce pomalší, no priberanie na váhe je naopak pomerne rýchle. Každý týždeň naberá pokojne 200 až 250 g.

Vďaka tomu, že podkožného tuku pribúda, pokožka dieťatka v maternici je hladšia a mäkšia a získava ružovkastý nádych. To má následne vplyv aj na postupné vypadávanie lanuga, drobného ochlpenia, ktoré stráca svoje opodstatnenie. V niektorých prípadoch však býva v malej miere na určitých častiach tela viditeľné aj po pôrode.

Ak by sa v tomto týždni začal predčasný pôrod, bábätko už má veľmi dobré šance na prežitie bez komplikácií. Hoci pľúca ešte nie sú úplne vyvinuté, pravdepodobne by pri pôrode v tomto týždni už boli schopné samostatne pracovať. Plod sa považuje za stredne nezrelý. 

Ďalšie znaky plodu v 32. týždni tehotenstva:

  • aktívne spí, a to pokojne až 90 % času,

  • vyvíjajúci sa mozog sa ešte stále rýchlo zdokonaľuje,
  • napreduje aj vývoj zmyslov,
  • pečeň ešte dozrieva spolu s pľúcami,
  • tvrdnutie kostí ešte prebieha v menšej miere, kosti sú však stále dostatočne pružné a ohybnejšie, vďaka čomu sú pripravené na prechod pôrodnými cestami,
  • otáča sa alebo už je otočný hlavou dole, čo je poloha najideálnejšia pre vaginálny pôrod (v tomto týždni je už asi 85 % bábätiek hlavičkou dolu),
  • precvičuje si sací reflex,
  • sformované sú nechty na nohách a rukách,
  • vlásky rastú a hustnú. 

Odporúčame: ​Zvýšený prídavok na dieťa sa môže týkať aj vás

príznaky tehotenstva

Zdroj: Depositphotos

Príznaky tehotenstva v 32. týždni

V tejto fáze tehotenstva je u ženy bežné priberanie asi 500 g týždenne. Ako sme spomenuli vyššie, plod môže naberať 200 až 250 g, to znamená, že polovica z váhového prírastku ženy vlastne predstavuje váhový prírastok bábätka. Tehotenské bruško sa stále zväčšuje z dôvodu zväčšujúcej sa maternice, ktorá rastie smerom nahor a tlačí okrem chrbtice aj na spodok pľúc a ďalšie okolité tkanivá.

To ide ruka v ruke z rôznymi sprievodnými ťažkosťami, ako je napríklad bolesť chrbta či dýchavičnosť. Rozťahovanie panvy vedie k bolestiam miernej intenzity v oblasti panvy a bedrových kĺbov. K zmierneniu problémov s bolesťami pohybového aparátu môže pomôcť pohybová aktivita. Posledné týždne tehotenstva môžu sprevádzať aj nepríjemné kŕče v nohách, opuchy či pálenie záhy.

Žena by sa mala v 32. týždni tehotenstva zamerať na pohyby plodu, ktoré by mala cítiť pravidelne niekoľkokrát. Pohyby už nemusia byť práve najintenzívnejšie, keďže plod má v maternici už menej miesta, a tak bábätko nemá priestor pre rôzne akrobatické kúsky. Niektoré ženy trápi akýsi stav zábudlivosti, nepozornosti či duševnej zahmlenosti, pre ktorý sa tiež používa výraz tehotenský mozog. 

Ako odlíšiť poslíčkov od skutočných kontrakcií?

Mnohé ženy okolo 32. týždňa už intenzívne pociťujú takzvaných poslíčkov, teda nepravé kontrakcie, pre ktoré sa používa aj termín Braxton-Hicksove kontrakcie. Niektoré ženy si ich začínajú uvedomovať už koncom druhého trimestra, prípadne aj po 32. týždni. Tieto nepravé kontrakcie sú akési sporadické sťahy maternice, ktorými si nacvičuje blížiaci sa pôrod. Je bežné, že sa stávajú intenzívnejšími napríklad:

  • po fyzickej námahe,
  • pri rýchlej chôdzi,
  • po sexe,
  • po prudkom pohybe,
  • pri únave,
  • z dôvodu plného močového mechúra,
  • pri dehydratácii.

Takéto nepravé alebo cvičné kontrakcie nesignalizujú začínajúci pôrod. Ako ich však rozlíšiť od pravých kontrakcií, ktoré už poukazujú na pôrod? Líšia sa v nasledujúcich bodoch:

  • cvičné kontrakcie sú sporadické a nepravidelné, pravé kontrakcie sú veľmi pravidelné a intervaly medzi nimi sa postupne skracujú,
  • cvičné kontrakcie nie sú veľmi bolestivé a ich intenzita klesá, pravé kontrakcie sú naopak veľmi bolestivé a ich intenzita sa stupňuje,
  • cvičné kontrakcie trvajú obvykle okolo 10 sekúnd, pravé kontrakcie obvykle trvajú minimálne 30 sekúnd,
  • cvičné kontrakcie zvyknú ustúpiť napríklad pri zmene polohy alebo činnosti, pravé kontrakcie neustupujú a obmedzujú ženu v pohybe alebo reči,
  • cvičné kontrakcie nebývajú sprevádzané inými symptómami, pri pravých kontrakciách sa postupne dostavuje odchod hlienovej zátky, mierne špinenie, odtok plodovej vody či pocit tlaku na konečník.

Pozor však na varovné signály, ktoré môžu poukazovať na predčasný pôrod. Medzi príznaky predčasného pôrodu radíme prítomnosť pravých kontrakcií v pravidelných intervaloch, bolesti v podbruší, pocity tlaku a plnosti v panve, nevoľnosť, výtok alebo krvácanie z rodidiel, nervozitu. 

Odporúčame: ​Nastavte si hranice vo výchove detí aj pre vašu rodinu: 5 tipov, ako na to!

pôrodný plán

Zdroj: Depositphotos

Vyšetrenia v 32. týždni tehotenstva

V 32. týždni tehotenstva môže žena podstúpiť ďalší ultrazvukový skríning, respektíve tretí veľký ultrazvuk. Ultrazvukové vyšetrenie, ktoré je súčasťou tretieho trimestra, sa obvykle prevádza medzi 30. až 32. týždňom tehotenstva, čo znamená, že žena ho môže mať v tomto čase už za sebou. Počas tohto vyšetrenia sa kontroluje rast dieťatka, jeho poloha či tvar.

Okrem toho gynekológ kontroluje polohu placenty či objem plodovej vody. Súčasťou skríningu v treťom trimestri je tiež flowmetria – meranie prietokov v pupočníkovej artérii, mozgovej artérii zásobujúcej mozgové štruktúry a artérii zásobujúcej maternicu a dieťa. Okrem toho sa skontroluje rast matky, respektíve váhový prírastok a upresní termín pôrodu.

Žena sa v tomto týždni tehotenstva môže rozhodnúť už nastúpiť na materskú dovolenku, na ktorú sa nastupuje 6 až 8 týždňov pred plánovaným termínom pôrodu. Žene môže skorší termín nástupu na materskú navrhnúť alebo odporučiť lekár v prípade rizikového tehotenstva. 

Pôrodný plán

V 32. týždni tehotenstva môžete pouvažovať o vytvorení pôrodného plánu. Ide o, v jednoduchosti povedané, zoznam vecí, ktoré si žena želá počas pôrodu splniť. Je to teda akýsi opis predstavy o jej pôrode. Pôrodný plán nie je nič povinné, no ak žena preferuje rodiť určitým spôsobom a využiť nejaké služby, alebo naopak niektoré zákroky a metódy pri pôrode odmieta, môže to spísať práve takouto formou.

Samozrejme, na body v pôrodnom pláne sa prihliada hlavne v prípade bezproblémového priebehu pôrodu, pri výskyte komplikácií je pre lekárov prvoradé zaistiť zdravie matky a dieťaťa. O svojom pôrodnom pláne je vhodné diskutovať priamo s gynekológom. Keď sa ho rozhodnete spísať, môžete ho odovzdať zazmluvnenému pôrodníkovi alebo službu konajúcemu personálu pri príjme na pôrodnú sálu.

Pôrodný plán môže zahŕňať napríklad:

  • koho si želáte ako sprevádzajúcu osobu,

  • preferovanú polohu pri pôrode,
  • preferencie ohľadom prestrihávania pupočnej šnúry,
  • súhlas/nesúhlas s klystírom alebo holením,
  • súhlas/nesúhlas s inými zákrokmi (napr. nástrih hrádze),
  • rozhodnutie o odbere pupočníkovej krvi,
  • rozhodnutia ohľadom podávania liekov.

Tehotenstvo po týždňoch:

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE