Tehotenstvo po týždňoch – 1. týždeň tehotenstva

Tehotenstvo po týždňoch – 1. týždeň tehotenstva

Pre mnohé ženy patrí tehotenstvo k najkrajším obdobiam v živote. Tehotenstvo by však zároveň mnoho žien označilo za nielen krásnu, ale aj neľahkú životnú etapu. V tele ženy sa z vajíčka formuje nový jedinec, a to sa nezaobíde bez veľkého množstva zmien a neraz i menších či väčších komplikácií. Bežne sa udáva, že gravidita, ak je reč o ľuďoch, trvá 40 týždňov. Počas týchto týždňov sa toho deje skutočne mnoho. 

Postupne sa vyvíja bábätko, ktorému sa tvoria všetky potrebné orgány a ktoré z týždňa a týždeň rastie. Žena tento proces vníma zvonka rôzne, v každej etape tehotenstva sa môžu dostavovať iné symptómy, stavy, pocity. Poďte sa pozrieť spolu s nami, ako prebieha tehotenstvo po týždňoch a začnime prvým týždňom. Vyvíja sa plod v tele ženy už takto skoro? A odkedy vlastne rátame prvý týždeň tehotenstva?

Odporúčame: ​Strie v tehotenstve: Prečo vznikajú a ako proti nim účinne bojovať?

Odkedy sa počíta tehotenstvo?

Gravidita ženy trvá 40 týždňov, respektíve 280 dní, čo je 10 lunárnych mesiacov. Obdobie tehotenstva sa delí do troch trimestrov, pričom prvý trimester zahŕňa 1. až 12. tehotenský týždeň. Odkedy však tehotenstvo počítame? Ktorý týždeň tehotenstva možno rátať ako prvý? Tehotenstvo ženy sa nepočíta od počatia ani od pozitívneho výsledku tehotenského testu. Za prvý deň tehotenstva sa ráta prvý deň poslednej menštruácie.

Prvý týždeň tehotenstva sa teda nesie v znamení menštruácie. Ako vieme, menštruačné krvácanie je vlastne znakom, že sa nezačalo tehotenstvo. Telo sa zbavuje oddelenej sliznice maternice a neoplodneného vajíčka. Žena teda v prvom týždni tehotenstva ešte skutočne tehotná nie je. Avšak, ak telo ženy prechádza menštruačnou fázou cyklu, po ktorej dôjde k oplodneniu zrelého vajíčka, tak práve toto obdobie bude lekárom po potvrdení tehotenstva určené ako 1. týždeň tehotenstva. 

Kedy skutočne dôjde k otehotneniu?

Odkedy je teda žena skutočne tehotná a v jej maternici sa začína vyvíjať bábätko? Ako sme spomenuli, tehotenstvo sa počíta od prvého dňa poslednej menštruácie, po ktorej došlo k oplodneniu vajíčka. K oplodneniu vajíčka môže dôjsť v období ovulácie, teda po tom, čo sa z ľavého alebo pravého vaječníka uvoľní dozreté vajíčko, ktoré čaká na spermiu.

Ovulácia obvykle nastáva na 10. až 16. deň od začiatku krvácania, respektíve približne v strede menštruačného cyklu. U žien sa deň ovulácie môže líšiť, závisí to od dĺžky cyklu. Ten má v priemere 28 dní (ovulácia teda nastáva okolo 14. dňa), avšak niektoré ženy majú kratší a iné zase dlhší cyklus. Keďže prvý týždeň tehotenstva vlastne žena menštruuje a koncom druhého ovuluje (pri 28 dňovom cykle), skutočne tehotnou sa obvykle stáva počas tretieho týždňa. 

Čo sa deje v tele ženy?

Je teda zrejmé, že počas prvého týždňa tehotenstva sa žiadne bábätko v maternici ženy nevyvíja, pretože ešte len čaká vo vaječníku v podobe vajíčka. Vo folikulárnej fáze ženského cyklu (po menštruácii) sa maternica ženy pod vplyvom hormónov začína pripravovať na prijatie spermiou oplodneného vajíčka. V tomto období sliznica maternice rastie a mohutnie, aby mohlo dôjsť k jeho uhniezdeniu. Vo vaječníku zase dochádza k vývinu schopného vajíčka. Táto fáza trvá asi šesť dní a po nej nasleduje ovulačná fáza. 

Ako sme viackrát spomenuli, žena počas týždňa, ktorý je stanovený ako 1. týždeň tehotenstva, menštruuje. Navonok sa u ženy teda objavujú symptómy typické pre menštruáciu. K charakteristickým príznakom patria bolesti brucha a kŕče rôznej intenzity, bolesti v oblasti krížov, citlivosť alebo opuch prsníkov, hnačky, zmeny, nálad, zhoršenie stavu pleti, únava a mnohé iné. 

Odporúčame: ​Ako znížiť horúčku u detí aj bez potrebných liekov, ktorých je aktuálne nedostatok?

Ako vypočítať termín pôrodu?

Za prvý deň tehotenstva sa považuje prvý deň poslednej menštruácie, hoci v tom čase ešte nedošlo k počatiu dieťaťa. Tento stanovený fakt slúži na ľahší výpočet termínu pôrodu. Robí sa to tak i preto, že väčšina žien skrátka nepozná presný dátum počatia, preto nemožno začiatok tehotenstva a termín pôrodu určovať na základe toho, kedy reálne došlo k otehotneniu. Ovulácia je individuálnou záležitosťou každej ženy a je nízka pravdepodobnosť určenia správneho dátumu na základe toho, kedy došlo k ovulácii, respektíve kedy došlo k splynutiu vajíčka so spermiou. 

Tehotenstvo reálne trvá približne 266 dní od počatia, respektíve spomínaných 280 dní od poslednej menštruácie. Daných 14 dní zahŕňa obdobie od začiatku menštruácie po deň predpokladanej ovulácie (čo je obvykle 14. deň cyklu). Preto sa dĺžka tehotenstva počíta 266 dní plus 14 dní, čo je celkovo 10 lunárnych mesiacov (9 kalendárnych).

Dátum pôrodu je teda možné vypočítať tak, že k dátumu poslednej menštruácie pripočítame 280 dní. Takéto počítanie je najrelevantnejšie, ak má žena pravidelný cyklus. Ak nie, lekár neskôr stanovuje termín aj podľa ultrazvukov a niektorých faktorov. Avšak, všetky vypočítané dátumy pôrodu sú v podstate orientačné. V realite sa v deň, ktorý bol vypočítaný ako deň pôrodu, narodí len malé percento detí. Väčšina bábätiek príde na svet niekedy počas dvoch týždňov pred stanoveným termínom alebo aj po tomto dátume. 

Ako sa pripraviť na tehotenstvo?

Ak žena tehotenstvo priamo plánuje, mala by sa na to pripraviť. Určité zmeny v životnom štýle, ak sú potrebné, je vhodné podniknúť už pred otehotnením a nie až po tom, ako sa na tehotenskom teste objavia dve čiarky. Takto môže vo svojom tele vytvoriť tie najlepšie podmienky pre bábätko. 

Tipy, ako sa pripraviť na tehotenstvo:

  • zdravšie sa stravujete – zvýšte príjem čerstvej zeleniny a ovocia, jedzte zdravé tuky, snažte sa o čo najpestrejší jedálniček,

  • zvýšte prísun kyseliny listovej (zabezpečuje správny vývoj nervovej trubice dieťaťa),
  • dodržujte pravidelný pitný režim (ideálna je voda, minerálne vody, čerstvé šťavy a nesladené čaje),
  • venujte sa primeranej pravidelnej pohybovej aktivite – prechádzky, bicyklovanie, plávanie, joga,
  • myslite na dostatok nočného spánku, ale aj oddychu počas dňa,
  • udržiavajte si primeranú hmotnosť, v prípade nadváhy sa odporúča schudnúť (vysoká váha môže spôsobovať problémy s otehotnením), 
  • vyhýbajte sa nadmernému stresu,
  • prestaňte fajčiť a piť alkohol (alebo alkohol čo najviac obmedzte),
  • doliečte si pretrvávajúce zdravotné problémy,
  • pri chronických ochoreniach a dlhodobom užívaní niektorých liekov konzultujte zdravotný stav a úpravu liečby vzhľadom k plánovanému tehotenstvu s lekárom,
  • ak sa vo vašej rodine objavili dedičné ochorenia, navštívte genetické poradenstvo.

Odporúčame: ​Detské mená: Ktoré kraľovali rebríčkom v roku 2022?

Tehotenstvo po týždňoch:


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní