Tehotenstvo po týždňoch – 41. a 42. týždeň tehotenstva

V predchádzajúcich týždňoch sme si charakterizovali tehotenstvo prehľadne týždeň po týždni. Fyziologická gravidita trvá v priemere 280 dní, čo je 9 kalendárnych alebo 10 lunárnych mesiacov. Ide priemerne o 40 týždňov. Môže však byť žena tehotná 41 týždňov? Áno, a dokonca to platí aj pre 42. týždeň tehotenstva.

Za normálnu dĺžku tehotenstva sa považuje dĺžka v rozhraní 38 až 42 týždňov. O predčasnom pôrode sa hovorí v prípade pôrodu pred ukončeným 37. týždňom a o potermínovej gravidite v prípade, ak k pôrodu dôjde po ukončenom 42. týždni. 

V poslednom článku série zameranej na priebeh tehotenstva týždeň po týždni sa pozrieme aj na 41. týždeň tehotenstva. Čo sa v tomto týždni tehotenstva deje? A čo ak sa u ženy dokonca začne aj 42. týždeň tehotenstva? Všetkému dôležitému sa povenujeme nižšie. 

Čo sa v 41. týždni tehotenstva deje v brušku?

Plod v 41. týždni tehotenstva predstavuje už donosené dieťatko, ktoré je pripravené na príchod na svet. Rast a priberanie sa výrazne spomalili, plod už tieto posledné dni ani veľmi nenarastie, ani sa zvlášť nezvýši jeho hmotnosť. Veľkosti plodu sa môžu líšiť, priemerne ide o dĺžku 51 cm, no môže mať aj o pár centimetrov menej alebo viac. 

Ak sa vyvinuté dieťatko dostalo do tohto týždňa, váha môže (ale nemusí) byť o niečo väčšia ako priemerná váha novorodenca. Môže vážiť pokojne okolo 3,7 až 3,8 kg. Bábätko možno prirovnať k veľkému vodnému melónu. Vnútromaternicový vývin je v podstate dokončený, stále sa však vyvíja a zdokonaľuje mozog a vyvíjať sa bude prakticky až do obdobia dospievania jedinca.

Keďže 41. týždeň (aj 42. týždeň) znamená, že plod je v maternici dlhší čas, obvykle mu viac narastú vlásky a nechty, čo možno vidieť po narodení. Obvykle sa z telíčka postráca aj viac lanuga (drobné ochranné ochlpenie), resp. takto neskôr narodené detičky už nemávajú na tele zvyšky lanuga vo väčšej miere. Keďže ubúda aj mázok chrániaci pokožku, detičky neskôr narodené mávajú neraz viac vysušenú pokožku. 

Odporúčame: ​Ako vybrať správny kočík - TOP 13 vecí, na ktoré sa zamerajte

tehotenstvo

Zdroj: Depositphotos

Príznaky štyridsiateho prvého týždňa

Počas tehotenstva musí žena zvládať rôznorodé telesné zmeny, ktoré sa posledné týždne tehotenstva neraz zintenzívňujú. Termín pôrodu spravidla pripadá na posledný deň 40. týždňa tehotenstva. Avšak, začiatok 41. týždňa sa rozhodne nepovažuje za prenášanie, hoci v laickej verejnosti to tak často označované je. Prenášanie nastáva až po ukončenom 42. týždni.

To znamená, že 41. týždeň tehotenstva je úplne normálnou a fyziologickou súčasťou gravidity ženy. Keďže má plod posledné týždne už veľmi málo miesta v maternici, pohyby dieťatka môžu byť menej intenzívne, no stále by ich mala žena pociťovať pravidelne.

Medzi symptómy 41. týždňa tehotenstva môžeme zaradiť:

  • odchod hlienovej zátky,

  • panvový diskomfort – nepríjemné pocity (niekedy až mierne bolestivé) v oblasti panvy – z dôvodu tlaku plodu v maternici na močový mechúr aj krčok maternice,
  • zhoršenie stavu hemoroidov,
  • problémy so spánkom,
  • časté močenie,
  • častejšie cvičné kontrakcie,
  • zmeny nálady.

Vyšetrenia a ultrazvuk 41. týždňa tehotenstva

Po 36. týždni tehotenstva je žena sledovaná lekárom každý týždeň. Ak pôrod neprebehol do predpokladaného termínu pôrodu, tak ju vyšetrenie spravidla čaká aj počas 41. týždňa. Lekár môže skontrolovať bielkoviny v moči či krvný tlak ženy. Podľa potreby vykoná ultrazvukové vyšetrenie.

Kontrolujú sa ozvy plodu či srdcová činnosť. Lekár musí zhodnotiť stav plodu a ženy a určiť nasledujúce kroky, teda najmä to, či je vhodné čakať na prirodzené spustenie kontrakcií a pôrodu pôrodnými cestami, alebo je potrebné zvažovať vyvolávanie, prípadne dokonca cisársky rez.

Spôsoby vyvolania pôrodu prirodzene

Prebieha u vás 41. týždeň tehotenstva, taška do pôrodnice vás už pár týždňov čaká na chodbe, no bábätko sa nechce začať pýtať na svet? Čakať, kým sa pôrod konečne začne, môže byť pre ženu psychicky aj fyzicky veľmi náročné.

Známych je mnoho bezpečných metód na vyvolanie prirodzeného pôrodu, resp. metód, ktoré majú pomôcť rozbehnúť pôrod. Samozrejme, tieto metódy nie sú vždy 100 % účinné a hlavne nie u každej ženy. Sú však spravidla bezpečné, preto nie je na škodu ich vyskúšať. Pre podporu spustenia pôrodu sa odporúča vyskúšať napríklad:

  • pohyb – choďte na dlhšiu prechádzku (nie sama!) alebo sa pustite do upratovania v domácnosti, prípadne môžete skúsiť chôdzu po schodoch alebo cvičenie na fitlopte, samozrejme, neprepínajte zbytočne svoje sily,
  • pohlavný styk – počas sexu sa vyplavuje oxytocín, ktorý podporuje kontrakcie, pomáhajú aj látky obsiahnuté v spermiách,
  • stimulácia bradaviek – tiež sa pri tom uvoľňuje oxytocín,
  • veľmi teplá sprcha – krúživými pohybmi prechádzajte po brušku a krížoch, samozrejme, s teplotou vody to nepreháňajte,
  • štipľavé jedlá – niektorým ženám v očakávaní údajne dobre pomohli pikantné jedlá na tanieri,
  • bylinné čaje – odporúča sa napríklad čaj z malinových listov, ktorý podporuje kontrakcie maternice,
  • akupunktúra – aj táto metóda sa odporúča na spustenie pôrodu, treba to však konzultovať s lekárom,
  • reflexná masáž chodidiel – na stimulovanie kontrakcií, mala by byť prevedená odborníkom,
  • homeopatiká – opäť je potrebná konzultácia s odborníkom.

Znaky pôrodu v 41. týždni tehotenstva

Asi každá tehotná žena v 41. týždni tehotenstva túžobne očakáva signály rozbiehajúceho sa pôrodu. Je viacero znakov blížiaceho sa pôrodu, ktoré ale neznamenajú, že sa pôrod už začína rozbiehať. Je to napríklad odchod hlienovej zátky, prečisťujúce redšie stolice, tlak v panve, častejšie cvičné kontrakcie.

Za pravé príznaky pôrodu je považovaný v prvom rade odtok plodovej vody (únik po častiach alebo vo veľkom množstve) a následne pravé kontrakcie maternice, ktorých intenzita sa stupňuje a ktoré sa objavujú stále častejšie. Tým sa odlišujú od Braxton-Hicksovych kontrakcií – tie nie sú tak intenzívne a sú nepravidelné.

Rozbehnutý pôrod spravidla prechádza tromi hlavnými pôrodnými dobami – prvá, druhá a tretia doba pôrodná.

Čo je prvá doba pôrodná?

Prvá doba pôrodná je pôrodná doba, počas ktorej dochádza k rozširovaniu a otváraniu krčka maternice. Ide o najdlhšie trvajúci úsek, ktorý môže pokojne trvať aj 8 až 12 hodín. U prvorodičiek býva táto doba obvykle dlhšia. Pri prvej dobe pôrodnej sa čaká na roztiahnutie bránky maternice na 10 cm.

Čo je druhá doba pôrodná?

Druhá doba pôrodná je pôrodná doba, počas ktorej dochádza k vytlačeniu plodu cez pôrodné cesty s pomocou kontrakcií. Ide o čas, kedy sa narodí bábätko. Táto doba môže trvať 30 až 60 minút.

Čo je tretia doba pôrodná?

Tretia doba pôrodná je pôrodná doba, počas ktorej prebieha pôrod placenty. Plodové lôžko sa odlúči a je vypudené z tela ženy. Pôrod placenty trvá obvykle 10 až 15 minút. 

Odporúčame: DIY Jesenné tvorenie s deťmi: Originálne aktivity pre všetky deti!

pôrod

Zdroj: Depositphotos

42. týždeň tehotenstva

Ako sme spomenuli už vyššie, nie je nezvyčajné, ak je žena tehotná 42 týždňov. Resp. platí, že za normálnu dĺžku tehotenstva je považovaná gravidita trvajúca až do konca 42. týždňa. Je bežnou praxou, že sa prijímajú opatrenia k tomu, aby dĺžka tehotenstva už nepresiahla ukončený 42. týždeň.

Ak sa pôrod nezačne sám, slúži k tomu umelé vyvolanie pôrodu. Je viacero metód, ktorými sa lekári snažia vyvolať kontrakcie maternice a rozbehnúť pôrod.

Metódy, ktorými lekári vyvolávajú pôrod:

  • Hamiltonov hmat – lekár pri ňom prstom oddelí plodový vak od sliznice maternice, čo podporí produkciu prostaglandínu a spustenie pôrodu,
  • infúzne podanie oxytocínu – uplatňuje sa po odtečení plodovej vody, ak nie sú prítomné dostatočné sťahy maternice,
  • balónikový katéter – metóda mechanického vyvolávania pôrodu, pri ktorej je do krčka maternice zavedený katéter v tvare balónika,
  • prepichnutie plodového vaku – odborne amniotómia, podporí to odtok plodovej vody v prípade, ak žena už pociťuje produktívne kontrakcie, no voda neodtiekla,
  • podanie prostaglandínov vo forme gélu alebo tabliet – zavádzajú sa do krčka maternice alebo zadnej pošvovej klenby.
  • hydrofilné tyčinky – zavádzajú sa do krčka maternice, stimulujú jeho dozrievanie.

Riziká potermínového tehotenstva

Prečo sa nečaká aj po 42. týždni na prirodzené spustenie pôrodu, prípadne v niektorých prípadoch sa začne pôrod vyvolávať už počas 41. týždňa tehotenstva? Potermínová gravidita so sebou prináša isté riziká, a to pre plod aj ženu. O potermínovom tehotenstve (prenášaní) sa hovorí v prípade gravidity trvajúcej dlhšie ako 42 týždňov.

Tehotenstvo po stanovenom termíne na konci 40. týždňa sa často nesprávne označuje za prenášanie. K hlavným rizikám potermínovej gravidity (a niekedy aj predĺženého tehotenstva po 40. týždni) patria problémy s placentou. Placenta je dočasný orgán v maternici na výživu plodu. Jej dostatočná funkčnosť je obmedzená, a to spravidla na maximálne 42 týždňov.

Niekedy však môže jej funkčnom postupne klesať aj skôr. Nedostatočná funkčnosť placenty následne vedie k nedostatočnej zásobe plodu živinami a kyslíkom. Plod je ohrozený aj syndrómom aspirácie mekónia, ktorý môže nastať z dôvodu prítomnosti mekónia (prvá stolica) v plodovej vode. Po vdýchnutí mekónia môžu nastať zdravotné komplikácie.

K ďalším rizikám patrí makrozómia plodu (nadmerná pôrodná hmotnosť) či neonatálna úmrtnosť. U žien v súvislosti s potermínovou graviditou hrozí cisársky rez, zvýšené popôrodné krvácanie, infekcia plodovej vody, perineálne poranenia. 

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE