Tehotenstvo po týždňoch – 37. týždeň tehotenstva

Tehotenstvo ženy trvá 40 týždňov. Avšak, táto dĺžka rozhodne nie je pevne daná, v podstate len pomerne malé percento bábätiek sa rodí vo vopred stanovenom termíne. Za bežných okolností k prirodzenému začiatku pôrodu dochádza medzi 38. až 42. týždňom tehotenstva.

Ak je to skôr, ide o predčasný pôrod, ak neskôr, spravidla sa pristupuje k vyvolávaniu pôrodu. Ak ženu čaká 37. týždeň tehotenstva, respektíve už prebieha, znamená to, že má pred sebou len posledné týždne tehotenstva a deň pôrodu sa nezadržateľne blíži.

Aký veľký je 37-týždňový plod? Ako sa cíti žena? Aké vyšetrenie ju v tomto týždni čaká? Zistite všetko dôležité v nasledujúcom článku. 

Vývoj plodu v 37. týždni tehotenstva

V priebehu 37. týždňa tehotenstva má ľudský plod celkovú dĺžku od hlavy po pätu okolo 48 až 49 cm. Dĺžka od hlavičky po zadoček je okolo 34 až 35 cm. Plod je dlhý asi ako stonkový mangold. Bábätko rastie posledné týždne tehotenstva už len pomaly a rast sa stále spomaľuje. Váha sa približuje k priemernej váhe novorodenca, v tomto týždni sú to obvykle necelé 3 kg (okolo 2900 g). 

Každý deň môže plodu pribudnúť pokojne 10 až 30 g tukových zásob. 37-týždňový plod možno v závere tohto týždňa už prakticky považovať za donosené dieťatko. Ak bábätko príde na svet pred ukončeným 37. týždňom, stále sa hovorí o predčasnom pôrode. Plod je však koncom týždňa v podstate už pripravený na život mimo maternice. 

Plod si trénuje dýchanie, pľúca sú prakticky pripravené na samostatnú činnosť. Vnútorné orgány sú takmer dozreté, avšak, napríklad rast mozgu pokračuje až do pôrodu. Imunitný systém dozrieva. Plod je schopný si udržať stálu telesnú teplotu. Intenzívne vníma zvuky z okolia, napríklad aj tlkot srdca matky.

Ďalšie znaky plodu v 37. týždni tehotenstva:

  • srdce bije rýchlosťou 120 až 160 úderov za minútu,

  • vlásky na hlavičke neustále rastú,
  • pokračuje rast jemných nechtov,
  • v črevách sa stále zviera prvá stolica zvaná smolka,
  • asi len 10 % času z dňa bdie, zvyšok dňa prespí,
  • cmúľa si palec, čím si trénuje kŕmenie,
  • z povrchu kože sa stále stráca lanugo (jemné ochlpenie), resp. už takmer vymizlo,
  • kože je pokrytá mázkom, ktorý uľahčí prechod pôrodnými cestami. 

Odporúčame: ​Postabortívny syndróm: Príznaky, riziká a spôsoby, ako sa vyrovnať so stratou dieťaťa

príznaky tehotenstva

Zdroj: Depositphotos

Definitívna poloha plodu

Plod sa v maternici v posledných týždňoch tehotenstva, a to obvykle po 32. týždni, ukladá do polohy najvhodnejšej na vaginálny pôrod. Ide o polohu hlavičkou dolu, nôžkami smerom k bránici a tváričkou smerom k chrbtici. Cvičné kontrakcie spôsobujú zostup bábätka nižšie do panvy, teda sa pripravuje na nachádzajúci priechod pôrodnými cestami. To sa zvonka môže prejaviť aj tým, že tehotenské bruško klesne.

Ak sa plod v 37. týždni tehotenstva do tejto polohy ešte neuložil, je menej pravdepodobné, že by k tomu do pôrodu došlo. Ak má dieťa v tomto týždni tehotenstva inú polohu, než ktorú sme spomínali, že potrebné s gynekológom alebo pôrodníkom diskutovať o tom, čo to znamená pre blížiaci sa pôrod.

Aj iné polohy, ako hlavičkou dolu a tvárou k chrbtici, môžu umožňovať prirodzený pôrod skrz pôrodné cesty. Napríklad ani poloha koncom panvovým nemusí predstavovať úplnú kontraindikáciu pre vaginálny pôrod. Kontraindikáciou pre prirodzený pôrod je predovšetkým priečna poloha plodu.

Príznaky tehotenstva v 37. týždni

37. týždeň tehotenstva je pre väčšinu žien už naozaj náročný, ako aj ďalšie posledné týždne tehotenstva. Na konci tehotenstva sa môžu objaviť aj niektoré tehotenské zmeny, súvisiace s prípravou tela na pôrod. Napríklad vďaka poklesu bábätka nižšie do panvy obvykle ustupujú dýchacie problémy, ako aj pálenie záhy.

Avšak, keďže plod vytvára väčší tlak na dolnú časť tela, objaviť sa môže napríklad zápcha či bolesť chrbtice. U niektorých žien sa naopak objavujú hnačky súvisiace s prečisťovaním tela pred pôrodom. Bežný je častejší výskyt poslíčkov, teda cvičných kontrakcií. Prejavovať sa môžu ako menej intenzívne kŕče v oblasti panvy alebo tvrdnutie bruška.

Sú nepravidelné a na ich častejší výskyt môže vplývať aj vyššia fyzická aktivita (vrátane pohlavného styku), nedostatok spánku, nedostatočný pitný režim aj stres. Pre ženu môže byť ťažké zaspať, môžu ju trápiť opuchy nôh, zvýšená únava, zmeny nálady aj citlivá pokožka.

Syndróm hniezdenia

Mnohé ženy sa v tehotenstve, a to najmä v treťom trimestri a na konci tehotenstva, stretávajú s takzvaným syndrómom hniezdenia, alebo inštinktom hniezdenia. Je to akýsi prirodzený inštinkt tehotných žien, prejavujúci sa pocitmi prílevu energie a eufórie, ktoré takpovediac spôsobujú u ženy aktívne pripravovanie na pôrod a príchod dieťaťa.

Typické príznaky syndrómu hniezdenia u tehotnej ženy sú nasledovné:

  • nutkavé pocity na sebarealizáciu v domácnosti a obrovská motivácia,

  • púšťanie sa do rozsiahleho upratovania domácnosti, vrátane umývania okien, prania,
  • snaha všetko v domácnosti skontrolovať a nachystať na príchod dieťaťa,
  • nadmerné plánovanie všetkého,
  • neschopnosť obsedieť na mieste, žena musí stále niečo robiť,
  • nákup a následné ukladanie potrieb pre bábätko,
  • príprava jedla do mrazničky na obdobie šestonedelia,
  • u niektorých častejšie stretávanie sa s rodinou.

Tento syndróm je u ženy úplne bežný, telo a mozog sa akosi podvedome presviedčajú o tom, že je naozaj všetko pripravené na príchod dieťaťa. V prípade, že vás postihnú nutkavé myšlienky na upratovanie a prerábanie domácnosti, nie je na škodu poprosiť niekoho o pomoc. Je dôležité myslieť na to, aby ste neprepínali svoje sily a dostatočne oddychovali. 

Odporúčame: ​Jesenné aktivity pre deti: Nebudete sa nudiť, ani keď je vonku sychravo

syndróm hniezdenia

Zdroj: Depositphotos

Vyšetrenia v priebehu tridsiateho siedmeho týždňa tehotenstva

Od 36. týždňa tehotenstva je bežné, že žena navštevuje tehotenské poradne každý týždeň až do termínu pôrodu. To znamená, že aj v 37. týždni tehotenstva môže mať naplánovanú pravidelnú tehotenskú prehliadku. Obvykle žena navštevuje poradne už v zdravotníckom zariadení, v ktorom má naplánovaný pôrod.

Počas pravidelného vyšetrenia sa sleduje stav plodu aj ženy. Lekár môže skontrolovať moč, krv, hmotnosť, ozvy plodu, krčok maternice, opuchy končatín, krvný obraz. Ak žena ešte nepodstúpila GBS ster z pošvy na odhalenie prítomnosti streptokokov skupiny B, môže ho absolvovať teraz. Test je dôležitý v rámci prevencie nákazy bábätka pri pôrode.

Podľa potrieb môže pomocou ultrazvuku lekár taktiež skontrolovať polohu plodu, uloženie placenty a skontrolovať rýchlosť prietokov krvi v pupočníkovej cieve. Obvykle sa po 37. týždni robí aj kardiotokografia, resp. vyšetrenie kardiotokografom, čo je CTG záznam sledujúci srdcovú činnosť bábätka, ako aj činnosť maternice a prípadnú prítomnosť kontrakcií.

Prasknutie plodovej vody – kedy vyhľadať lekára?

Po 37. týždni tehotenstva by mala žena myslieť na to, že pôrod sa môže pokojne už rozbehnúť, prípadne môže začať niektoré ďalšie týždne. Mnoho bábätiek prichádza na svet pred stanoveným termínom pôrodu. K lekárovi si to treba v prvom rade rozhodne namieriť v prípade prasknutia plodovej vody, resp. keď začne plodová voda odtekať.

Tá môže začať unikať po kvapkách, ale môže odtiecť aj vo väčšom prúde. Odtok plodovej vody možno od úniku moču odlíšiť tým, že stiahnutím svalov sa odtok plodovej vody na rozdiel od moču nezastaví. Pri úniku moču tiež možno zaregistrovať typický zápach. Plodová voda má obvykle akúsi sladkastú arómu a je priesvitná, niekedy zelenkavá.

Na lekára sa neváhajte obrátiť aj v prípade, ak sa vám skrátka niečo nezdá v poriadku, alebo došlo k nejakým zmenám. Ak vás trápia intenzívne kŕče v oblasti panvy, objavuje sa abnormálny vaginálny výtok (napr. ružovohnedý výtok, výrazne krvavý výtok) alebo počas dňa necítite pohyby bábätka, neváhajte to konzultovať s lekárom. 

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE