Tehotenstvo po týždňoch – 31. týždeň tehotenstva

V prvom a druhom trimestri tehotenstva nemusia každú ženu trápiť väčšie zdravotné ťažkosti. Mnohé ženy sa vyhnú typickým ranným nevoľnostiam, zvracaniu, nekončiacej únave i ďalším problémom. Avšak, tretí trimester obvykle nie je pre žiadnu ženu prechádzkou ružovou záhradou. Zvyšovanie telesnej hmotnosti a zväčšovanie maternice obvykle u každej tehotnej ženy prináša so sebou nejaké ťažkosti. 

Môže ísť hoc aj o zhoršenú pohyblivosť a akúsi nemotornosť kvôli veľkému brušku. Neraz sa dostavuje aj problém s dýchavičnosťou, pretože maternica tlačí na spodok pľúc. Bežné sú však aj mnohé ďalšie sprievodné príznaky pokročilej fázy tehotenstva. Aký veľký je plod konkrétne v 31. týždni tehotenstva? Sú potrebné nejaké vyšetrenia? Zistite viac!

Vývoj plodu v 31. týždni tehotenstva

V priebehu 31. týždňa tehotenstva, čo je asi 29 týždňov od počatia, má ľudský plod celkovú dĺžku od hlavy po pätu okolo 41 cm. Dĺžka od hlavičky po zadoček je asi 28 cm. Veľkosťou ho možno prirovnať k veľkému ananásu aj s lístkami. Váha sa môže pohybovať okolo 1500 až 1550 g. Plod rýchlo priberá vďaka zväčšovaniu množstva podkožného tuku a celkovo sa zaguľacuje. 

Vývoj pľúc na rozmedzí 7. a 8. mesiaca tehotenstva ešte nie je definitívne ukončený. Stále sa tvorí pľúcny surfaktant, čo je látka nachádzajúca sa na vnútornej strane alveol (pľúcnych mechúrikov), ktorá zabraňuje ich zlepeniu na konci výdychu.

Plod si trénuje dýchacie pohyby a dýchanie. Avšak, hoci pľúca ešte nie sú úplne zrelé, pri pôrode v 31. týždni by dieťa pravdepodobne už vedelo dýchať samo. Plod v prípade predčasného pôrodu v 31. týždni tehotenstva už nie je považovaný za ťažko nezrelý, ale stredne nezrelý. 

Ďalšie znaky plodu v 31. týždni tehotenstva:

  • čoraz viac získava novorodenecký vzhľad,

  • jeho nervový systém je už schopný kontrolovať telesnú teplotu,

  • lanugo, drobné ochlpenie, sa postupne stráca (u niektorých bábätiek je na niektorých častiach tela viditeľné aj po pôrode),
  • rastú mu vlásky,
  • využíva všetkých 5 zmyslov,
  • má plne funkčné oči reagujúce na svetlo,
  • v kostnej dreni sa tvoria krvné bunky,
  • kosti pevnejú vďaka ukladaniu vápnika,
  • začína si tvoriť zásoby železa,
  • zapamätáva si zvukové a dotykové podnety. 

Odporúčame: ​Škúlenie u detí - príčiny, symptómy a riziká - toto všetko treba poznať

príznaky tehotenstva

Zdroj: Depositphotos

Otočenie plodu v maternici

Okolo 31. týždňa tehotenstva je už vysoko pravdepodobné, že plod sa umiestnil do takzvanej fetálnej polohy, a to otočením hlavičkou dole nad krčok maternice, teda smeruje hlavou k pôrodným cestám. V tejto polohe si plod nohy skrčí a pritiahne k telu, smerujú k bránici. Takto zotrváva obvykle do pôrodu. 

Je však možné, že v tomto období plod zaujme aj inú polohu, a to takzvaným panvovým koncom, respektíve zadočkom, dokonca môže zaujať polohu priečne. Ak plod zaujme v 31. týždni polohu inú ako hlavičkou smerom k pôrodným cestám, teda v podstate nie úplne správnu polohu, nie je ešte dôvod na obavy. Ešte je stále dostatok času na to, aby sa plod otočil správne, čo spravidla pravidelne kontroluje gynekológ. 

Optimálnu polohu pre pôrod zaujme až 90 % plodov. Ak sa tak až do pôrodu nestane, obvykle sa zvažuje prevedenie cisárskeho rezu. O tom, ako podporiť plod v pretočení sa a zaujatí vhodnej polohy na vaginálny pôrod sa môžete poradiť s gynekológom. 

Príznaky tehotenstva v 31. týždni

Váhový prírastok v 31. týždni tehotenstva môže byť okolo 10 až 12 kilogramov. Vrchol maternice sa nachádza približne 10 cm nad pupkom a naráža zospodu na bránicu. To sa bežne prejavuje zvýšenou dýchavičnosťou. Okrem toho musia ženy v treťom trimestri neraz čeliť aj nasledujúcich ťažkostiam:

  • bolesti chrbta,
  • obmedzenie pohyblivosti,
  • zvýšená únava,
  • časté nutkanie na močenie,
  • návaly tepla, 
  • plynatosť,
  • zápcha,
  • pálenie záhy,
  • problémy so spánkom,
  • zmeny nálady a mnohé ďalšie. 

Bežné sú v tomto období aj falošné kontrakcie, nazývané aj Braxton-Hicksove kontrakcie. Niektoré ženy si ich skoro nevšimnú, iné ich pociťujú ako tvrdnutie alebo napnutie bruška a v niektorých prípadoch môžu byť podobné ľahším menštruačným bolestiam. Týmto spôsobom sa maternica, takpovediac, pripravuje na pôrod. 

Okrem poslíčkov žena môže, respektíve by mala pociťovať aj pohyby plodu. Počas 1 až 2 hodín by žena mala pociťovať asi 10 pohybov, napríklad kopnutí alebo šklbnutí či pootočení. Avšak, je normálne, ak je plod počas dňa kratšiu dobu nehybný. Môže skrátka spať. Plod často spí napríklad pri fyzickej aktivite ženy, pretože ho pohyby uspávajú. Ak je však plod nečinný dlhší čas, obráťte sa na lekára. 

Odporúčame: Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci - 22. MESIAC života dieťaťa

ultrazvuk v treťom trimestri

Zdroj: Depositphotos

Syndróm karpálneho tunela v tehotenstve

U niektorých žien sa môže v treťom trimestri tehotenstva rozvinúť aj syndróm karpálneho tunela. Tento zdravotný problém si často spájame s kancelárskou prácou a nadmerným používaním počítačovej myšky. Vzniknúť však môže z dôvodu akejkoľvek stereotypnej manuálnej práce. Pri syndróme karpálneho tunela dochádza k útlaku stredového nervu vedúceho cez karpálny tunel, čo je úzka štrbina v zápästí. 

Úlohou tohto nervu je prenos vzruchov z mozgu do prstov ruky. Vzniknutý syndróm karpálneho tunela sa následne môže prejavovať stuhnutosťou zápästia, bolesťou svalov v oblasti rúk, mravčením v horných končatinách, prípravne aj opuchnutými prstami. Tento zdravotný problémy sa vyskytuje v rôznej miere asi u 60 % tehotných žien a čo je netypické, u polovice tehotných žien sú postihnuté obe ruky. Bežne karpálny tunel postihuje len jednu ruku.

Predpokladá sa, že v tehotenstve rolu v rozvoji zohrávajú hormonálne zmeny či zadržiavanie vody v tele a následné opuchy. Tehotná žena môže pociťovať nepríjemné tŕpnutie, mravčenie a brnenie v rukách. Príznaky syndrómu karpálneho tunela sa obvykle vytrácajú po pôrode. 

Vyšetrenia v 31. týždni tehotenstva

Medzi 30. až 32. týždňom tehotenstva sa spravidla prevádza tretí veľký ultrazvuk, respektíve ultrazvukový skríning v treťom trimestri. Jeho súčasťou je obvykle aj meranie prietokov, alebo odborne flowmetria. Zisťuje sa prietok krvi v pupočníkovej artérii, mozgovej artérii zásobujúcej mozgové štruktúry a artérii zásobujúcej maternicu a dieťa. Ďalej sa kontroluje rast plodu, jeho poloha, tvar či veľkosť hlavičky.

Rovnako sa sleduje poloha placenty či množstvo plodovej vody. Na vyšetrení sa upresní predpokladaný termín pôrodu. Ak žena podstúpila toto vyšetrenie už v 30. týždni tehotenstva, spravidla ju nečakajú žiadne iné testy. V tomto čase má obvykle poslednú šancu rozhodnúť sa pre 3D/4D ultrazvuk, pomocou ktorého si môže prezrieť tváričku bábätka. 

Tehotenstvo po týždňoch:

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE