Prietoky v tehotenstve či flowmetria: Čo dokáže toto vyšetrenie odhaliť?

Prietoky v tehotenstve či flowmetria: Čo dokáže toto vyšetrenie odhaliť?
  • 05.07.2022
  • Lenka Biba Slovak

Tehotenstvo je nielen krásne, ale aj náročné obdobie. V živote ženy sa razom objavia mnohé nové situácie a zmeny, na ktoré sa dá vopred iba ťažko pripraviť. Fyzické zmeny sa striedajú s hormonálnymi výkyvmi, ktoré sa stupňujú so zvyšujúcim sa štádiom tehotenstva. Každá budúca mamička by sa vtedy mala starať nielen o svoje bábätko v brušku, ale aj o seba. Pretože cez pupočnú šnúru jej malý poklad dostáva všetko to, čo prijíma aj maminka.

Budúca mamička musí od začiatku tehotenstva absolvovať množstvo poradní u svojho gynekológa. Ich cieľom je zistiť a zabezpečiť, aby boli bábätko a mamička v poriadku. Počas jednotlivých návštev,  absolvovaných vyšetrení a odberov lekár zisťuje, či sa bábätko vyvíja správne. S tým súvisí aj aj vyšetrenie prietokov v tehotenstve, takzvaná flowmetria. Viete, čo toto vyšetrenie znamená a ako sa vykonáva?

Čo je to flowmetria?

Flowmetria je špeciálne ultrazvukové vyšetrenie, ktoré sa budúcim mamičkám robí zvyčajne v 30. týždni tehotenstva. Toto vyšetrenie sa nazýva aj meranie prietokov, prípadne tiež aj prietoky pupočnou šnúrou. Počas tohto vyšetrenia gynekológ zaznamenáva prietoky na troch rozdielnych miestach v troch dôležitých cievach. Aj prostredníctvom flowmetrie lekár zisťuje, či sa bábätko vyvíja správne.

Odporúčame: 9 úradných povinností počas tehotenstva. Na čo všetko treba myslieť?

ultrazvukové vyšetrenie

Zdroj: Shutterstock

Ako sa merajú prietoky?

Prietoky v tehotenstve sa merajú nasledovne:

  • v mozgovej artérii, ktorá zásobuje mozgové štruktúry,
  • v pupočníkovej artérii,
  • v artérii, ktorá zásobuje maternicu a dieťa.

Po vyšetrení týchto troch konkrétnych meraní získava lekár dôkladný prehľad o celkovom vývine bábätka v brušku. Následne zisťuje aj informácie, na základe ktorých sa vie vyjadriť ku skutočnostiam, ktoré ovplyvňujú vývoj plodu. Hodnota všetkých výsledkov je zaznamenaná nielen pre lekára, ktorý vykonal vyšetrenie, ale aj pre gynekológa pôrodníka v nemocnici, kde budúca mamička privedie na svet svoje dieťatko.

Flowmetria a placenta

Ultrazvuková flowmetria je meranie tehotenských prietokov, ktoré posudzujú funkciu fetoplacentárnej jednotky, a to hodnotením prietoku krvi v pupočníkových cievach a množstva plodovej vody. Toto vyšetrenie môže poukázať na zníženú funkciu placenty, ktorá sa môže podieľať na zaostávaní rastu plodu.

Vývin mozgu dieťatka je mimoriadne dôležitý

Mozog rastúceho bábätka v brušku a jeho správny vývin a vývoj je mimoriadne dôležitý. Veľmi citlivo reaguje predovšetkým na nedostatok kyslíka. Ak nie je dostatočne okysličovaný, je veľmi ľahko a rýchlo zraniteľný. V prípade, ak príde k poškodeniu mozgu a jeho tkanív, tieto zmeny sú, bohužiaľ, nezvratné. Funkcie mozgu dieťatka, kedy prišlo k jeho poškodeniu, už nepracujú tak, ako by mali.

Prípady a príčiny, kedy je bábätko ochudobnené o kyslík, môžu súvisieť:

  • so zdravotným stavom budúcej mamičky,
  • s nesprávnym fungovaním systému placenta – pupočník – dieťa,
  • s ťažkým postihnutím plodu pri prípadných vrodených vývojových chybách alebo pri chorobných stavoch plodu.

Neprehliadnite: Pripravujete sa na pôrod? Nezabudnite na masáž hrádze

prietoky v tehotenstve hodnoty

Zdroj: Shutterstock

Aj preto je flowmetria veľmi dôležitá

Centralizácia obehu je reakcia na to, ak sa zníži obsah kyslíka v obehu dieťatka. Vtedy plod znižuje prietok krvi v končatinách a brušných orgánoch a zároveň rozširuje cievy v hlave. Tým sa zvyšuje prietok krvi v cievach, ktoré zásobujú mozgové štruktúry. V konečnom dôsledku sa tak centralizuje prietok krvi do hlavičky bábätka.

Vyšetrenie zaznamenávajúce prietoky je preto veľmi dôležité. Ide o:

  • sledovanie stavu placenty,
  • jej funkčnosť,
  • a či sa prípadným patologickým procesom nemení prietoková rezistencia (odpor), čo by negatívnym spôsobom ovplyvnilo výmenu živín medzi mamičkou a bábätkom.

Tip pre vás: Čaká vás pôrod? Poznáte všetky možnosti, ako priviesť dieťa na svet?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní