RECEPT: Gaštanové tartaletky z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Gaštanové tartaletky z Pečie celé Slovensko
  • 03.07.2022
  • Redakcia .

Verzií tartaletiek, drobných tortičiek, je nespočetné množstvo. Dajú sa pripraviť s rôznymi druhmi ovocia, rozličnými náplňami a najrôznorodejšími ingredienciami. Dnes prinášame tip na gaštanové tartaletky, v ktorej sa lahodné gaštany prepájajú s chuťou sviežeho ovocia a sladučkou čokoládou. Recept prináša Marek z relácie Pečie celé Slovensko. 

Sušienkové cesto:

  • 250 g maslo
  • 500 g hladká múka
  • 220 g práškový cukor
  • 2 ks vajcia

Postup:

  1. Zapneme rúru na 175 °C
  2. Navážené potrebné množstvo múky, masla a cukru zmiešame v miske od robota a postupne pridáme vajcia. 
  3. Cesto spracujeme a dáme ho schladiť cca 20 min do chladničky.
  4. Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme zvolenými ráfikmi cesto. Položíme na papier a ešte z cesta doplníme okraje tartaletiek, ktoré nožom zarovnávame aby mali pekný tvar. 
  5. Cesto vidličkou poprepichujeme, aby sa nám nestalo, že sa nám tartaletky začnú deformovať.
  6. Môžeme využiť aj to, že do tartaletiek dáme papier a vysypeme vnútro fazuľou alebo inou strukovinou.  Asi po 15 minútach odstránime fazuľu a dopečieme do zlatista.
  7. Tartaletky necháme odpočívať a po miernom vychladnutí preložíme na mriežku alebo iný plech.

Tvary tartaletiek:

  • 2B––A tartaletky  okrúhle 

  • 2B––B tartaletky štvorcové
  • 2B––C tartaletky oválne

Suroviny na náplne a mirror polevu:

  • 450 g mrazené záhradné ovocie, prípadne zmes malín, jahôd, višní, čučoriedok a ríbezlí  
  • 310 g mliečnej čokolády
  • 210 g kryštál cukor
  • 1 cukrárske želé – agar
  • 375 ml šľahačka min. 35 %
  • 2 lyžice rumu
  • 175 g biela čokoláda
  • 100 g kondenzované sladené mlieko
  • 80 g opražené lieskové orechy
  • 100 g kryštálový cukor na karamel
  • jedlý zlatý prach, jedlé gélové farby

1. náplň – ovocná zmes:

Do hrnca si vysypeme mrazenú zmes ovocia, z ktorej vyberieme pár malín a ríbezlí. Zvyšnú zmes zahrievame spolu so 60 g kryštálového cukru. Keď je zmes dobre prehriata, rozmixujeme ju ponorným mixérom, pridáme 8 g agaru. Dobre premiešame a pridáme ovocie, ktoré sme si na začiatku oddelili. Zmes necháme prevrieť. Vychladenú ovocnú zmes natierame na tartaletky.

2. náplň – mliečno-čokoládová ganache:

V hrnci si zahrejeme 125 ml šľahačky, ktorú nalejeme na 250 g mliečnej čokolády, premiešame, necháme vychladnúť a môžeme nanášať ako druhú vrstvu na ovocnú zmes.

3. náplň – gaštanová pena:

Do nádoby od robota si navážime 250 g gaštanového pyré, ktoré sme si vopred vytemperovali na izbovú teplotu, pridáme 40 g práškového cukru, 1 polievkovú lyžicu rumu, vymiešame do peny. Z 250 ml šľahačky a 20 g práškového cukru vyšľaháme do polotuha a následne postupne pridávame do gaštanovej časti. Dobre premiešame a gaštanovú penu vložíme do cukrárskeho vrecka, ktorou vypĺňame silikónové formy.

Formy prekryjeme fóliou a dáme zmraziť najlepšie na -30 °C. Zvyšnú penu si zatiaľ odložíme lebo ju budeme potrebovať na zdobenie podlhovastých tartaletiek. Dobre zmrazenú gaštanovú penu vyberieme z foriem a polievame mirror polevou, ktorú si pripravíme. Alebo čokoládou, prípadne striekame čokoládou, aby sme získali zamatový (velúr) vzhľad.

Mirror poleva:

Do 60 ml teplej vody dáme napučať 10 g želatíny. Do hrnca si odmeriame 100 ml vody, pridáme 150 g  kryštálového cukru, 100 g kondenzovaného sladeného mlieka a dáme zovrieť. Odstavíme a po chvíli pridáme napučanú želatínu. Premiešame a zalejeme touto zmesou 175 g bielej čokolády. Po chvíli polevu premiešame ponorným mixérom  a precedíme cez sitko. Polevu dofarbíme gélovou farbou podľa potreby intenzity farby.

Rôzne druhy zdobenia:

  • Opečené lieskové orechy: Lieskové orechy si dáme na panvicu a mierne ich opečieme. Zbavíme ich hnedej šupky a časť z nich nasekáme a časť obalíme v zlatom prášku.
  •  Čokoládové ozdoby: V mikrovlnke si zohrejeme asi 60 g mliečnej čokolády. Miešame do potrebnej teploty a hustoty. Na papier robíme lístky a zo zmrazenou pečiatkou vytláčane akoby čokoládové pečate na listy.
  • Čerstvé maliny: Tie použijeme ako ozdobu na podlhovasté tartaletky.
  • Čerstvé jedlé kvety kvety – na ozdobu.

Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní