Nielen príjemný zážitok... Čo všetko prezradí o vašom bábätku CTG?

Nielen príjemný zážitok... Čo všetko prezradí o vašom bábätku CTG?
  • 07.07.2022
  • Zuzana Andrášová

Ženy počas tehotenstva absolvujú niekoľko vyšetrení, ktoré sú typické práve pre týchto 9 mesiacov. Ak vás gynekológ poslal na CTG vyšetrenie, je to dôkaz, že termín pôrodu sa už blíži. Vyšetrenie totiž tehuľky absolvujú zvyčajne posledné štyri týždne tehotenstva.

CTG vyšetrenie

CTG vyšetrenie sa nazýva aj kardiotokografia (C – kardio = srdcová činnosť, T – toko = aktivita maternice, G – graf = zápis snímača). Mnohé ženy ho poznajú aj pod familiárnym názvom „pásy“. Vyšetrenie je povinné, pretože monitoruje srdcovú frekvenciu bábätka a kontrakcie maternice.

Kardiotokografia sa vykonáva v treťom trimestri. Môže sa ňou začať už v 32. týždni a prebieha každé 2 týždne. Zvyčajne však začína po dosiahnutí 36. týždňa tehotenstva, vtedy prebieha každý týždeň. Celé vyšetrenie, na ktoré ženu odporúča gynekológ, je bezbolestné a neinvazívne. Prebieha v nemocnici. Niektorí gynekológovia však už majú prístroj priamo vo svojej ambulancii.

Na vyšetrenie môže chodiť žena aj častejšie ako raz týždenne, ak je to potrebné. Ide o tieto prípady:

  • pri prenášaní,
  • pri nízkej hladine plodovej vody,
  • ak sa bábätko pohybuje menej ako obvykle,
  • pri zdravotných problémoch, ako napríklad cukrovka, srdcové choroby či vysoký krvný tlak,
  • ak čakáte viac bábätiek,
  • pri komplikovanom tehotenstve,
  • ak sa pri predchádzajúcich tehotenstvách vyskytli komplikácie.

Odporúčame: Rodičovský príspevok prvýkrát presiahne 400 eur

ctg monitor

Zdroj: Shutterstock®

Ako prebieha vyšetrenie?

Pred CTG vyšetrením niektoré zdravotné sestry odporúčajú zjesť sladkosť, vypiť sladkú vodu či prejsť sa po schodoch, aby dieťatko nespalo. Zároveň by žena nemala byť hladná.

Po absolvovaní váženia, vyšetrenia moču a merania tlaku nasleduje v nemocničnej ambulancii CTG vyšetrenie, pri ktorom si pohodlne ľahnete na chrbát, aby ste sa v jeho priebehu čo najmenej hýbali. V niektorých prípadoch je možný aj polosed či ležanie na boku. Zdravotná sestra pripevní na odhalené tehotenské bruško dva pásy s elektródami. Jedna monitoruje činnosť srdca vášho drobčeka, druhá sťahy maternice.

Vyšetrenie trvá 20 až 30 minút. Pred vyšetrením si zvoľte aj vhodné oblečenie, ako napríklad top, blúzku či svetrík, ktoré len jednoducho vyhrniete. Ak si zvolíte šaty, sestričky vám určite rady poskytnú deku či plachtu.

Po zapnutí kardiotokografického prístroja už len pokojne ležíte a vychutnávate si zvuk tlkotu srdiečka vášho bábätka.

Pozri aj: Prietoky v tehotenstve či flowmetria: Čo dokáže toto vyšetrenie odhaliť?

ctg záznam

Zdroj: Shutterstock®

Srdcová frekvencia dieťatka

V pokoji sa srdcová frekvencia dieťatka pohybuje v hodnotách 120 až 160 úderov za minútu. Ak sa dieťatko počas vyšetrenia hýbe, prípadne kope, frekvencia sa zvyšuje. Zrýchlenie tepu je dôkazom, že vaše dieťatko má dostatok kyslíka z placenty.

Odborníci a lekári rozlišujú tri výsledky CTG vyšetrenia:

  1. reaktívne: srdcová frekvencia sa zvyšuje očakávane, t.j. po každom pohybe bábätka,
  2. podozrivé: v krivke sú nezrovnalosti. Neexistuje však žiadny znak negatívnych procesov. V takýchto prípadoch sa zvykne test zopakovať, lebo je predpoklad, že bábätko spí. Nebuďte tiež prekvapené, ak vám počas merania začne sestrička troška triasť bruškom, aby dieťatko zobudila.
  3. neaktívne: srdcová frekvencia bábätka sa po pohyboch nezvyšuje. Krivky vykazujú abnormálne hodnoty – tep je pod 120 za minútu, čo poukazuje na nedostatok kyslíka.

Kontrakcie

V záverečnom hodnotení sa však nehodnotí len frekvencia srdiečka bábätka, ale aj reakcia na sťahy a kontrakcie samotné. Pri kontrakciách sa sleduje:

  • doba kontrakcie,
  • relatívna sila kontrakcie,
  • početnosť kontrakcií,
  • čas medzi jednotlivými kontrakciami,
  • bazálny tonus maternice – pokojový tlak.

Neprehliadni: 9 jednoduchých návykov, vďaka ktorým budete emocionálne silnejší

tepová frekvencia

Zdroj: Shutterstock®

Hodnotenie výsledku

Hodnotenie výsledku CTG vyšetrenia uskutočňuje skúsený lekár, ktorý následne rozhodne či môže ísť mamička domov, alebo sú potrebné ďalšie vyšetrenia, prípadne pôrod sa už začína.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní