Konizácia krčka maternice: Kedy je potrebné podstúpiť ju a ako prebieha?

Konizácia krčka maternice: Kedy je potrebné podstúpiť ju a ako prebieha?
  • 12.07.2022
  • Lenka Biba Slovak

Preventívne prehliadky by nikto z nás nemal zanedbávať a podceňovať. Žiaľ, realita je ale úplne iná. Ešte stále vysoké percento mužov i žien akosi zabúda, že k lekárovi treba chodiť pravidelne, aj keď nás práve nič nebolí a netrápi. O to viac sa to týka našich intímnych oblastí, kam patrí v prípade žien pravidelná návšteva gynekológa.

Intímne zdravie ženy je veľmi dôležité už od raného veku. Pravidelný menštruačný cyklus, ako aj pravidelná kontrola krčka maternice nám napovedia, či je s nami všetko v poriadku. Gynekologické prehliadky preto netreba podceňovať v žiadnom veku. Príprava na otehotnenie, ako aj obdobie pred a po menopauze, je pre fyzickú i psychickú kondíciu ženy nesmierne dôležité. A to aj vtedy, ak nás práve nič nebolí a netrápi nás žiadny problém „tam dolu". Pretože práve pravidelnými prehliadkami u gynekológa lekár zistí, či sme zdravé.

Ak nie, náš gynekológ včas odhalí zmeny, ktoré by neskôr mohli vyústiť až do nádorových ochorení a patologických zmien, napríklad aj na maternici. Ak sa tak stane, práve konizácia krčka maternice nás neskôr môže zachrániť. V čom spočíva tento operačný zákrok a prečo je v niektorých prípadoch už nevyhnutný? Máme pre vás všetky dôležité informácie.

Preventívna prehliadka u gynekológa

Preventívna gynekologická prehliadka je potrebná a nevyhnutná na zistenie prípadných abnormalít nielen na vonkajších pohlavných ženských orgánoch, ale aj na krčku maternice, na maternici, vaječníkoch či prsníkoch. Ak sú prípadné abnormality zachytené včas, ich následná liečba je jednoduchšia a menej náročná. Preto je pravidelná prehliadka dôležitou prevenciou viacerých ochorení.

Odporúčame: Prietoky v tehotenstve či flowmetria: Čo dokáže toto vyšetrenie odhaliť?

krčok maternice

Zdroj: Shutterstock

Cytológia krčka maternice

Od 23. roku života ženy je súčasťou preventívnej gynekologickej prehliadky aj cytologický ster z krčka maternice. Toto vyšetrenie pomáha zistiť, či sa na krčku maternice vyskytujú prípadné nežiaduce zmeny. Tie totiž nastávajú oveľa skôr, ako by ste pociťovali akékoľvek príznaky.

Vďaka cytologickým sterom a analýze ich výsledkov sa dokáže predísť nebadanému rozvoju rakoviny či predrakovinových štádií. Ak sa toto agresívne ochorenie odhalí včas, liečba v ranom štádiu býva zväčša úspešná a nie tak náročná. Investujte preto do pravidelnej preventívnej prehliadky u gynekológa čas a odhoďte svoj strach.

Kolposkopia

Kolposkopia je gynekologické vyšetrenie s pomocou kolposkopu. Nie je súčasťou bežnej gynekologickej prehliadky – absolvujete ju, ak si lekár potrebuje upresniť niektoré z vašich predchádzajúcich výsledkov. Dôvodom najčastejšie býva napríklad výskyt genitálnych bradavíc, ktoré svedčia o infekcii HPV vírusu, alebo zhoršené výsledky predchádzajúceho cytologického steru krčka maternice.

Pri kolposkopii má gynekológ priamy prístup ku krčku maternice, čo mu zaručuje podrobnejšie skúmanie prípadných nežiadúcich abnormalít. Pri kolposkopickom vyšetrení gynekológ môže urobiť aj biopsiu. To znamená, že odoberie vzorku podozrivého tkaniva.

Po tomto zákroku zvykne byť prítomné aj mierne krvácanie. V tomto prípade ale nepoužívajte tampón. Krv zachytávajte vložkou a niekoľko dní sa vyhnite pohlavnému styku, aby ste eliminovali riziko infekcie.

Konizácia krčka maternice

Ak cytologické vyšetrenie a kolposkopia odhalia predrakovinové či rakovinové zmeny krčka maternice, váš gynekológ vám, pravdepodobne, navrhne konizáciu krčka maternice.

Je to pomerne jednoduchý operačný zákrok, ktorý trvá niekoľko minút. Lekár pri ňom odstraňuje časť krčka maternice, ktorá je postihnutá nežiaducimi zmenami. Krčok maternice sa tým pádom skráti. Konizácia krčka maternice prebieha zvyčajne v celkovej anestéze, v niektorých prípadoch sa ale lekár rozhoduje pre operačný zákrok v spinálnej narkóze.

Ak boli predrakovinové a rakovinové zmeny na krčku maternice zachytené včas, konizácia tak býva jedinou formou liečby bez potreby ďalšej terapie.

Neprehliadnite: Nielen príjemný zážitok... Čo všetko prezradí o vašom bábätku CTG?

maternica

Zdroj: Shutterstock

Aký je priebeh konizácie krčka maternice?

  • Konizácia krčka maternice sa realizuje v anestéze po predchádzajúcom predoperačnom vyšetrení. Zákrok trvá približne 15 minút.
  • Na začiatok sa vydezinfikujú rodidlá a odstráni sa potrebná časť krčka maternice, ktorá sa odošle na histológiu. Odstránené tkanivo je vo veľkosti zhruba 1,5 x 1 cm. Rez sa vedie tým spôsobom, aby boli odstránené všetky viditeľné zmeny.
  • Z kanála krčka maternice sa kyretou odoberá aj vzorka, ktorá sa odosiela taktiež na histológiu.
  • Ak príde ku krvácaniu, zastavuje sa elektrokoaguláciou. Spodina sa potrie špeciálnou pastou, v ktorej sa nachádza zmes kyselín, ktorá napomáha zastaveniu krvácania.

Obdobie po konizácii krčka maternice

Lekár pri konizácii odoberá iba nevyhnutné množstvo postihnutého tkaniva. Ak sú tieto abnormálne zmeny na krčku maternice zachytené včas a konizácia je vykonaná iba v začiatkoch týchto zmien, za istých okolností môže žena donosiť zdravé bábätko.

Skrátenie krčka maternica pod vplyvom konizácie môže byť nevýhodné pre prípadné otehotnenie a priebeh tehotenstva, avšak tento zákrok môže mnohým ženám zachrániť život.

Po konizácii krčka maternice sa niekoľko dní nekúpte, iba sprchujte. Na istý čas sa vyhnite pohlavnému styku, nepoužívajte tampóny a do pošvy nič nevkladajte. Lekára navštívte vtedy, ak je krvácanie po konizácii silnejšie ako váš štandardný menštruačný cyklus, zvýšené teploty a horúčky či výrazne zapáchajúci výtok.

Odporúčame aj: V našom konaní uplatňujeme 8 druhov inteligencie. Ktorou vynikáte?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní