V našom konaní uplatňujeme 8 druhov inteligencie. Ktorou vynikáte?

V našom konaní uplatňujeme 8 druhov inteligencie. Ktorou vynikáte?
  • 24.06.2022
  • Zuzana Andrášová

Vo vašom okolí je možno bežným javom, že niektorí ľudia svoju inteligenciu preceňujú. Naopak, iná skupina ľudí ma tendenciu svoju inteligenciu podceňovať, možno aj preto, že spájajú úspech či verejné uznanie s výškou IQ. Nie je to však tak.

Podľa amerického psychológa Howarda Gardnera je naše správanie výsledkom 8 druhov inteligencie. V niektorých vynikáme, iné sú našou slabšou stránkou. Poznáte svoje štyri silné druhy inteligencie? Využívate ich naplno vo svojom živote?

Inteligencia

Denne sa na nás hrnie obrovské množstvo informácií. Deti nám sprostredkujú informácie, čo sa dialo v škole, v družine či v umeleckej škole.

V práci nám zamestnávateľ poskytuje informácie, ako máme postupovať, čo má byť výsledok našej práce. Informácie si vymieňame aj s našimi kolegyňami. Súčasťou posedenia s kamarátkou na káve je tiež množstvo informácií.

Ak chceme spracovať tieto informácie, musíme využiť našu inteligenciu, ktorá zahŕňa mnohé aspekty. Patrí tu napríklad výkonnosť našej pamäte, schopnosť hľadania logických súvislostí, rýchlosť riešenia otázok, priestorová predstavivosť či riešenie matematických úloh.

Jednotkou merania inteligencie je inteligenčný kvocient – IQ. U ľudí sa môžu prejavovať rôzne stupne nameranej inteligencie:

  • IQ pod 20: idiocia – 0,1 % populácie
  • IQ 20 – 49: imbecilita – 0,5 % populácie
  • IQ 50 – 69: debilita – 1,9 % populácie
  • IQ 70 – 79: hraničné pásmo medzi rozumovou zaostalosťou a normou – 5 % populácie
  • IQ 80 – 89: podpriemerná inteligencia – 14 % populácie
  • IQ 90 – 109: priemerná inteligencia – 48 % populácie
  • IQ 100 – 119: nadpriemerná inteligencia – 18 % populácie
  • IQ 120 – 139: vysoká inteligencia – 11 % populácie
  • IQ 140 a viac: genialita – 1,5 % populácie

Kritici v súvislosti s výškou IQ upozorňujú, že výška inteligenčného kvocientu rozhodne nie je meradlom úspechu. Inteligenčný kvocient sa na úspešnosti človeka podieľa „len" dvadsiatimi percentami. 

Pozri aj: Lekár si ostro podal rodičov: Sú to slabosi, ich hlúposť spôsobuje deťom najväčšie utrpenie

inteligenčné testy

Zdroj: Shutterstock®

8 druhov inteligencie

Americký psychológ Howard Gardner však v roku 1983 spochybnil tradičné chápanie inteligencie. Upozorňoval, že logicko-matematická a jazyková inteligencia sú príliš zdôrazňované a následne sa to odráža aj v školských osnovách.

Svoju pozornosť upriamil na multidimenzionálnu teóriu inteligencie, ktorá zahŕňa osem nezávislých druhov inteligencie. Tie vzájomne spolupracujú a vytvárajú inteligentné správanie. O tom, ktorý typ inteligencie v živote človeka prevládne, rozhoduje najrozvinutejšia časť mozgu, vplyv prostredia a situácie, v ktorých sa ľudia v priebehu prvých desiatich rokov ocitnú.

Medzi 8 druhov inteligencie patrí:

1. Lingvistická – jazykovo verbálna inteligencia: zahŕňa v sebe komunikačné schopnosti, t.j. zaobchádzanie s jazykom, gramatiku, čítanie, písanie, chápanie obsahu. Ľudia s touto formou inteligencie vynikajú ako politici, právnici, novinári, komentátori, učenie cudzích jazykov je pre nich hračka.

2. Logicko-matematická inteligencia: jej súčasťou je riešenie matematických problémov, schopnosť abstraktného myslenia a uskutočňovanie dôkazov. Ak vynikáte touto formou inteligencie chémia, fyzika či hra pokru a šachu vám ide hravo. Hor sa uplatniť v technicko-vedeckých odboroch.

Bude ťa zaujímať: Sploštená hlavička u bábätiek: Je vankúšik naozaj správna voľba?

druhy inteligencie

Zdroj: Shutterstock®

3. Hudobná inteligencia: patrí tu schopnosť zachádzať so zvukom, rytmom, hranie, spievanie či skladanie piesní. Vynikajú ňou najmä speváci, hudobníci, skladatelia, dirigenti či producenti.

4. Telesno-kinetická inteligencia: schopnosť využívať všetky časti tela pri riešení problémov, vytváranie produktov pomocou hrubej a jemnej motoriky, manipulovanie s predmetmi, čo využijete pri športe, tanci či pri remeslách. Je typická pre chirurgov, ktorí využívajú jemnú motoriku, ale aj pre športovcov, hercov či tanečníkov.

5. Priestorovo-vizuálna inteligencia: schopnosť vytvárať trojrozmerné predstavy, pohybovať nimi a otáčať ich, čo sa do praxe premieta pri čítaní máp či balení kufra. Ľudia s touto vysokou inteligenciou môžu pracovať ako piloti, dizajnéri, vodiči z povolania, taxikári či sochári.

Neprehliadni: Hľadáš si partnera? Zameraj sa na protiklady. Kouči vysvetľujú dôvody

sociálna inteligencia

Zdroj: Shutterstock®

6. Interpersonálna – spoločenská inteligencia: s ňou dokážete chápať konanie, motiváciu i emócie druhých ľudí. Uplatnite sa s ňou v psychológii, pedagogike, politike či marketingu.

7. Intrapersonálna inteligencia: schopnosť vnímať a rozlišovať vlastné pocity, motiváciu či zámery. Ľudia, ktorí vynikajú týmto druhom inteligencie lepšie zvládajú stres, lepšie dokážu spracovať negatívnu skúsenosť či bolesť. Vynikajú schopnosťou uskutočňovať správne rozhodnutia voči sebe. Disponujú tiež nižším potenciálom ľutovať svoje kroky.

8. Prírodovedecká inteligencia: jej súčasťou je rozlišovanie fauny a flóry, chápanie usporiadania prírody, čo sa pretaví v poľnohospodárstve, pri varení, či pri ochrane životného prostredia.

Možno zmeníte názor na ľudí

Na základe poznania 8 druhov inteligencie dokážete v sebe a svojich blízkych či známych objaviť ich silné stránky. A tak možno zmeníte názor na kolegyňu, ktorá má mizernú orientáciu v priestore (čo platí aj u mňa), ale na druhej strane vycíti, keď potrebujete pomoc alebo podporu, pretože disponuje značnou interpersonálnou inteligenciou.

Ak sa zameriate na svoje tri či štyri silné druhy inteligencie, možno zmeníte pohľad aj na samú seba. Samozrejme, v pozitívnom slova zmysle.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní