Sploštená hlavička u bábätiek: Je vankúšik naozaj správna voľba?

Narodenie bábätka sprevádza nielen neopísateľná radosť rodičov a celej rodiny, ale aj obavy, či je pre bábätko doma všetko pripravené tip-top. Mnohé rady a tipy sa rodičia môžu dozvedieť ešte pred príchodom ich malého šťastia na svet, avšak aj v tomto prípade je najlepším učiteľom priamo prax.

Dnes sa zameriame na spánok bábätiek. Čo všetko potrebujú mať v postieľke? Je vhodné hneď používať vankúš a prikrývku? A čo hračky v postieľke? Áno či nie? Otázok a pochybností je naraz príliš veľa. Preto sme sa rozhodli priniesť vám zopár rád a tipov, ako by mali bábätká správne spinkať. A ak sa vám zdá, že má vaše dieťatko v prvých týždňoch a mesiacoch práve zo spánku v postieľke preležanú hlavičku, nezľaknite sa. Je to prirodzené.

Menej je viac!

Táto životná múdrosť platí na 100 % aj v prípade, ak uvažujete nad tým, čo všetko dať bábätku do postieľky. Majte na pamäti, že v detskej postieľke by minimálne do šiestich mesiacov života bábätka nemali byť žiadne:

  • vankúše,
  • deky,
  • prikrývky,
  • a ani žiadne hračky.

Taktiež je veľmi dôležité, aby dieťatko spalo na rovnej podložke. V prípade, ak vaše bábätko trpí refluxom, odporúča sa upraviť polohu celej postieľky, nie podloženie hlavičky vankúšom.

Odporúčame: FIMÓZA: Problém, ktorý postihuje chlapcov už od narodenia

ako majú spať bábätká

Zdroj: Shutterstock

Ergonomický vankúš – áno či nie?

Sploštená hlavička u malých bábätiek je prirodzený jav. Prílišná a prehnaná snaha rodičov vyhnúť sa u svojho bábätka práve sploštenej hlavičke vedie ku kúpe ergonomických vankúšov. Názory odbornej verejnosti sú ale také, že by sa používať nemali.

Rady znejú nepoužívať ich, nakoľko nie sú dostatočne vyskúšané, pričom môžu byť pre dieťatko aj nebezpečné, a v prvých mesiacoch života bábätka sú aj úplne zbytočné.

Polohovanie bábätka je NAJDÔLEŽITEJŠIE

V súčasnosti sa viac ako polovica bábätiek narodí s malou asymetriou lebky. Tá môže súvisieť s priebehom pôrodu, avšak niektoré typy sploštenej hlavičky môžu vzniknúť už z obdobia, kedy je bábätko ešte u maminky v brušku. Malé asymetrie lebky bábätiek však zvyknú zmiznúť v priebehu niekoľkých dní po narodení dieťatka.

Ak však chceme bábätku dopriať 100 % starostlivosti aj v prípade, aby sa jeho hlavička nezležala a nesploštila, najdôležitejšie je polohovanie bábätka. To sa odporúča robiť každý deň približne do šiestich mesiacov veku dieťatka.

POZOR – polohovanie bábätka musí prebiehať pod vašim dohľadom, teda v priebehu dňa. Nie v noci, keď spíte aj vy. Ideálny pre polohovanie je bdelý stav bábätka. Dávajte mu aj podnety na mierne otáčanie hlavičky, nakoľko bábätko v prvom polroku jeho života zvyčajne preferuje pri ležaní iba jednu stranu tela.

  • Pri dojčení či kŕmení dôsledne striedajte strany.
  • Polohujte bábätko pri hraní a vnímaní nových podnetov.
  • Dávajte bábätko na bruško, nie však ihneď po jedle.
  • Držte bábätko raz na pravej ruke, raz na ľavej ruke – toto striedanie je taktiež dôležité.

Neprehliadnite: 6 tipov, ako vybrať cumlík pre bábätko: Je lepší latexový alebo silikónový?

správny spánok bábätiek

Zdroj: Shutterstock

Správna poloha pri spaní môže zachrániť bábätku život

Bohužiaľ, syndróm náhleho úmrtia dojčiat – SIDS prichádza bez varovania a mení život celej rodine. Preto je veľmi dôležité ukladať bábätko na spánok do správnej polohy. Práve poloha na chrbátiku výrazným spôsobom znižuje riziko SIDS, ale aj riziko udusenia či prehriatia bábätka.

Na druhej strane – práve táto poloha splošťuje bábätkám pri spaní hlavičku vzadu. Netreba sa však toho obávať a ihneď kupovať ergonomický vankúš. V takmer všetkých prípadoch toto sploštenie zmizne samé.

Majte na pamäti, že výrobcovia ergonomických vankúšov proti splošteniu hlavičky sú motivovaní predovšetkým predajom, a to za každú cenu. V tomto prípade sa cielene zneužíva obava rodičov z akéhosi „nepekného“ vzhľadu hlavičiek ich detičiek. Využíva sa tvrdenie, že práve vankúš tento problém určite vyrieši.

Neunáhlite sa

U väčšiny detičiek so syndrómom sploštenej hlavičky sa sploštenie či zležanie hlavičky upraví vtedy, keď prestanú spinkať výlučne iba na chrbátiku. Toto obdobie trvá zvyčajne 1 – 2 roky. V prípade, ak je pre sploštenú hlavičku prítomná napríklad genetická predispozícia jedného z rodičov, používanie vankúšov proti splošteniu hlavičky nemá príliš veľký význam.

Dajte pozor predovšetkým na to, aby bola postieľka pre bábätko v prvom rade bezpečná. A zvážte všetky rodičovské rozhodnutia.

Odporúčame aj: Predčasný pôrod: Pri ktorých príznakoch treba spozornieť?

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE