FIMÓZA: Problém, ktorý postihuje chlapcov už od narodenia

Ak sa rodičom narodí bábätko chlapček, častokrát je pojem fimóza pre nich veľkou neznámou. Je to intímny problém spojený s genitálom chlapca. Ak sa fimóza u dieťaťa vyskytne, netreba ju ignorovať či zanedbať, pretože liečba je iba chirurgická. V tých závažnejších prípadoch je potrebná liečba u urológa.

Väčšina bábätiek chlapcov prichádza na svet s predkožkou, ktorá nie je oddelená od žaluďa (glansu). V detstve to nebýva žiadny problém a je to celkom bežný jav. Ak ale tento stav pretrvá až do dospievania či dospelosti, môže to spôsobiť závažné problémy.

Čo je to fimóza?

Genitál muža (pohlavný úd) pokrýva tenká koža, ktorá je voľne pohyblivá. Túto kožu nazývame predkožka, pričom práve tá chráni u mužov citlivý žaluď. V prípade, ak sa zúžená predkožka nedá pretiahnuť cez žaluď, vtedy hovoríme o fimóze.

U bábätiek a malých detí je tento stav fyziologický. Spôsobuje ho dočasné zrastenie takzvaného vnútorného listu predkožky s povrchom žaluďa. Ako dieťa rastie a chlapci zažívajú prvé erekcie, sa tento vnútorný list predkožky postupne odlepí, a vtedy sa už predkožka dá stiahnuť až za žaluď. Toto by sa v ideálnom prípade malo udiať približne do 3. roku života chlapčeka, avšak niekedy je to aj neskôr, čo je ale stále ešte v poriadku.

Bohužiaľ, v ojedinelých prípadoch sa chlapci narodia s predkožkou, ktorej otvor je zrastený úplne. Vtedy je nutný okamžitý chirurgický zákrok, pretože moč sa hromadí v takzvanom predkožkovom vaku. Chirurgický zákrok v tomto prípade spočíva v narezaní predkožky, čím príde k uvoľneniu odtoku moču.

V tých ostatných prípadoch, kedy narodenie chlapčeka nie je sprevádzané týmto problémom, všetko vyrieši príroda sama. Predkožku sa neodporúča sťahovať nasilu. Ak by sme do veku 18 mesiacov dieťatka predkožku uvoľňovali, viedlo by to, naopak, k problémom. Mohli by vzniknúť drobné ranky, a práve tie by boli príčinou vzniku neskoršej fimózy.

Odporúčame: RECEPT: Pomarančovo-tvarohová bábovka z Pečie celé Slovensko

Príčina fimózy – čo ňou je?

Príčina vzniku fimózy je perzistencia škrtiaceho prstenca, ktorá sa nachádza na rozhraní vonkajšieho a vnútorného listu predkožky. Prstenec bráni voľnému pretiahnutiu predkožky, pričom viazne samoočisťovanie predkožkového vaku. Zadržiava sa smegma, produkt okolitých žliazok, a v tomto priestore sa tým spôsobuje zápal.

Ako postupovať u chlapcov starších ako 18 mesiacov?

Vo veku okolo jeden a pol roka, prípadne do dvoch rokov veku, sa dá u niektorých chlapčekov pozorovať uvoľňovanie zlepenia, a teda možnosť uvoľnenia predkožky. V tomto prípade sa odporúča v rámci večernej hygieny vždy predkožku uvoľňovať, až tak postupne dôjde k jej hladkému pretiahnutiu. Úplnému uvoľneniu predkožky prispieva aj samotný rast penisu.

Ak sa týmto jemným a šetrným spôsobom nedarí predkožku uvoľňovať, odporúča sa jemná masáž predkožky 1 až 2-krát denne. Ak to aj napriek tomu nie je úspešné a predkožka sa stále neuvoľňuje, pristupuje sa k jemnému oddeleniu zlepenia kovovou sondou. Tento úkon je už v rukách ošetrujúceho pediatra dieťaťa, prípadne detského urológa. Ak je výkon urobený správne, nemal by byť bolestivý. 

Kedy je fimóza už problém?

Fimóza je problémom, ak zrasty stále pretrvávajú aj do doby blížiacej sa puberty. Vtedy bránia stiahnutiu predkožky, a tým aj následnému udržiavaniu hygieny. Ak je predkožka u chlapcov tesná, spôsobuje hromadenie mazu v predkožkovom vaku – čo sa nazýva smegma. To zvyšuje dráždenie genitálu. Dôsledkom bývajú časté a spontánne erekcie.

Takýmto spôsobom vznikajú na penise drobné trhlinky v predkožke, ktoré sa hoja väzivom, a tým sa otvor v predkožke opakovane zužuje. Ak je toto sprevádzané zápalmi žaluďa a predkožky, čo sa nazýva balanitída, môže vzniknúť takzvaná získaná fimóza. Tento problém už ale musí riešiť urológ.

Odporúčame aj: Bio-aktívny kolagén – jeho účinky si zamilujete. Ako ho získavať a dopĺňať čo najlepšie?

Smegma

Až donedávna, ak u trojročných chlapcov bola predkožka stále fixovaná, sa toto považovalo za chorobu. Riešením bolo násilné a až drastické sťahovanie či strhávanie predkožky, ktoré bolo veľmi bolestivé. To u chlapcov spôsobovalo traumu.

Dnes už je však dokázané, že takáto nepohyblivá predkožka u malých chlapcov je normálny stav, ktorý si žiadny zásah nevyžaduje. Ak niekedy rodičia spozorujú zdurenie v oblasti predkožky, ide o nahromadenie mazu, čo sa nazýva smegma. Nejde o ochorenie – keď sa predkožka uvoľní, následne sa uvoľní aj smegma.

Kedy sa fimóza rieši chirurgicky?

Ku chirurgickému riešeniu tohto problému sa pristupuje v týchto prípadoch:

  • ak je slabý prúd moču pri močení,
  • ak je pri močení prúd moču prerušovaný a predkožkový vak sa nafukuje hromadením moču,
  • ak fimóza vedie k zápalom, ktoré sa opakujú, pričom môžu byť bolestivé a predstavujú ďalšie problémy spojené s močením.

Neprehliadnite: Placenta a jej komplikácie. Kedy je nutný chirurgický zákrok?

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE