Placenta a jej komplikácie. Kedy je nutný chirurgický zákrok?

Placenta, ľudovo nazývaná aj plodový koláč, je dočasný orgán v tele tehotnej ženy, ktorý začína vznikať pri počatí. Placenta spolu s pupočníkom prepája telo ženy s jej dieťatkom.

Placenta je pre bábätko najdôležitejším orgánom, pretože mu dodáva kyslík a živiny. Plodový koláč nielenže umožňuje prechod niektorých látok, ale zároveň iným látkam bráni dostať sa do tela dieťaťa, čím ho chráni pred infekciami. Nedokáže však zabrániť prieniku všetkých škodlivých látok, preto by si žena mala dať pozor na lieky, alkohol i nikotín. Placenta z tela dieťaťa tiež odvádza odpadové látky a oxid uhličitý.

Je túžbou každej ženy, aby jej tehotenstvo a samotný pôrod prebiehali bez komplikácií. Niektoré tehuľky sa však rôznym problémom nevyhnú a medzi ne patria aj ťažkosti s placentou – počas jednotlivých trimestrov i v tretej dobe pôrodnej. Viete ako sa prejavujú?

Uloženie placenty

Placenta rastie počas tehotenstva spolu s maternicou. Najčastejšie uloženie placenty je v hornej časti maternice na prednej alebo zadnej stene. Úplne vyvinutá placenta má priemer 15 až 25 cm. V čase pôrodu váži približne 600 až 800 gramov.

Funkcie placenty:

  • ochranná – chráni dieťatko pre škodlivými a chemickými látkami, liekmi či infekciami,
  • výživná – zabezpečuje výmenu plynov a živín medzi matkou a bábätkom,
  • sekrečná – produkcia hormónov.

Ak sa však placenta nachádza v dolnej časti maternice alebo sa predčasne odlučuje nastávajú v tehotenstve problémy.

Pozri aj: Je vyšetrenie na tehotenskú cukrovku (oGTT test) potrebné?

placenta praevia

Zdroj: Shutterstock®

Komplikácie počas tehotenstva

• Vcestné lôžko – placenta praevia

Prvým štádiom vcestného lôžka je nízko položená placenta, ktorá môže predstavovať problém, ak pri pôrode dôjde k prekrytiu bránky. Stojí totiž v ceste hlavičke dieťatka a znemožní tým vaginálny pôrod. Šanca výskytu je 1 ku 600, niektoré zdroje uvádzajú 1 ku 1000.

Príznakom placenty praevia je krvácanie, ktoré sa môže objaviť už na konci prvého trimestra, zvyčajne však až v 2. a 3. trimestri. Najčastejšie sa objavuje v 27. až 32. týždni. Medzi ďalšie príznaky patria kŕče a bolesti v podbrušku či krvácanie, ktoré zastavuje a opäť sa objavuje opakovane o niekoľko dní neskôr.

A liečba? Jedinou možnosťou je brániť krvácaniu a predčasnému pôrodu. Ženám s touto diagnózou sa odporúča hospitalizácia a pokojný režim. V niektorých prípadoch sa žene tiež podávajú kortikosteroidy pre urýchlenie vývoja pľúc dieťaťa. 

pupočná šnúra

Zdroj: Shutterstock®

• Predčasné odlúčenie placenty

Predčasné odlúčenie placenty sa nazýva aj ablatio, abruptio placentae praecox. Ide o pomerne vzácnu komplikáciu súvisiacu s placentou, ktorá sa prejavuje odlučovaním placenty zo steny maternice ešte pred pôrodom.

Príčinou komplikácií môžu byť úraz v oblasti brucha, gestózy (ochorenia, ktoré sa vyskytujú len v tehotenstve) s ochorením srdca a obličiek či vysoký krvný tlak.

Predčasné odlúčenie placenty sa delí na:

  • čiastočné – mierne odlúčenie placenty, ktoré sa prejaví krvácaním. Nemusí mať dopad na zdravie matky ani bábätka,
  • úplné – príznakmi sú šok, bledosť, nízky tlak, maternica je bolestivá a napnutá. Nastáva najčastejšie pri úrazoch.

Medzi príznaky abrupcie placenty patria:

  • gynekologické krvácanie v 2. polovici tehotenstva,
  • kŕče a bolesť v podbrušku.

 

• Insuficiencia placenta

Ďalším negatívnym javom je, keď placenta nie je schopná dostatočne zásobovať plod. Znížená a nedostatočná činnosť sa nazýva insuficiencia placenta.

Vyskytuje sa pri prenášaní plodu, diabete mellitus či neskorých gestózach.

Prejavom sú zmeny srdcových oziev bábätka a zvýšenými pohybmi plodu. Ak sa vyšetrí plodová voda, je zelenkastá a skalená.

Bude ťa zaujímať: Jedenie placenty: Nový trend medzi ženami alebo totálne šialenstvo?

nízko položená placenta

Zdroj: Shutterstock®

Komplikácie počas pôrodu alebo po pôrode

Počas pôrodu sa môžu prejaviť rôzne nepravidelnosti placenty, ktoré sa počas tehotenstva nepreukazovali a nepredstavovali žiadne ťažkosti.

Prvým prípadom je, keď je plodový koláč pevnejšie prirastený k maternici – placenta adherens. Druhým prípadom je, keď je placenta vrastená do maternice – cez ľahšie zarastenie až po celkové vrastenie nielen do maternice, ale aj okolitých orgánov – placenta accreta.

Ak je placenta vrastená odlučuje sa počas pôrodu ťažšie a môže to trvať viac ako 30 minút. Pri ľahšom zarastení sa robí operačné vybratie placenty – manuálna lýza. Uskutočnia ju v celkovej anestéze. Ak ste sa rozhodli pre epidurálnu anestézu, anestézu pre manuálnu lýzu vykoná anesteziológ, ktorý vám podal epidurálku. Vybratie placenty uskutočňuje pôrodník rukou. Následne dutinu maternice vyčistí od zvyškov lôžka kyretou.

Pri úplnom prerastení je nutné uskutočniť odstránenie maternice – hysterektómiu.

Pri pôrode placenty bez komplikácií i tom komplikovanom je potrebné skontrolovať, či je placenta neporušená. Ultrazvukové vyšetrenie maternice zároveň umožňuje skontrolovať, či nezostali zvyšky placenty alebo krvné zrazeniny. Zvyšky je potrebné čo najskôr odstrániť. Ak v tele zostanú niektoré časti prejaví sa to nadmerným krvácaním po pôrode, v niektorých prípadoch aj mesiac od pôrodu.

Neprehliadni: Blíži sa čas dovoleniek. Dajte si pozor na DRINK SPIKING!

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE