Čaká vás pôrod? Poznáte všetky možnosti, ako priviesť dieťa na svet?

Čaká vás pôrod? Poznáte všetky možnosti, ako priviesť dieťa na svet?
  • 18.05.2022
  • Zuzana Andrášová

Hoci je pôrod prirodzenou súčasťou života ženy, mnohé tehotné mamičky môžu mať nielen pred svojím prvým pôrodom, ale aj pred ďalšími pôrodmi, rôzne obavy. Okrem prirodzeného pôrodu sa čoraz častejšie na Slovensku zavádzajú do praxe aj rôzne alternatívne formy. Mnohé ženy tiež rodia cisárskym rezom alebo tzv. sekciou. Rozhodujú sa pre ňu dobrovoľne alebo na základe svojho zdravotného stavu či zdravotného stavu ich ešte nenarodeného dieťatka.

V minulosti naše babičky rodili len doma, dnes je však táto forma pôrodu považovaná za alternatívnu. Normou sa v dnešnej dobe stal pôrod v nemocnici pod dohľadom zdravotníkov. Ale aj v samotnej nemocnici máte na výber ďalšie alternatívy. Poznáte ich?

Odporúčame: Starostlivosť o pupočný pahýľ: Na čo si treba dávať pozor?

pôrod

Zdroj: Shutterstock®

Pôrod v nemocnici

Ak sa rozhodnete pre pôrod v nemocnici, vy i vaše dieťa ste pod dohľadom lekárov a v prípade akýchkoľvek nepredpokladaných komplikácií sa môžete dostať do starostlivosti ďalších odborníkov.

V nemocnici si môžete zvoliť prirodzený pôrod, do ktorého je zásah lekára a zdravotníckeho personálu minimálny. To znamená, že rodičke sa nepodávajú žiadne lieky urýchľujúce priebeh pôrodu či zmierňujúce bolesti. Prirodzený pôrod môže trvať aj viac ako dva dni. 

Americká autorka Henci Goerová, ktorá sa vo svojich knihách venuje tehotenstvu a pôrodu, hlása, že prirodzený pôrod má pozitívne účinky na ženu aj dieťa. Hoci bolesť a stres vnímame v našom živote negatívne, v prípade pôrodu majú veľký význam. Počas pôrodných bolestí sa u ženy vylučujú adrenalín a endorfíny. Adrenalín mobilizuje energiu, endorfíny tlmia bolesť. Vyplavuje sa tiež hormón oxytocín, ktorý tlmí pamäťové centrá a tiež zlepšuje náladu. U dieťaťa stres počas pôrodu pomáha mobilizovať energetické zásoby z glukózy. Pomáha aj pri príprave pľúc na dýchanie.

oxytocín

Zdroj: Shutterstock®

Milovaní i kritizovaní pomocníci pri pôrode v nemocnici

Oxytocín sa pri pôrode využíva aj v syntetickej forme, ktorá sa žene podáva formou infúzie. Oxytocín vyvoláva na diskusných fórach pozitívne i negatívne reakcie. Kým niektoré ženy oceňujú jeho pôsobenie na urýchlenie pôrodu, iné ho odmietajú z dôvodu silnejších a častejších kontrakcií. Syntetický oxytocín už teda nie je súčasťou prirodzeného pôrodu.

Ďalšieho pomocníka, ktorého si môže žena pri pôrode v nemocnici zvoliť, je epidurálna anestézia. Ženám pomáha znižovať kontrakčné bolesti. Poskytuje tiež úľavu pri vyčerpávajúcom a dlhotrvajúcom pôrode.

Epidurálna anestézia sa vpichuje do oblasti okolo miechy, ktorá sa nazýva epidurálny priestor. Prvé účinky pocítite po 10 až 20 minútach od podania prvej dávky anestetika. Anestézia spôsobí, že nebudete cítiť bolesť, ale v oblasti malej panvy budete cítiť tlak, takže budete vedieť kedy tlačiť. 

Úspešné použitie vyžaduje zručného a skúseného anestéziológa. Vzniknuté komplikácie vyplývajú práve z nesprávneho podania epidurálky.

Medzi možné riziká a komplikácie epidurálnej anestézie patrí: 

  • svrbenie, nevoľnosť, zvracanie,
  • bolesti chrbta,
  • bolesti a infekcia v mieste vpichu,
  • záchvaty a triaška,
  • problémy s dýchaním,
  • horúčka, ktorá postihuje 23 % žien,
  • či nízky krvný tlak, ktorý má približne 14 % žien.

Pozri aj: Braxton Hicksove kontrakcie – čo by o nich mala žena vedieť?

epidurálna anestézia

Zdroj: Shutterstock®

Alternatívne metódy pri pôrode v nemocnici

Každá z nás pravdepodobne miluje relaxáciu v teplej vode. Teplá voda a špeciálna vaňa dnes už môžu byť súčasťou aj vášho pôrodu. Avšak nie v každej nemocnici. Na Slovensku je možné do vody rodiť napríklad v Topoľčanoch, Trebišove, Spišskej Novej Vsi či v Dunajskej Strede.

Pôrod do vody prebieha v špeciálnej vani, ktorá je umiestnená na pôrodnej sále s protišmykovou úpravou. Voda má maximálnu teplotu 38 °C. Teplotu si rodička reguluje sama, prípadne jej s tým môže pomôcť sestrička.

Hoci sa dieťa rodí z plodovej vody do vody, pôrod vo vode nie je vhodný pre všetky ženy. Lekári upozorňujú, že žena musí byť zdravá, nesmie trpieť infekčným ani srdcovým ochorením. Do vody možno rodiť iba v prípade pôrodu v termíne. Pred samotným pôrodom ešte musí žena absolvovať vstupný kardiotokografický záznam, ktorý hodnotí činnosť srdca plodu a činnosť maternice.

Za značnú výhodou tohto spôsobu pôrodu sa považuje tlmenie bolesti pomocou teplej vody. Pri pôrode vo vani ženu zvyčajne obíde nastrihávanie, pretože pôrodné cesty sa ľahšie otvárajú.

Medzi ďalší alternatívny spôsob pôrodu v nemocnici patrí pôrod na stoličke a vaku. Kožený vak je vyplnený molitanom, prispôsobí sa teda obrysom tela. Žena môže rodiť po sediačky, po ležiačky alebo pololežiačky. 

pôrod vo vode

Zdroj: Shutterstock®

Pôrod doma

Pôrod doma je pre niekoho základným cieľom, u iných vzbudzuje obavy. Ženy, ktoré sa dobrovoľne rozhodli rodiť doma, tak urobili, pretože si dôverovali a rozhodli sa využiť pohodlie svojho domova. Chceli byť počas pôrodu a po ňom v prostredí, ktoré dôverne poznajú.

Pôrod doma prináša maximálnu mieru slobody, pretože si všetko prispôsobíte podľa vlastných predstáv a potrieb. 

Nevýhodou je, že pri pôrode doma je zvyčajne len dula či pôrodná asistentka, chýba tu ďalší zdravotnícky personál. V prípade nepredvídaných komplikácií nie sú v domácom prostredí potrebné zdravotnícke prístroje a následne je potrebný presun do nemocnice.

Doma rodila aj známa slovenská speváčka Dominika Moravková. „Keď som sa rozhodla rodiť doma, bola to vtedy ešte veľká neznáma, išla som do toho intuitívne. Strach v mojom prípade nebol väčší ako dôvera v seba,” opísala svoje rozhodnutie. „Takže sme si s manželom nahlas povedali, čoho sa bojíme, a posilnili jeden druhému dôveru,” dodala Moravková s tým, že ďalším členom rodiny vrátane svojej mami nepovedala, že plánuje rodiť doma.

Neplánovaný pôrod doma, respektíve v aute, zažila známa herečka a speváčka Nela Pocisková. V aute s ňou bola len jej laktačná poradkyňa, ktorá si mala myslieť, že pri frekvencií kontrakcií je ešte čas ísť do nemocnice. Pôrod bol sprevádzaný herečkiným strachom, keďže mala obavy, či je jej dcérka v poriadku. 

Neprehliadni: Materská dovolenka – kedy sa na ňu nastupuje a ako vybaviť materské?

Dominika Moravková

Zdroj: Instagram/dominika_moravkova

Nela Pocisková

Zdroj: Instagram/pociskova.nela

Cisársky rez

Cisársky rez alebo sekcia dnes patrí k operačným zákrokom, kedy chirurg cez brušnú stenu vyberie novorodenca. Cisársky rez si niektoré ženy dobrovoľne žiadajú, iné ho musia podstúpiť, pretože si to vyžaduje ich zdravotný stav, či zdravotný stav ich dieťatka.

Ženy, ktoré žiadajú od lekárov pôrod sekciou, to robia z rôznych dôvodov. V mnohých prípadoch zohráva hlavnú úlohu strach, v iných čas a rýchlosť pôrodu, ktorý prebieha od 45 do 60 minút. Zároveň vás neprekvapia kontrakcie doma, keďže prídete do nemocnice v dohodnutý deň. Časť žien to robí aj z estetických a funkčných následkov, ktoré môže zanechať prirodzený pôrod na ich intímnych partiách.

Niektorí lekári pristúpia na požiadavku ženy a pôrod cisárskym rezom uskutočnia, iní to zásadne odmietajú a ponúknu žene iné metódy využiteľné pri klasickom pôrode. 

Cisársky rez by sa mal uskutočniť, ak žena trpí vrodenou vadou srdca, cukrovkou, ochorením oči, herpetickou infekciou, preeklampsiou – patologické zmeny v cievach zásobujúcich placentu, ktoré vedú k nedostatočnému zásobovaniu plodu krvou, vcestnou placentou – čiže ležiacou pred bránkou krčka maternice alebo úzkou materskou panvou. 

Cisársky rez sa vykonáva aj pri komplikáciách dieťaťa:

  • predčasný pôrod alebo prenášanie,
  • priečna poloha dieťatka alebo nepriaznivá poloha dvojčiat,
  • vysoké riziko infekcie pre dieťa – herpes genitalis, hepatitída B alebo C, vírus HIV,
  • distres plodu – ešte nenarodené dieťa sa musí vyrovnať so zníženým prísunom kyslíka,
  • poloha koncom panvovým či veľký plod.

Niekedy musia lekári z rôznych príčin ukončiť pôrod sekciou. Ide o tzv. sekundárny cisársky rez, ktorý sa uskutoční až po nástupe kontrakcií. Za náhle vzniknutú komplikáciu pri pôrode za považuje vyhreznutie pupočníka, nepostupujúci pôrod či vážne krvácanie matky.

cisársky rez

Zdroj: Shutterstock®

Hoci je prirodzená forma pôrodu na prvom mieste, niekedy sa situácia skomplikuje a sekcia je správna voľba. Preto by si žena nemala vyčítať, že napriek snahe o klasický pôrod, musela podstúpiť pôrod cisárskym rezom.

Bude ťa zaujímať: Ako vyvolať pôrod? Ako na to prirodzene a bezpečne, poradí dula Lucia


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní