Ako vyvolať pôrod? Ako na to prirodzene a bezpečne, poradí dula Lucia

Ako vyvolať pôrod? Ako na to prirodzene a bezpečne, poradí dula Lucia

I keď v bežnej reči sa často hovorí, že dĺžka tehotenstva je 9 mesiacov, v skutočnosti trvá od 38 do 42 týždňov. V danom období okolo 40. týždňa sú telo matky aj dieťatko pripravené na pôrod. Niekedy však k ukončeniu tehotenstva pôrodom dochádza i skôr, alebo naopak neskôr. Ak sa pôrod uskutoční ešte pred ukončením 37. týždňa, ide o predčasný pôrod, ak naopak žena ešte neporodila ani po 42. týždni tehotenstva, hovoríme potermínovej tehotnosti či prenášaní.

Hoci sa dieťatko obvykle vypýta na svet v tom ideálnom čase, nemožno naň čakať príliš dlho. Potermínová tehotnosť totižto so sebou postupne nesie mnohé riziká pre matku aj dieťa. Jedným z dôvodov je aj fakt, že placenta už prestáva dostatočne plniť svoju funkciu. Ak sa teda prirodzený pôrod nerozbehne včas, lekári pristupujú k jeho umelému vyvolaniu. Čo ak sa 42. týždeň tehotenstva blíži, bábätko sa na svet nepýta, no zároveň sa žena chce vyhnúť umelému vyvolávaniu pôrodu? V tom vám poradí pôrodná dula Lucka Vančo. 

Pozri aj: Dula Lucia Vančo: Ako otehotnieť a čo všetko môže vplývať na počatie?

Ako dieťatku prirodzene a bezpečne pomôcť von?

Ak sa dieťatko v maternici vypýta na svet samo, a teda sa pôrod začne prirodzene, je to úplne ideálny prípad. Posledné týždne tehotenstva sú však pre ženu neraz veľmi náročné a mnohé sa už nevedia dočkať, kedy sa toto obdobie skončí a budú môcť svoju ratolesť konečne podržať v rukách. Zároveň však s prichádzajúcim 42. týždňom prichádza aj riziko umelého vyvolávania pôrodu, ak sa sám nerozbehne. V tomto prípade môžu pomôcť mnohé praktiky, ktoré podporujú prirodzené a bezpečné vyvolanie pôrodu. Samozrejme, nie všetky zaberajú u každej ženy, preto je ich neraz potrebné vyskúšať aj viacero. 

V rozhovore nám pôrodná dula a laktačná poradkyňa Lucka prezradí, ako sa pripraviť na pôrod, respektíve ako svojmu potomkovi pomôcť rýchlejšie na svet. Jednou z týchto metód je milovanie sa s partnerom, pretože pohlavný styk je akýmsi prirodzeným a hlavne bezpečným spúšťačom pôrodu. Je tomu tak i vďaka oxytocínu a ďalším hormónom, ktoré sa počas neho vyplavujú. O ďalších prirodzených technikách sa už dozviete viac vo videu vyššie. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní