Ako sa začína pôrod? Ako rozpoznať jeho príchod, poradí dula Lucia!

Ako sa začína pôrod? Ako rozpoznať jeho príchod, poradí dula Lucia!

Ženy môžu mať ohľadom pôrodu mnoho nejasností a otázok, a to najmä tie, pre ktoré je pôrod niečím úplne novým, teda pre prvorodičky. Či už však je žena prvorodička, alebo nie, stále môže byť neistá v tom, ako rozpoznať, kedy pôrod skutočne začal a kedy ide len, takpovediac, planý poplach. O začiatku a priebehu pôrodu totiž neraz koluje mnoho nepresných či skreslených informácií a predstáv, ktoré môžu byť mätúce. 

Napríklad aj vo filmoch často vidieť, že tehotnej žene zrazu odtečie veľké množstvo plodovej vody, rozbehnú sa silné kontrakcie a za pár chvíľ je dieťa na svete. Realita však môže vyzerať trochu inak. Odtečenie plodovej plody, ktoré vyzerá ako rozliatie plného vedra vody na podlahu, so totiž vôbec nemusí konať. Plodová voda môže odtekať sústavne v malom množstve dlhší čas a žena si tento jav môže zameniť napríklad s výtokom, ktorý v treťom trimestri nie je ničím výnimočným.

V redakcii sme vyspovedali pôrodnú dulu Lucku Vančo, ktorá pomôže uviesť veci na pravú mieru. Sledujte naše nové video pre množstvo dôležitých a užitočných informácií o tom, ako rozpoznať začiatok pôrodu!

Pozri aj: Dula Lucia Vančo: Ako prebieha tretí trimester tehotenstva?

Je čas vyraziť do nemocnice, alebo to ešte neprichádza?

Viacero signálov môže poukazovať na to, že sa pôrod skutočne začína. Ženy, ktoré už raz či viackrát rodili, to možno majú v tejto oblasti o to jednoduchšie, no žena, ktorá si tým neprešla, môže byť zmätená. Skúsenejšie rodičky napríklad neraz i ľahšie odhalia rozdiel medzi bežnými poslíčkami a skutočnými pôrodnými kontrakciami. Ako jednoducho odlíšiť poslíčkov od kontrakcií?

V rozhovore sa spolu pozrieme na to, ako môže vyzerať nielen odtekanie plodovej vody, ale napríklad i odtok hlienovej zátky. Sú tieto dva faktory vždy prejavom toho, že pôrod sa už začal? A kedy je vlastne čas zobrať veci a vyraziť do pôrodnice? Je to po odtečení plodovej vody alebo pri pociťovaní prvých sťahov? Všetko dôležité prezradí pôrodná dula Lucka vo videu vyššie!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní