Starostlivosť o pupočný pahýľ: Na čo si treba dávať pozor?

Starostlivosť o pupočný pahýľ: Na čo si treba dávať pozor?
  • 17.05.2022
  • Lenka Biba Slovak

Narodenie dieťatka je aj napriek bolesti pri pôrode jedným z najkrajších zážitkov v živote ženy. Pupočná šnúra spája plod a placentu počas vývoja plodu, má teda nezameniteľnú a nenahraditeľnú úlohu. Bábätku dodáva kyslík a všetky živiny. Po odstrihnutí pupočnej šnúry po pôrode zostáva pupočný pahýľ, ktorý vyschne a o niekoľko dní odpadne. Bezprostredne po pôrode sú ale živiny a kyslík stále bábätku dodávané ešte cez pupočnú šnúru. Ak má čerstvá mamička za sebou pôrod bez komplikácií, pupočná šnúra sa neprestrihuje okamžite, ale počká sa, kým sa prietok krvi zastaví sám. Je to šetrnejšia technika, nakoľko bábätko nie je prinútené dýchať okamžite, a zároveň ešte stále dostáva prísun minerálov a výživných látok.

Odporúčame: 12 babských tipov, ako zistiť pohlavie dieťaťa

pupok novorodenca

Zdroj: Shutterstock®

Starostlivosť o pupočný pahýľ

Keď príde k prestrihnutiu pupočnej šnúry, zostáva takzvaný pupočný pahýľ. Ten zvyčajne uschne a sám odpadne v horizonte 7 – 14 dní po narodení bábätka. Tento proces nie je bolestivý, nakoľko sa v pupočnom pahýli nenachádzajú žiadne nervové zakončenia.

Keďže po pôrode prišlo k prestrihnutiu, respektíve k prerezaniu, pupočný pahýľ je teda ranou. A aj v tomto prípade hrozí riziko zápalu alebo infekcie. Z tohto dôvodu je nevyhnutné sa o pupočný pahýľ opatrne starať, a to predovšetkým pri prebaľovaní a kúpaní bábätka.

Na čo si treba dávať pozor pri prebaľovaní bábätka

Najdôležitejšie je, aby sa do oblasti pupočného pahýľa pri prebaľovaní nedostal moč a ani stolica bábätka. Dajte pozor aj na to, aby sa okraj plienky nezachytával o pupočný pahýľ, a ani ho nedráždil. Pri prebaľovaní dbajte na to, aby plienka nezakrývala pupočný pahýľ. Táto oblasť by mala zostať priedušná, v opačnom prípade hrozí zapálenie a nadmerné vylučovanie výtoku, čo môže spôsobiť ďalšie komplikácie. Mamičky, ktoré majú bábätká chlapčekov, nezabudnite penis chlapčeka pri prebaľovaní dať dolu, aby si váš malý poklad neocikal pupček a pupočný pahýľ.

Na čo si treba dávať pozor pri kúpaní bábätka

Pupočný pahýľ sa najlepšie hojí vtedy, ak je suchý a neprichádza do kontaktu s vodou. Preto aj pri kúpaní bábätka dávajte pozor na to, aby sa pupočný pahýľ bábätka nenamočil a nenamáčal do vody. Do vaničky napúšťajte menej vody. Ak by sa ale aj napriek tomu pupočný pahýľ namočil, opatrne utrite vodu na brušku.

Odporúčame aj: Materská dovolenka – kedy sa na ňu nastupuje a ako vybaviť materské?

pahyl

Zdroj: Shutterstock®

Kedy bude pupočný pahýľ v poriadku?

Po narodení bábätka začne pupočný pahýľ schnúť a zmenšovať sa, približne do 14 dní po pôrode úplne uschne a odpadne. Určite to neprehliadnete, pretože sa tak stáva zvyčajne pri kúpaní alebo prebaľovaní. Po odpadnutí bude ešte niekoľko dní na pupčeku bábätka drobná rana, ktorú taktiež udržujte v suchu. Pokým sa úplne nezahojí, pravidelne ju kontrolujte.

POZOR – ak ale pupočný pahýľ neodpadne najneskôr do 3 týždňov od narodenia, konzultujte to s pediatrom. V tomto prípade totiž môže pupočný pahýľ naznačovať imunitné ochorenie.

Kedy vyhľadať pomoc pediatra?

Ak je hojenie pupočného pahýľa sprevádzané problémami, neváhajte kontaktovať pediatra a konzultovať s ním priebeh liečenia tohto miesta. Predovšetkým, ak sa stretnete s:

  • väčším množstvom výtoku z pupočného pahýľa,
  • silnejším krvácaním,
  • nepríjemným zápachom,
  • začervenaním,
  • opuchom,
  • horúčkou v dôsledku týchto príznakov.

Užitočné rady na záver

Zo všetkého najdôležitejšie je, aby pupočný pahýľ pri jeho hojení zostával suchý a nezakrývala ho plienka. Ak treba vyčistiť pahýľ od mŕtveho tkaniva v dôsledku vysychania, majte pripravenú vatovú tyčinku alebo vatové či gázové tampóny. Jemne a opatrne očistite pahýľ sterilnou vodou a následne odstráňte zvyšky tkaniva tampónikom namočeným vo fyziologickom roztoku. Najlepšie je túto starostlivosť vykonávať počas prebaľovania bábätka, kým pupočný pahýľ neodpadne a rana sa úplne nezahojí.

Zaujme vás: Syndróm náhleho úmrtia novorodencov: Čo ho spôsobuje a ako mu predchádzať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní