Syndróm náhleho úmrtia novorodencov: Čo ho spôsobuje a ako mu predchádzať?

Syndróm náhleho úmrtia novorodencov: Čo ho spôsobuje a ako mu predchádzať?
  • 10.05.2022
  • Lenka Biba Slovak

Strata dieťaťa je pravdepodobne tou najhoršou udalosťou, ktorá sa v živote rodiča môže stať. Je to o to horšie, ak je strata náhla a nečakaná. Je preto viac ako pochopiteľné, že sa budúci rodičia boja o svoj malý poklad nielen v brušku maminky, ale aj v jeho prvých týždňoch a mesiacoch života.

Syndróm náhleho úmrtia novorodencov najviac ohrozuje bábätká do 6 mesiacov ich veku. Tento syndróm je však u malých bábätiek zriedkavý a dnes už vieme eliminovať niektoré riziká jeho vzniku. Doprajte si preto pocit pokoja a nenechajte si ujsť všetky tie krásne chvíle vo vašom živote po narodení vášho dieťatka. Zistite, ako môžete znížiť niektoré riziká spojené s týmto syndrómom.

Odporúčame: 6 tipov, ako vybrať cumlík pre bábätko: Je lepší latexový alebo silikónový?

SIDS

Zdroj: Shutterstock®

Čo je to syndróm náhleho úmrtia novorodencov?

Syndróm náhleho úmrtia novorodencov, nazývaný aj SIDS (Sudden infant death syndrome), je zriedkavý a nie je presne definovaný. Môže sa, bohužiaľ, stať, že aj keď bábätko pokojne spinká a oddychuje, počas spánku náhle a nečakane zomrie. Žiaľ, zomierajú aj bábätká, ktoré nemajú žiadne zdravotné problémy. SIDS ohrozuje bábätká predovšetkým do 6 mesiacov ich veku. O niečo viac sú ohrozené predčasne narodené bábätká, ako aj bábätká s nízkou hmotnosťou.

Ako sa prejavuje SIDS?

Je to veľmi smutné, ale syndróm náhleho úmrtia novorodencov sa nedá vopred odhaliť žiadnym spôsobom. Dieťatko zomiera nečakane, pričom dodnes nie sú známe žiadne rozpoznateľné klinické príznaky.

Rizikové faktory SIDS

Najviac ohrozenou skupinou sú detičky medzi šiestym týždňom a štvrtým mesiacom života, a rovnako aj tie, ktoré majú SIDS v rodinnej anamnéze. Ďalšími rizikovými faktormi sú:

  • pohlavie – SIDS sa o niečo častejšie vyskytuje u chlapcov ako u dievčat,
  • infekcie dýchacích ciest,
  • predčasné narodenie bábätka – v tomto prípade hrozí, že mozog, ktorý je zodpovedný za reguláciu dýchania, srdcovej činnosti, teploty tela, ako aj prebúdzania, nebude dostatočne vyvinutý,
  • nízka pôrodná váha.

Všetky tieto rizikové faktory nie je možné ovplyvniť a spájajú sa s reakciou na stresové podnety. Môžu preto spôsobiť SIDS.

Odporúčame aj: Hamiltonov hmat – viete, čo to je a kedy sa používa?

spánok bábätka

Zdroj: Shutterstock®

Ako ochrániť bábätko a predchádzať SIDS?

Aj keď rizikové faktory SIDS nie je možné ovplyvniť, poznáme spôsoby, ako možno tomuto syndrómu predchádzať. Faktory, ktoré významným spôsobom eliminujú šancu na vznik, sú:

  • Spánok na chrbátiku – vaše dieťatko ukladajte do postieľky vždy na chrbátik, pretože poloha na brušku alebo na boku zvyšuje riziko vzniku SIDS.
  • Správne zaspávanie a spanie – dajte si záležať pri výbere matraca pre bábätko, ktorý by mal byť dostatočne tvrdý. Dbajte aj na to, aby bábätko vo svojej postieľke nemalo hračky, pretože by sa nimi mohlo udusiť. Ideálnou voľbou na spanie je spací vak, nakoľko prikrývky či deky si dieťatko počas spánku môže vytiahnuť na hlavu, alebo sa môže do nich zamotať.
  • Spanie vo svojej postieľke – spanie dieťatka v jednej miestnosti spolu s rodičmi znižuje riziko vzniku SIDS, ale to neplatí o spaní spolu s nimi v jednej posteli. Zdieľanie jednej postele s rodičmi alebo súrodencami je pre bábätko nebezpečné, pretože hrozí jeho prehriatie alebo prípadné priľahnutie.
  • Neprehrievať dieťatko – dieťatko obliekajte do vhodného oblečenia priedušných materiálov, dbajte na to, aby miestnosť, kde spinká, bola dôkladne vetraná a s primeranou teplotou. Vyhnite sa priamemu slnku, blízkosti radiátora alebo ohrievača či krbu.
  • Dojčenie – dojčenie bábätka, predovšetkým v prvých šiestich mesiacoch jeho života, znižuje riziko vzniku SIDS až o 50 %. Dajte ale pozor na to, aby ste po dojčení najmä v noci dali dieťatko späť do postieľky, a nezaspali ste spolu s ním v jednej posteli.
  • Žiadne návykové látky u oboch rodičov – ako počas tehotenstva, tak aj počas dojčenia by sa mala mamička vyvarovať fajčeniu, alkoholu, ako aj užívaniu drog a omamných látok. Dieťatko by sa nemalo nachádzať v domácnosti, kde sa fajčí, pretože cigaretový dym zvyšuje riziko vzniku SIDS.
  • Cumlík – ak je dieťatko dojčené, skúste mu dať pri zaspávaní cumlík. Pomáha to v prevencii proti vzniku SIDS.
  • Monitor dychu – nezabráni síce vzniku SIDS, ale okamžite vás upozorní, ak vaše dieťatko prestane dýchať. Budete spávať pokojnejšie, a ak bude treba, okamžite poskytnete svojmu bábätku prvú pomoc.

Prajeme vám, aby ste si vaše dieťatko či detičky užívali v zdraví, a aby pre vás všetky tieto informácie mali iba informatívny charakter.

Zaujme vás: Ako si poradiť s čistením hračiek? Kedy ich stačí umyť a kedy dezinfikovať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní