Hamiltonov hmat – viete, čo to je a kedy sa používa?

Hamiltonov hmat – viete, čo to je a kedy sa používa?
  • 29.11.2023
  • Lenka Biba Slovak

Počas tehotenstva sa mnohé budúce mamičky pripravujú na pôrod osvedčenými technikami. Navštevujú predpôrodné kurzy, osvojujú si správne techniky dýchania, vzdelávajú sa a očakávajú deň „D“. V tom ideálnom prípade, keď ide všetko ako po masle, sa spustí prirodzený pôrod a bábätko sa vypýta na svet samo.

Nie je však už, bohužiaľ, nič neobvyklé, ak pôrod neprichádza a treba tomu pomôcť. V takýchto prípadoch sa používa aj takzvaný Hamiltonov hmat - hamiltonov manéver, technika známa od roku 1810. V čom spočíva a čo to vlastne je? 

Čo je Hamiltonov hmat?

Táto technika známa už viac ako 200 rokov - ktorú priniesol lekár James Hamilton, sa používa, ak treba umelo vyvolať pôrod.

Hamiltonov hmat je lekárska metóda - mechanický zákrok, počas ktorej lekár mechanicky pomocou prstov oddelí dolnú časť vaku plodových obalov od krčka maternice, čím sa uvoľnia látky, ktoré môžu aktivovať činnosť maternice.

Hamiltonov hmat ako minimálne invazívny zásah vykonáva lekár pri gynekologickej prehliadke, ak usúdi, že je nutné vyvolať pôrod.

Hamiltonov hmat a krčok maternice

Použitia hamiltonovho hmatu predpokladajú, že sa spustí hormón prostagladín - jeho tvorba a následne aj pôrod, a to práve uvoľnením časti plodových obalov od krčka maternice. Po ňom môže budúca mamička špiniť alebo začať slabo krvácať. Súčasťou Hamiltonovho hmatu bývajú aj bolesti podbruška, ktoré by sa mali stupňovať. A práve to značí, že sa blíži vaginálny pôrod.

  • Podľa skúseností mamičiek tento úkon nie je veľmi bolestivý, avšak značne nepríjemný.
  • Analgéza sa budúcim mamičkám v tomto prípade nepodáva!

Neprehliadnite: Epidurálka pri pôrode - áno či nie? Aké má výhody či nevýhody?

ako vyvolať pôrod

Zdroj: Shutterstock®

Kedy sa vykonáva Hamiltonov hmat?

Aj keď sa v našich zemepisných šírkach čaká na pôrod prirodzenou cestou, pokiaľ počas tehotenstva nie sú žiadne komplikácie, v niektorých prípadoch treba pôrod umelo vyvolať. Hamiltonov hmat je na jednej strane šetrný zákrok voči dieťatku i mamičke, avšak umelé vyvolanie pôrodu so sebou nesie vždy určité riziká.

Riziká a úspešnosť hamiltonovho hmatu

Jednou z príčin, prečo sa pôrod nerozbieha a následne nepostupuje tým správnym spôsobom, je aj takzvaná nepripravenosť a nezrelosť krčka maternice.

Účelom Hamiltonovho hmatu je preto spustenie vylučovania hormónov, ktoré pomáhajú zrelosti a skracovaniu krčka maternice.

  • To vedie k naštartovaniu tej správnej pôrodnej činnosti a nakoniec aj k správnemu a šťastnému ukončeniu tehotenstva.
  • Cieľom lekárov predsa je, aby na konci bola šťastná a zdravá mamička, ako aj zdravé bábätko.

Odporúčame aj: Cisársky rez: Prečo sa vykonáva, ako prebieha a aké sú jeho riziká?

hamiltonov hmat pôrod

Zdroj: Shutterstock®

Kedy je táto lekárska metóda vhodná?

  • v prípade, ak ide o dlhé prenášanie po termíne, zvyčajne obdobie 7 dní,
  • keď počas tehotenstva nastali komplikácie, napríklad tehotenská cukrovka, vysoký krvný tlak, vážne infekcie a podobne,
  • v prípade, ak je plod väčší ako 4000g,
  • ak budúcej mamičke už odtiekla plodová voda, ale pôrod sa stále nespustil, a hrozí tak mamičke aj bábätku infekcia.

Pozor na kontraindikácie - spornosť hamiltonovej metódy

Je prirodzené, že každý pôrod má svoj čas. Preto treba vždy správne zvážiť, ako a či vôbec umelo vyvolávať pôrod. Hrozia tu totiž aj riziká – pôrod sa môže zastaviť a vtedy je, paradoxne, nutné pôrod ukončiť čo najrýchlejšie:

  • umelý oxitocín,
  • použitie klieští alebo zvona,
  • cisársky rez.

Hamiltonov hmat môže taktiež v ojedinelých prípadoch spôsobiť zanesenie infekcie do maternice, a to najmä v prípade, ak je budúca mamička pozitívna na Streptokok B. Keď má rodička nejaké problémy, samotný Hamiltonov hmat je kontraindikáciou. V tomto prípade ide najmä o rôzne abnormality placenty, alebo ak je u budúcej mamičky indikovaný cisársky rez.

Veríme, že príchod bábätka na svet bude budúce mamičky sprevádzať bezproblémový, aj keď do značnej miery bolestivý pôrod. Aby boli zdravé nielen vaše klbká šťastia, ale aj vy.

Tip pre vás: Šestonedelie: Nádherné, ale náročné obdobie v živote ženy po pôrode. Na čo všetko sa treba pripraviť?

vyvolanie pôrodu

Zdroj: Shutterstock®

Hamiltonov hmat - skúsenosti

Môže byť hamiltonov hmat nebezpečný? Mechanické vyvolanie pôrodu voči umelému vyvolaniu pôrodu môže priniesť ako výhody, tak aj nevýhody preindukcie pôrodu.

Čo je to Hamiltonov hmat? To je asi najčastejšia otázka u žien, ktoré sa s ním pred pôrodom nikdy nestretli. Naopak - tie, ktorým ho lekár vykonal na vyvolanie pôrodu, majú rôzne skúsenosti. Predovšetkým v prípade, ak je potermínová gravidita, sa pristupuje aj k týmto spôsobom u ešte tehotnej ženy, aby sa dostavilo šťastné ukončenie pôrodu ideálne prirodzeným vaginálnym pôrodom.

Skúsenosti žien sú v spojitosti s využitím Hamiltonovho hmatu sú skutočne rôzne.

  • Niektoré ženy uvádzajú že zažili opakovaný Hamiltonov hmat, ktorý k pôrodu nakoniec dopomohol.
  • Iné ženy uvádzajú, že po Hamiltonovom hmate sa o deň neskôr dostavili kontrakcie a pôrod nakoniec našťastie prebehol v poriadku.
  • Zároveň je však skúsenosť aj taká, že je množstvo názorov, ktoré hovoria o neúčinnosti Hamiltonovho hmatu.

Aktualizované na 29.11.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní