Epidurálka pri pôrode - áno či nie? Aké má výhody či nevýhody?

Epidurálka pri pôrode - áno či nie? Aké má výhody či nevýhody?
  • 23.02.2023
  • Lenka Biba Slovak

Epidurálka či epidurálna anestézia je bežný postup na poskytnutie úľavy od bolesti alebo znecitlivenie pri pôrode, pri niektorých druhoch operácií, ako aj niektorých príčinách chronickej bolesti. Epidurálka je vo všeobecnosti veľmi bezpečná, existujú však určité riziká a možné vedľajšie účinky.

Epidurál je postup, ktorý zahŕňa podanie lieku injekciou – anestetika alebo steroidu, do priestoru okolo miechových nervov, známeho ako epidurálny priestor.

Cieľom epidurálnej procedúry je poskytnúť úľavu od bolesti (analgetikum) alebo úplný nedostatok citu (anestetikum) pre jednu oblasť vášho tela, ako sú nohy alebo brucho.

Epidurálka - ako funguje?

Injekcia epidurálnej anestézie funguje tak, že sa anestetikum vstrekne do epidurálneho priestoru okolo chrbtice, aby mohlo zastaviť prenos signálov bolesti z chrbtice do mozgu. Epidurálny priestor je naplnený tekutinou a obklopuje vašu miechu. Predstavte si to ako tekutý obal okolo miechy.

Vaša miecha funguje ako diaľnica, ktorá spája nervy umiestnené po celom tele s vaším mozgom. Keď sa napríklad zraníte, nerv v tejto oblasti vášho tela vyšle signál bolesti, ktorý prechádza cez miechu do mozgu a chrbta.

Epidurálne anestetikum dočasne utlmí miechové nervy, ktoré potom blokujú signály bolesti v určitej oblasti vášho tela v závislosti od toho, kde pozdĺž vašej chrbtice lekár epidurálku vpichol.

Odporúčame: Pripravujete sa na pôrod? Nezabudnite na masáž hrádze

Epidurálna anestézia pri pôrode

Epidurálna anestézia je metóda, ktorá zmierňuje rodičke bolesti pri pôrode. Podáva sa v priebehu samotného pôrodu, a to zvyčajne ešte pred nástupom tých najsilnejších pôrodných bolestí.

Niektoré ženy si tento druh anestézie vyslovene želajú, iné ho, naopak, radikálne odmietajú.

Epidurálka sa vykonáva s cieľom uľahčiť žene pôrod. Pomocou znecitlivujúcej látky dôjde k oslabeniu pôrodných bolestí bez toho, aby to malo vplyv na dieťa. Epidurálku nie je možné podať v prípade predčasného odlučovania placenty či náhleho alebo rýchleho pôrodu, kedy sa to častokrát už nestihne.

Žena musí byť o aplikácii riadne informovaná a musí byť otvorená na 3 – 4 cm pri prvorodičke, 2 – 3 cm pri druhorodičke a viacrodičke. Nie vždy sa to v pôrodniciach aj dodržiava – niektoré odborné články uvádzajú, že k aplikácii je možné pristúpiť kedykoľvek, bez ohľadu na otvorenosť pôrodných ciest.

Výhody epidurálnej anestézie

  • Epidurálne anestetikum zbaví rodičku pôrodných bolestí bez toho, aby to malo negatívny vplyv na dieťa.
  • Zbaví ju aj stresu z pôrodu a z neho vyplývajúcich neželaných dôsledkov.
  • V prípade nutnosti cisárskeho rezu je možné pridať anestetikum do katétra na epidurálnu anestéziu, ktorá je pre ženu šetrnejšia ako celková narkóza.
  • Pri akútnych cisárskych rezoch sa ale pre časovú tieseň pristupuje k celkovej narkóze.
  • Epidurálka prináša výhody aj pre matky so zdravotnými problémami, ako napríklad vysoký krvný tlak, kardiovaskulárne choroby, pľúcne ochorenia, choroby oka alebo predčasný pôrod.

Nevýhody epidurálnej anestézie

  • Ide o technicky a organizačne náročnú metódu, pretože v pôrodnici musí byť anesteziológ, ktorý vie, ako sa epidurálna anestézia vykonáva.
  • Zriedkavo dochádza k bolestiam hlavy a prechodne môže u rodičky klesnúť krvný tlak.
  • Môže dôjsť k spomaleniu pôrodu z dôvodu oslabenia kontrakcií maternice, nestáva sa to ale často. Keď k tomu dôjde, lekár môže podať rodičke oxytocín, ktorý všetko znova naštartuje.
  • Epidurálna analgézia nie je vhodná pre ženy, ktoré majú alergiu na anestetikum alebo majú poruchy krvnej zrážanlivosti.
  • Kontraindikáciou je tiež predčasné odlučovanie placenty a nevýhodou môže byť aj rýchly a unáhlený pôrod.
  • Zvracanie a nevoľnosť, ktoré sa ale vyskytujú aj pri akejkoľvek inej anestézii. 
  • Znecitlivenie a problémy s pohybom, kedy môžu niektoré ženy cítiť brnenie nôh alebo mať po pôrode problém s chôdzou.
  • Väčšinou je príčinou nedostatočná skúsenosť lekára, ktorý epidurálnu anestéziu aplikuje.

Neprehliadnite: Vyvolaný pôrod: Kedy je nevyhnutný a aké sú jeho riziká?

Ako dlho pôsobí epidurálna anestézia?

Epidurálne anestetikum zavedené do epidurálneho priestoru zablokuje bolestivé signály počas pätnástich minút a pôsobí dve až tri hodiny. Efekt je možné bez problémov predĺžiť pridaním ďalšej dávky.

Ako a kto epidurálku aplikuje?

Metódu môže aplikovať iba anestéziológ a dobu, kedy je vhodné znecitlivujúcu látku podať, určí pôrodník. Epidurálka sa aplikuje v sede, keď rodička urobí polohu – mačací chrbát. Potom sa miesto vpichu dezinfikuje, znecitliví sa koža a podkožie a potom sa podá lokálne anestetikum s opiátmi do epidurálneho priestoru.

Látky, ktoré sa aplikujú, znecitlivia nervy, ktoré v miechovom kanáli odstupujú z miechy a vedú do dutiny brušnej a malej panvy. Zavedie sa katéter, ktorý je veľmi tenký a ten sa pripevní na rameno.

Všetko trvá asi 5 až 10 minút a väčšinou to vôbec nebolí. Najväčší analgetický efekt má prvá dávka, druhá, tretia a ďalšie už môžu mať analgetický efekt menší. Stále sú ale účinné. Zhruba po štyroch hodinách po pôrode sa hadička odstráni.

Odporúčame aj: Cisársky rez: Prečo sa vykonáva, ako prebieha a aké sú jeho riziká?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní