Dievčatám bábiky a chlapcom autíčka: Naozaj by sa deti (ne)mali hrať so všetkými hračkami?!

Dievčatám bábiky a chlapcom autíčka: Naozaj by sa deti (ne)mali hrať so všetkými hračkami?!
  • 21.02.2023
  • Lenka Biba Slovak

Máte doma chlapca a dievča a k tomu množstvo hračiek? Tak určite poznáte to, že sa zvyknú hrať aj spoločne a niekedy aj so všetkým naraz. Autíčka, motorky, lietadlá, kocky, bábiky, stavebnice, plyšové hračky, domčeky pre bábiky, detské kuchynky, pracovné pulty,... a veľa ďalšieho!

Určite ste tieto druhy hračiek kupovali podľa toho, či budú pre vášho syna alebo pre dcérku. ALE, nakoniec v tom netreba robiť až také veľké rozdiely! Nebuďte preto znepokojení, pokiaľ sa dievčatká budú hrať napríklad s autíčkami.

Zaužívané stereotypy totiž častokrát vytvárame podvedome iba my, avšak deti v ich ranom veku zaujíma skutočne všetko. Dovoľte im rozšíriť si obzory a spoznať všetky druhy hračiek, a to bez ohľadu na ich farbu, určenie a zameranie.

Deti si nakoniec samé vyberú to, čo sa im bude páčiť najviac.

Hračky pre najmenšie deti

Deti milujú hrať sa! To vieme veľmi dobre, a preto radi doprajeme našim malým pokladom množstvo hračiek, ktoré rozvíjajú ich predstavivosť, fantáziu a kreativitu.

Pre najmenšie detičky sú vhodné hračky, za ktorými sa môžu načiahnuť, aby ich potom samé mohli držať, cmúľať, triasť s nimi, a ktoré budú aj vydávať hluk. Do tejto kategórie paria napríklad hrkálky, veľké krúžky, mojkáčikovia, hryzátka, mäkké bábiky, guličky s textúrou a detské knižky z mäkkého materiálu.

Skvelou voľbou sú aj knižky, ktoré vydávajú zvuky a spievajú piesne, ako napríklad knihy s riekankami a básničkami či nahrávky uspávaniek a jednoduchých piesní.

Odporúčame: Ako si poradiť s čistením hračiek? Kedy ich stačí umyť a kedy dezinfikovať?

Autíčka pre chlapcov

Autíčka sú považované za tú azda najklasickejšiu hračku pre chlapcov. Počas celej doby svojej existencie sa autíčka už ale podstatne zmenili.

Od jednoduchých drevených verzií autíčok cez plastové, kovové až po ozajstné napodobneniny originál verzií autíčok, autíčka na ovládanie či elektrické autíčka v detských veľkostiach na ozajstné jazdenie.

„Predsudok" o tom, pre koho sú tieto hračky určené, je ale po celé tie roky rovnaký – samozrejme, pre chlapcov.

Autíčka aj pre dievčatá?

Hranie sa s autíčkami ale priťahuje aj samotné dievčatá! A tejto téme sa dokonca venovala aj jedna francúzska štúdia. Organizácia HAL Open-Science a jej výskum ukazuje, že vo všeobecnosti si ženy myslia, že sú zlé šoférky. Avšak, štatistiky dlhodobo ukazujú presný opak!

Ženy v skutočnosti spôsobujú oveľa menej dopravných nehôd ako muži. Nedôvera žien vo svoje šoférske schopnosti je podľa výsledkov tejto štúdie spôsobená aj tým, že ženy sa v detstve nikdy nehrali s autíčkami. Dokonca k tomu neboli nikdy ani povzbudzované či motivované.

Práve naopak, častokrát sa prianie dievčat mať svoje autíčko stretáva s údivom či dokonca posmechom a nesúhlasom.

Hračky pre dievčatá

V súčasnosti je u dievčat veľmi populárne hrať sa na maminky. S tým súvisí aj hranie sa s bábikami, kočiarikmi, zvieratkami, kuchynkami a príslušenstvom, ... a podobne. Ale už nie je ničím výnimočným, ak aj dievčatá siahnu po autíčkových závodoch či magnetických stavebniciach.

Dôležité je rozvíjať ich záujem vo všetkých oblastiach a nesmerovať výber hračiek podľa takzvaných hračkových stereotypov.

  • Dievčatám sa vo všeobecnosti, na rozdiel od chlapcov, „podsúvajú" jemnejšie hry s dôrazom na starostlivosť o ostatných, trpezlivosť a opatrnosť.
  • Chlapčenské hry sú, naopak, rizikovejšie, odvážnejšie a bojovnejšie.
  • V dôsledku toho sa dievčatá v dospelosti môžu cítiť nesmelo a neisto. A to napríklad aj pri spomínanom šoférovaní.

Neprehliadnite: Aj nuda môže byť pre deti prospešná, neveríte? Presvedčíme vás!

Detské hračky - nechajte deti vybrať si

Najlepšie zo všetkého je nechať voľbu výberu hračky na samotné dieťa. S čím a ako sa deti hrajú, to všetko ovplyvňuje ich vnímanie spoločnosti a budúceho života v dospelosti.

To, čo deti získajú práve hrou, sa prejavuje v ich neskoršom veku v rôznych oblastiach a pri rôznych činnostiach.

Povzbudzujte svoje deti a podporte ich napríklad aj vtedy, ak si dievčatá vyberú autíčka a chlapci napríklad kuchynku na hranie.

Odporúčame aj: Klamstvo u detí - trestať či nie? Klamstvo ako výchovný problém má mnohé úskalia. Ako správne reagovať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní