Aj nuda môže byť pre deti prospešná, neveríte? Presvedčíme vás!

Aj nuda môže byť pre deti prospešná, neveríte? Presvedčíme vás!
  • 01.11.2022
  • Lenka Biba Slovak

Vytvoriť deťom šťastný domov a šťastné detstvo je snom nejedného rodiča. Snažíme sa o to, aby mali svoj voľný čas vyplnený krúžkami, zábavnými činnosťami, ale aby svoj čas trávili ako s kamarátmi a rovesníkmi, tak aj s rodinou viacerých generácií.

Súhlasíte ale s tým, že dieťa by sa malo vedieť aj nudiť? Alebo len tak – nerobiť nič? My vás dnes presvedčíme, že aj nuda môže byť pre deti prospešná, pretože „nudiť sa" prináša aj veľa ďalších výhod, ktoré ich budú neskôr inšpirovať a motivovať k novým a pre nich zaujímavým činnostiam.

Možno si hovoríte, že deti na také niečo ani nemajú čas, pretože majú predsa na výber z množstva činností. V dnešnej dobe deti často siahajú aj po telefónoch či tabletoch, no my ale vieme, že niekedy je nudiť sa bez telefónu oveľa lepšie. Prečo? Prezradíme vám viac!

Odkedy vnímame nudu v pravom slova zmysle?

Nuda, pre niekoho veľmi nepríjemný a obávaný pocit, znamená, že človek pociťuje potrebu robiť niečo zmysluplnejšie. My, ľudia, si nudu začíname uvedomovať a v plnom rozsahu pociťovať vo veku 12 – 19 rokov.

Vtedy totiž prechádzame výraznými zmenami, ktoré ovplyvňujú naše vnímanie okolitého sveta, vzťahy s rodinou a kamarátmi, ale aj činnosti, ktorým sa venujeme okrem školských povinností.

V tomto období totiž deti / pubertiaci / mladí dospelí získavajú väčšiu slobodu, ktorá je práve vtedy sprevádzaná aj pociťovaním nudy.

Odporúčame: Krúžky pre deti: Názor dieťaťa by mal byť taktiež rozhodujúci. Prečo?

Nudiť sa nie je zlé!

Chtiac-nechtiac sme sa stali v dnešnom svete tými, ktorí ak nedosiahnu želaný výsledok ihneď, zostaneme nervózni a panikárime. Aj preto je veľmi dôležité uvedomovať si zmysel a výsledky sústavnej práce, ktoré prichádzajú až po nejakom čase.

S týmto fenoménom je spojená aj ďalšia skutočnosť – deti sa už akoby nevedia nudiť. Na výber majú množstvo rôznych činností, ktoré majú ambíciu vypĺňať im všetok voľný čas.

Nuda a jej benefity

Nuda, prekvapivo, prináša aj niekoľko benefitov. A ktoré to sú?

  • Nuda zlepšuje učenie detí – prečo? Keď sa nudíme, náš mozog dostáva priestor na oddych a pokojné spracovanie všetkých podnetov a informácií. Deti tak dostávajú širší priestor na uvedomovanie si súvislostí, upevňovanie nadobudnutých vedomostí a premýšľanie nad všetkým, čo sa im honí hlavou. Týmito procesmi sa zefektívňuje učenie ako celok.
  • Nuda zvyšuje kreativitu – v tomto prípade toto tvrdenie potvrdzuje aj neuroveda. Tá totiž tvrdí, že tí ľudia, ktorí sa nevedia nudiť, sú málo kreatívni. Paradoxne, deti, ktoré sa nudia a musia sa zabaviť sami, sú kreatívnejšie pri hľadaní spôsobov, ako zabaviť seba a ako aktivizovať kreatívnu časť svojho mozgu. Rovnako majú priestor uvedomiť si aj to, ktoré činnosti im skutočne robia radosť.
  • Nuda pomáha budovať si sebavedomie – nuda prináša chvíle, kedy po čase máte potrebu robiť niečo zmysluplnejšie. Nachádzanie nových spôsobov trávenia voľného času buduje u detí nielen sebavedomie, ale aj svoju vlastnú motiváciu. Mozog motivuje k ďalšej činnosti, pretože aj podľa vedcov mozog nemá rád dlhodobú nečinnosť. Aj preto sa deti prostredníctvom nudy môžu naučiť väčšej sebakontrole a disciplíne.
  • Nuda učí deti žiť v prítomnosti – žijeme v rýchlom svete, v ktorom sú už aj deti niekedy nechtiac nútené a tlačené do toho, aby vždy niečo zmysluplné robili. Niekedy je ale dobrý nápad povedať si STOP a začať si užívať čaro prítomného okamihu. To tvorí radosť, detstvo a v neposlednom rade spomienky na tie najkrajšie chvíle.
  • Nuda zlepšuje schopnosť riešiť problémy – deti si pomaly zvykli na to, že rodičia im vyplnia nejakou aktivitou každú minútu ich času. Toto sa stáva podvedome základom toho, že majú predpoklad stať sa v budúcnosti ľahko manipulovateľní. A to pre svoje dieťa predsa nechce pravdepodobne žiadny rodič! Preto, keď sa najbližšie budú vaše deti nudiť, nechajte ich tento problém vyriešiť samé.
  • Aj nuda kreuje krásne spomienky na detstvo – respektíve činnosti, ktoré vzídu práve z nudy. A pokiaľ aj nebudete vyvíjať žiadne špeciálne činnosti a aktivity, dobrou voľbou je napríklad i prezeranie fotografií, ktoré nám pripomínajú to, na čo častokrát zabúdame.
  • Nuda zlepšuje psychiku u detí – a to pomáha aj celkovej psychickej kondícií a psychického zdravia. Práve nuda totiž dáva priestor na to, aby aj dieťa mohlo byť samé so svojimi pocitmi a myšlienkami, ktoré sa učí nielen prijímať, ale aj lepšie poznávať. 
  • Nuda detí učí socializovať sa – keď sa dieťa totiž nudí, pozoruje okolie a ľudí okolo seba. Všíma si tak rôzne impulzy, komunikáciu, reč tela, mimiku či gestá, čo mu môže neskôr pomôcť k lepším komunikačným zručnostiam.

Neprehliadnite: Vreckové pre deti: Kedy a za akých podmienok by mali deti dostávať peniaze?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní