Krúžky pre deti: Názor dieťaťa by mal byť taktiež rozhodujúci. Prečo?

Krúžky pre deti: Názor dieťaťa by mal byť taktiež rozhodujúci. Prečo?
  • 13.10.2022
  • Lenka Biba Slovak

Krúžky pre deti sú témou, ktorá je mimoriadne aktuálna predovšetkým pred začiatkom školského roka. V súčasnosti je výber veľmi veľký, a to pre rôzne detské vekové kategórie. Dnes už ale nebýva problém ani to, ak sa pre krúžok rozhodnete kedykoľvek počas roka.

Samozrejme, všetko má svoje pravidlá a svoj režim. Preto je veľmi dôležité rozhodnúť sa správne, aby vaše ratolesti chodili na krúžok pravidelne a s radosťou. V ponuke bývajú krúžky pre detičky už od 3 rokov, dovtedy sú na všetkých aktivitách detičky prítomné spolu so svojimi rodičmi, prevažne maminkami.

Ako deti rastú, začínajú sa viac osamostatňovať, socializovať, a to je ten správny čas na výber krúžku. Rešpektujte záľuby a potreby dieťaťa, je ale taktiež mimoriadne vhodné, aby ste svojim ratolestiam ukázali čo najširšiu škálu všetkých možností.

Ako správne vybrať krúžok pre deti?

Šport, hudba či kreatívne tvorenie – ako pre svoje dieťa vybrať ten správny krúžok? Niekedy je to doslova veda. Vaše vzájomné predstavy sa okrem iného veľmi ľahko môžu rozchádzať, pričom jednou z najnáročnejších vecí je aj zodpovedanie otázky – koľko krúžkov je už dosť?

Prinášame vám niekoľko tipov a informácií, ktoré vám uľahčia výber voľnočasových aktivít pre vaše detičky.

Odporúčame: Deti a domáce práce – kedy je najlepší čas začať s povinnosťami?

Čo je to vlastne krúžok?

Čo to ten krúžok vlastne je? Krúžok by mala byť mimoškolská voľnočasová aktivita a nemalo by sa jednať o učenie, pretože pri krúžku by si malo dieťa oddýchnuť.

Za krúžky sa teda dá považovať napríklad všetko to, kde sa športuje, kde si dieťa precvičí telo a aktivizuje svojho ducha formou kreatívneho tvorenia. Teda všetko to, čo sa odohráva mimo školy.

Pokiaľ si rodičia myslia, že doučovanie matematiky, slovenčiny či jazykov spadá do kategórie krúžkov, pravdepodobne sa veľmi mýlia. Pretože v tomto prípade ide o doučovanie či prehlbovanie doteraz nadobudnutých znalostí v konkrétnych oblastiach.

Neprehliadnite: Sexuálna výchova detí: Kedy je správny čas začať?

Koľko krúžkov je už dosť?

Mnohé maminky chodievajú so svojimi bábätkami na rôzne formy krúžkov už od ich raného veku. Aktivity ako plávanie, cvičenie či hudobné hry s bábätkami sú taktiež istou formou krúžku. To potvrdzuje, že deti sú na tento typ činnosti pripravené naozaj takmer už od narodenia, pokiaľ im to ich zdravotný stav dovoľuje.

Detičky sa pri činnostiach rôzneho druhu učia novým aktivitám, rozvíjajú sa, zabávajú sa a robia niečo, čo pre nich doma nie je bežné.

Koľko krúžkov je málo a koľko je už dosť je preto náročná otázka, ku ktorej treba pristupovať pri každom dieťati individuálne. Niekto má predispozíciu na šport, niekto má výrazné hudobné cítenie, niekto potrebuje kvôli rovnováhe kombináciu oboch.

Dôležitá je taktiež aj frekvencia krúžkov počas týždňa, pretože deti sa taktiež potrebujú hrať, stretávať s rovesníkmi, tráviť čas vonku a v neposlednom rade pripravovať do školy.

Odporúčame aj: Deti a digitálne hry: Ako správne nastaviť hranice?

Opýtajte sa svojho dieťaťa na jeho názor

Aj keď sú za výber a voľbu krúžkov pre deti zodpovední rodičia, nezabudnite sa so svojimi ratolesťami o tom rozprávať a opýtať sa na ich názor. Ak na to pozabudnete, častokrát sa stáva, že prostredníctvom detí si plnia svoje nenaplnené sny práve rodičia. A tak sa to neustále posúva z generácie na generáciu.

Povedzte preto STOP a rešpektujte svoje deti a všetky ich prejavy. Sledujte ich, ponúkajte im možnosti, prípadne s nimi navštívte otvorené hodiny krúžkov, ktoré sú vo vašom okolí k dispozícii. Rešpektujte nielen fyzický, ale aj psychický stav vašich detí.

Každý z nás je totiž iný, a preto k voľbe krúžkov treba pristupovať individuálne. Držíme vám i vašim detičkám palce, aby ste spoločne našli to, čo bude vaše deti baviť a kam budú chodiť s radosťou dlhší čas.

Zaujme vás: Deti potrebujú hranice a rodičov, ktorí nemajú strach z chýb


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní