Sprievod pri pôrode: Právo ženy zakotvené v zákone už aj u nás!

Sprievod pri pôrode: Právo ženy zakotvené v zákone už aj u nás!
  • 11.10.2022
  • Lenka Biba Slovak

Mať sprievod pri pôrode bolo až donedávna na Slovensku priam kontroverznou témou, ktorá vyvolávala mnohé otázniky a rôzne reakcie. Je ale dokázané, že sprevádzajúca osoba pri pôrode znižuje u matky rodičky riziko vzniku a rozvoja popôrodnej depresie.

Na prítomnosť blízkeho človeka pri pôrode budú mať budúce mamičky nárok na základe zákona. Prečo je ale vo vyspelej spoločnosti nutné, aby sa tieto práva žien/matiek/rodičiek garantovali až zákonom a nevyplývajú zo zaužívanej praxe a štandardov zdravotníckej starostlivosti?

Bohužiaľ, na Slovensku je realitou aj to, že čo nie je ukotvené v zákone, tak na to nemáte nárok. A to aj v prípade zdravotnej starostlivosti pred a pri pôrode. Zdravotnícki pracovníci, či poskytovatelia zdravotných služieb, totiž častokrát bezdôvodne odmietali vytvoriť vhodné podmienky pre možnosti pobytu blízkej či sprevádzajúcej osoby v zdravotníckom zariadení v pôrodných sálach počas pôrodu rodičky. To sa už ale čoskoro zmení.

Zmenu prináša zákon

Koncom augusta tohto roka vláda Slovenskej republiky schválila s pripomienkami zákon poslankýň Národnej rady Slovenskej republiky, ktorý bude žene/rodičke umožňovať, aby bola spolu s ňou pri pôrode prítomná ňou určená osoba.

Prítomnosť viacerých ňou určených osôb má byť žene umožnená iba vtedy, ak to budú dovoľovať podmienky zdravotníckeho zariadenia.

Návrh vzišiel z dielne poslankýň Vladimíry Marcinkovej, Jany Bittó Cigánikovej (obe SaS), Romany Tabák, Zuzany Šebovej (obe Sme rodina) a Anny Záborskej a Evy Hudecovej (obe OĽaNO).

Odporúčame: Pripravujete sa na pôrod? Nezabudnite na masáž hrádze

Sprievod pri pôrode - je vhodný za každých okolností?

Zákonodarca myslel pri príprave a schvaľovaní práva žien/rodičiek na prítomnosť sprevádzajúcej osoby či osôb pri pôrode aj s prípadnými komplikáciami, ktoré sú zadefinované nasledovne: 

  • prítomnosť osôb môže byť ošetrujúcim lekárom v nevyhnutnej miere a na nevyhnutný čas obmedzená, ak by bola nezlučiteľná s povahou poskytovaného zdravotného výkonu,
  • ženou určená osoba nemôže byť osoba, ktorá je vo väzbe, vo výkone trestu odňatia slobody alebo vo výkone detencie,
  • ženám bude zákonom umožnená prítomnosť viacerých ňou určených sprevádzajúcich osôb len v prípade, že to dovolia podmienky zdravotníckeho zariadenia.

Sprievod pri pôrode má pre ženu/rodičku veľký význam

Ženy rodičky budú mať definitívne na základe zákona právo na prítomnosť sprevádzajúcej osoby pri pôrode, čo vyplýva z novely zákona o zdravotnej starostlivosti a službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti.

Mnohými celosvetovými štúdiami je preukázané, že prítomnosť blízkej osoby pri pôrode zlepšuje perinatálne výsledky u matky a aj u novorodenca, taktiež sa zvyšuje aj pravdepodobnosť vaginálneho pôrodu, a znižuje použitie syntetického oxytocínu, ako aj všetkých foriem analgézie. Zo psychologického hľadiska sú ženy takto menej ohrozené prípadnou traumatizáciou, či vznikom a rozvojom popôrodnej depresie.

Neprehliadnite: Predčasný pôrod: Pri ktorých príznakoch treba spozornieť?

Právo na sprievod pri pôrode je zmenou k lepšiemu

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek už dlhodobo upozorňovala a upozorňuje na nedostatky v starostlivosti o ženy/rodičky a ich novonarodené deti, o ktorých hovorili a hovoria aj:

  • občianske združenia žien,
  • bývalá verejná ochrankyňa práv, 
  • samotné pôrodné asistentky.

Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová sama priznáva, že niektoré pôrodnice na takéto podmienky nie sú stavané. „Ale ak budeme čakať, kým takto stavané budú, nikdy sa asi zmien nedočkáme. Aj malými a nenáročnými úpravami vieme ale pomôcť rodičom tak, aby boli pri pôrode spolu a spokojní,“ tvrdí.

Taktiež podotkla aj to, že v mnohých pôrodniciach sa k tejto zmene už dávno pristúpilo, čo funguje bez problémov. Avšak, stále, bohužiaľ, sú aj také, ktoré tieto zmeny doteraz nezrealizovali, a to ženy vnímajú ako nedostatok.

Zákon by mal nadobudnúť účinnosť 1. júna 2024.

Odporúčame aj: Šestonedelie: Nádherné, ale náročné obdobie v živote ženy po pôrode. Na čo všetko sa treba pripraviť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní