Šestonedelie: Nádherné, ale náročné obdobie v živote ženy po pôrode. Na čo všetko sa treba pripraviť?

Šestonedelie: Nádherné, ale náročné obdobie v živote ženy po pôrode. Na čo všetko sa treba pripraviť?
  • 16.08.2022
  • Lenka Biba Slovak

Narodenie dieťatka v živote ženy, ale i celej rodiny, je nádhernou a neopakovateľnou chvíľou. Celých deväť mesiacov sa budúca mamička pripravuje na príchod svojho malého pokladu. Narodením bábätka sa končí jedno obdobie, no zároveň začína ďalšie.

Každá čerstvá mamička sa musí pripraviť nielen na fyzické, ale aj na psychické zmeny. Teraz je na rade starostlivosť o bábätko a o samú seba. Všetko sú to nové veci, ktoré si musí každá žena osvojiť, naučiť sa ich a vytvoriť si určitý systém, pretože dieťatko je odkázané predovšetkým len a len na matku.

Obdobie šesť až osem týždňov po pôrode sa nazýva šestonedelie. Tieto dni a týždne sú veľmi intenzívne, pričom je potrebná všetka starostlivosť na zotavenie a prispôsobenie sa novým veciam. Niektorí vedci sa však domnievajú, že popôrodné obdobie a celková rekonvalescencia trvá až šesť mesiacov.

Šestonedelie

Po pôrode, predovšetkým ak ide o prvý pôrod, nastáva v živote ženy veľa zmien. Tie sa odohrávajú nielen v tele matky, ale aj v celom jej živote, ako aj fungovaní celej rodiny. Počas tohto obdobia zažíva žena množstvo zmien. Sú to ako fyzické, tak aj hormonálne zmeny.

Tieto návaly sú znásobené aj prípadným pridaným stresom z dojčenia, nedostatkom spánku, ako aj zmien vášho zabehnutého životného kolobehu, ktorý sa na určitý musí zmeniť a prispôsobiť na etapu materstva.

Obdobie po narodení dieťaťa, takzvané šestonedelie, môžeme rozdeliť na:

  • rané šestonedelie – začína odo dňa pôrodu až po desiaty deň po ňom. V tomto rozmedzí sa začínajú hojiť pôrodné rany a intenzívne sa začína laktácia – teda tvorba materského mlieka.
  • neskoršie šestonedelie – končí najneskôr v ôsmom týždni po pôrode dieťaťa. V tomto týždni sa už mamička plne prispôsobuje dieťatku a jeho potrebám, čím si začínajú vytvárať spoločný režim.

Odporúčame: Zmeny pre rodičov novorodenca. Viete, ktoré povinnosti vám odpadnú?

Zmeny v tele ženy

Azda najväčšou zmenou v tele ženy si prechádza maternica. Počas tehotenstva maternica váži až okolo 1000 gramov, no v prvom týždni po pôrode sa zmenší a vráti na svoju pôvodnú váhu, čo je približne 80 gramov. Keď sa maternica po pôrode zmenšuje a vracia sa do svojej pôvodnej veľkosti, vtedy je citeľná bolesť v oblasti podbruška. Tie by sa dali prirovnať k bolestivým menštruačným kŕčom alebo ku kontrakciám. Tieto sťahy a bolesť je intenzívnejšia aj počas dojčenia.

Porodením placenty dochádza v tele ženy aj k hormonálnym zmenám. Tie zmenšujú svalové bunky a zmršťujú svalové vlákna.

Miesto, kde bola placenta uložená, sa po jej pôrode zmenší takmer o polovicu. Vrchná vrstva sliznice maternice postupne odumiera a následne sa vylúči von z tela ženy v podobe takzvaných očistiek. Ich obsahom je spočiatku:

  • krv,
  • krvné zrazeniny,
  • tkanivový mok,
  • tkanivo a 
  • ďalšie iné sekréty.

Sfarbenie očistiek sa postupne mení – v prvých dňoch vylučovania majú jasnú červenú farbu a po približne štyroch dňoch zhnednú. Keď sa cievy uzatvoria, sú očistky sfarbené dožlta. Neskôr zbelavejú, čo má za následok vymiznutie červených a bielych krviniek, až sa nakoniec očistky zmenia na priesvitný hlien.

Krčok maternice je po pôrode mierne pootvorený, ochabnutý, tenkostenný a má narušené okraje, ale počas prvého týždňa sa postupne uzatvára. Na konci šestonedelia má cylindrický tvar a vonkajšia brána krčka maternice, ktorá mala pred pôrodom okrúhly tvar, má tvar priečnej štrbiny.

Ako je to so striami?

Brušná stena získava po pôrode späť svoju elasticitu a tonus priamych svalov. Počas tehotenstva sa v brušnej stene môžu vyskytnúť drobné trhliny elastických vlákien, ktoré sú viditeľné a sú známe ako strie. Tie po pôrode zvyknú postupne vyblednúť.

Neprehliadnite: Celebritné mamičky, ktoré hrdo dojčia svoje ratolesti na verejnosti

Hormonálne zmeny v šestonedelí

Po pôrode klesá hladina mnohých hormónov. Pri tvorbe materského mlieka zohráva dôležitú úlohu hormón oxytocín, ktorý nesúvisí len s laktáciou, ale napomáha aj k sťahovaniu maternice. Tieto zmeny hladín hormónov, ich klesanie a celkové výkyvy v hodnotách sa odrážajú ako na ženskej telesnej stránke, tak aj na psychike ženy.

V období šestonedelia sú veľmi častým javom aj výkyvy nálad. Ide o veľmi časté striedanie smútku, stavov úzkosti, precitlivenosť, nespavosť a podobne. Tieto výkyvy nálad po pôrode sa objavujú až u 80 % žien, ktoré bojujú s plačom, sú emočne labilné, podráždené, precitlivené, prevládajú u nich pocity zlyhania, bezmocnosti, izolujú sa a častokrát sú aj zmätené.

Ide o takzvanú adaptačnú reakciu, ktorej spúšťačom môžu byť napríklad problémy s dojčením, strach o dieťa, ale aj podceňovanie sa, že žena nezvláda rolu matky. Ak tieto stavy pretrvávajú viac ako dva týždne po pôrode, v tom prípade môže ísť aj o popôrodnú depresiu. Ak tieto pocity pretrvávajú dlhodobo, žena by sa nemala hanbiť vyhľadať pomoc psychológa alebo psychiatra.

Užitočné rady na záver

  • Rozprávajte sa so svojim okolím o svojich pocitoch.
  • Užívajte si nové chvíle vo svojom živote.
  • Nezabudnite, že aj naďalej ste žena, nielen matka. Doprajte si preto čas pre seba a nezanedbávajte sa.
  • Oddychujte a spite spolu s vašim bábätkom. Domáce práce na vás počkajú.
  • Stretávajte sa s ľuďmi a choďte von.
  • Keď je spokojná mamička, je spokojné aj bábätko a celá rodina.

Odporúčame aj: Ako zbaviť dieťa strachu z vody? Máme TOP tipy, ako na to!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní