Ako zbaviť dieťa strachu z vody? Máme TOP tipy, ako na to!

Strachy sú v ľudských životoch neoddeliteľnou súčasťou. Sprevádzajú nás už od raného veku, a to až do dospelosti. Strach z neznámeho či fóbie však majú rôzne podoby. Nikdy ich ale netreba podceňovať! V najideálnejšom prípade s nimi treba pracovať, na to ich však musíme najskôr identifikovať.

Strach z vody patrí skôr či neskôr do „výbavy" každého dieťaťa. Nelíši sa od iných strachov, ktoré sa objavujú v ľudských dušičkách. Deti sú častokrát schopné vymyslieť si čokoľvek, ale strach naozaj nie! Pretože za vyľakaným či ostýchavým výrazom v detských očiach spojeným s bledou tvárou s odmietaním, býva naozaj skutočná objektívna príčina.

Nikdy nepodceňujte u detí ich strach

A to sa týka aj strachu z vody! Deťom môže veľmi jednoducho privolať strach z vody napríklad aj nečakané vstreknutie vody do očí či moment, keď ich niekto v zápale hry do vody potopil. Práve vtedy totiž môžu zažiť to, že ich voda navôkol obklopuje a oni strácajú kontrolu nad sebou samým. Aj keď môže ísť iba o zlomok sekundy, no dieťa môže mať zrazu problém na veľmi dlhé obdobie.

V tejto chvíli je potrebné a nevyhnutné dieťa rešpektovať aj s jeho strachmi a všetkými obavami. Pokúste sa s dieťaťom o jeho nepríjemnom zážitku porozprávať a presne zistiť, čo jeho strach vyvolalo.

Odporúčame: Prehriatie bábätka: Ako reagovať a na čo všetko si treba dať pozor?

ako sa naučiť plávať

Zdroj: Shutterstock

Vodné hry sú kľúčom k úspechu

Deti milujú čas strávený so svojou rodinou, a preto skúste využiť tieto chvíle aj na ich zbližovanie sa s vodou. Či už budete spolu pri mori, pri jazere, doma v bazéne, na kúpalisku alebo v aquaparku, zapojte svoju fantáziu a jednoduchými hrami urobte z vody kamaráta. Ako na to?

  • Kreslenie vo vode – prvý kontakt s vodou je pre deti veľmi dôležitý, a preto ho spojte s hrou. Rukou či nohou spoločne kreslite na hladinu vody obrázky, tvary alebo písmená či čísla. V závislosti od veku dieťatka prispôsobte formu hry tak, aby sa stal z vody jeho kamarát.
  • Hádzanie lopty vo vode – jednoduchý a zároveň aj veľmi účinný nápad! Okrem rozvíjania jemnej motoriky sa tak deti zároveň učia vo vode udržať stabilitu.
  • Hra na zvieratká – táto hra je o tom, aby deti hravou formou skúmali prostredie vo vode a okolo nej. Určite si, kto bude aké zvieratko, a skúste ho napodobniť. Bocian, žaba, rybka alebo rak tak získajú detskú podobu, no zároveň si tak deti budú skúšať napríklad nadnášanie vo vode, ponáranie nôh a rúk, ako aj ich celkové reakcie na vodu. Samozrejme, všetky hry by mali mať pod dozorom dospelí, aby sa nestalo žiadne nešťastie.

Vypestujte u dieťaťa cit pre vodu

Pri pobyte vo vode sú deti i dospelí obklopení množstvom vody, ktorej reakcie nedokážeme úplne predpokladať či ovplyvniť. Situácia vo vode sa môže rýchlo meniť, a preto na začiatok úplne postačí, ak vo svojom dieťati vypestujete najmä pozitívny vzťah k vode.

Naučte svoje deti sa vo vode predovšetkým uvoľniť. Pomôžte mu skúmať hladinu vody a správať sa vo vode maximálne prirodzene aj v prípade, ak sa voda dostane do detských očí či ušiek. Motivujte svoje dieťa čo najprirodzenejším spôsobom k častému pobytu vo vode. A budete tak na ceste k úspechu.

Majú sa pri učení vo vode používať pomôcky?

V súčasnosti sa rôznia názory, či učiť deti plávať s pomôckami alebo bez pomôcok. Tak či onak, plávacie koleso či rukávniky sú iba podporné pomôcky, ktoré dieťaťu pri plávaní nepomôžu a pravdepodobne ho v prípade nebezpečenstva ani nezachránia.

Práve preto prevláda ten názor, že rodičia by mali učiť svoje deti plávať bez pomôcok, prípadne iba s pomocou plaveckej dosky.

Neprehliadnite: Vieme, koľko dní týždenne majú starí rodičia venovať starostlivosti o vnúčatá

vodné hry

Zdroj: Shutterstock

Nezabudnite na pravidlá plávania

Plávanie a samotný pobyt vo vode by mali deťom prinášať v prvom rade radosť a potešenie. Pre bezpečnosť vášho dieťatka dbajte ale aj na nasledovné:

  • nedovoľte deťom, aby do vody vstupovali rozhorúčené,
  • nedovoľte im skákať do neznámych vôd,
  • dajte pozor na to, aby nepreceňovali svoje sily,
  • pokúste sa u nich zladiť dýchanie s pohybom.

Naučiť sa plávať si vyžaduje čas, schopnosti, ale aj fyzické a psychické sily. Preto nezúfajte, ak ešte pre deti nenastal ten správny čas učiť sa plávať. Každé dieťatko je individuálne a v prvom rade treba rešpektovať jeho schopnosti a samotné potreby. Voda totiž pre deti predstavuje niečo obrovské, nadrozmerné a veľmi silné.

Doprajme im preto čas, aby ich prvá skúsenosť s pobytom vo vode bola pozitívna a zanechala v nich príjemné spomienky.

Odporúčame aj: Starostlivosť o seniorov: Na čo všetko máte nárok?

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE