Vieme, koľko dní týždenne majú starí rodičia venovať starostlivosti o vnúčatá

V časoch, kedy ženy nastupovali na dôchodok pár rokov po okrúhlej päťdesiatke, bolo bežnou praxou, že sa starí rodičia starali o svoje vnúčatá, kým rodičia chodili do práce. Dnes je situácia iná. Neskorší odchod do dôchodku spôsobil, že v čase, kedy sú v rodine malé deti, pracujú nielen rodičia, ale ešte aj starí rodičia.

Aktuálne, v čase prázdnin, je pre každú mladú rodinu pomocou, keď deti strávia určitý čas pri starých rodičoch. Aj mimo prázdnin dobre padne, ak si manželia môžu vyjsť niekde bez detí aj na niekoľko dní. Pomáha však starým rodičom častý kontakt s vnúčatami, alebo ich skôr vyčerpáva?

Pozri aj: Sú nesmelí viac muži či ženy? Viete, ako zatočiť s nesmelosťou?

starostlivosť o vnúčatá

Zdroj: Shutterstock®

Je starostlivosť o vnúčatá povinnosť?

Psychoterapeutka Markéta Antošová upozorňuje, že rodičia by sa nemali cítiť urazene, ak starí rodičia nechcú dať pozor na vnúčatá. Podľa slov psychoterapeutky to nie je ich povinnosť.

„Oni už vychovali vás alebo vášho partnera/partnerku. Možno si už odvykli a tú veľkú zodpovednosť nechcú prijať. Niekedy už sami cítia, že im ubúda síl a že by na deti nestačili. Iní starí rodičia sú naopak ešte dosť mladí a chodia sami do práce a majú aktívny život, tak im toľko času pre mladých nezostáva,“ dodala Antošová.

Ak starí rodičia súhlasia, že vám s deťmi pomôžu, dajte im včas vedieť, v ktoré dni by ste chceli, aby ich postrážili. „Dohodnuté časy potom dodržujte. Nie je úplne fér povedať, že si deti vyzdvihnete o šiestej večer, a o ôsmej ešte ani nie ste zastihnuteľní na telefóne, deti už zaspávajú na gauči a babička s dedom nevie, či ich majú uložiť, alebo nie. Nehľadiac na to, že na večer už mohli mať iné plány. Ak si prajete sami, aby starí rodičia rešpektovali niektoré vaše priania, buďte aj vy tými, na ktorých je spoľahnutie,“ radi tiež odborníčka.

Neprehliadni: Starostlivosť o seniorov: Na čo všetko máte nárok?

prázdniny u starých rodičov

Zdroj: Shutterstock®

5 dní či menej? Ako často by mali starí rodičia strážiť vnúčatá?

Jednu z odpovedí dáva štúdia zverejnená v odbornom časopise Menopause. Štúdia sledovala babičky v menopauze starajúce sa o svoje vnúčatá. Zúčastnilo sa jej 186 žien z Austrálie.

Odborníci sa zamerali na mentálnu kondíciu žien v súvislosti so starostlivosťou o svoje vnúčatá. Najlepšie výsledky v mentálnom zdraví boli zaznamenané u žien, ktoré sa vnúčatám venovali raz týždenne.

Avšak, ak mali deti svojich detí na starosti viac ako 5 dní, ich mentálna kondícia rýchlo klesala. Prejavovalo sa to napríklad pri rýchlosti reakcií na podnety či pri pamäti. Výsledky teda naznačujú, že ak sa starí rodičia musia starať o vnúčatá viac ako 5 dní v týždni ich mentálne zdravie klesá. Dôležitá je preto rovnováha. Seniori by mali mať čas pre seba, ale mali by si ho nájsť aj pre svoje vnúčatá.

Bude ťa zaujímať: MERMAIDING: Umelecký šport nielen pre dievčatká, ale aj ich mamy

 

 

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE