RECEPT: Čokoládovo-banánové makrónky Mimoni z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Čokoládovo-banánové makrónky Mimoni z Pečie celé Slovensko
  • 31.07.2022
  • Redakcia .

Blíži sa nejaká rodinná oslava vašich ratolestí a neviete, čo pripraviť pod zub? Maškrtné jazýčky dozaista privítajú tieto čokoládovo-banánové makrónky inšpirované obľúbenou rozprávkou Mimoni. Upiecť ich môžete podľa receptu od Lucky z relácie Pečie celé Slovensko. Len tak sa po nich zapráši! 

Makrónky žlté:

  • 150 g mandľová múka
  • 150 g práškový cukor
  • 56 g + 56 g bielky
  • 38 g voda
  • 150 g cukor krupica
  • jedlá farba – žltá

Makrónky modré:

  • 150 g mandľová múka
  • 150 g práškový cukor
  • 56 g + 56 g bielky
  • 38 g voda
  • 150 g cukor krupica
  • jedlá farba – modrá

Makrónky dúhové:

  • 150 g mandľová múka
  • 150 g práškový cukor
  • 56 g + 56 g bielka
  • 38 g voda
  • 150 g cukor krupica
  • jedlá farba – žltá a modrá

Suroviny na banánovú plnku:

  • 150 g banány
  • 100 g cukor kryštálový

Suroviny na ganache:

  • 200 g tmavá čokoláda Callebaut
  • 100 ml smotana 35 %
  • 50 g maslo

+ na dekoráciu fondán čierny, šedý, modrý, biely a jedlá fixka čierna

Postup prípravy makróniek:

  1. Zapneme rúru na 90 °C a nachystáme plechy s papiermi a šablónami.
  2. Makrónka: Mandľovú múku s práškovým cukrom dáme do procesora a poriadne rozmixujeme. Preosejeme a necháme stranou.
  3. V jednej polovici bielok zamiešame farbu a dáme stranou.
  4. V rajnici začneme variť vodu s cukrom, varíme sirup bez miešania, až kým nedosiahne teplotu 118 °C.
  5. Kým sa varí sirup, začneme mixovať druhú časť bielkov ručným mixérom na pomalších otáčkach. Keď sirup dosiahne svoju teplotu, začneme ho pomaly nalievať do bielkov. Pomaly zvýšime otáčky mixéru a vymiešame do tuhšej hmoty, ale nie úplne. Teplota hmoty by mala byť okolo 47 – 50 °C.
  6. Makronáž: Do suchej hmoty nalejeme zafarbené bielka a vyšľahané bielka a jemne prekladáme špachtľou, kým sa všetky hmoty nespoja do krémovej konzistencie tak, aby hmota pomaly plynulo stekala zo špachtle (bolo možné s ňou vytvoriť osmičku).
  7. Hotové cesto naplníme do vrecka s guľatou špičkou. Na plech si položíme papier spolu so šablónou na makrónky. Vreckom robíme malé kopčeky podľa šablóny presne do stredu, aby sa rovnomerne hmota rozliala a vytvorila pekné krúžky. Keď je plech plný, jemne ním pobúchame po stole, aby sa odstránili prípadné bublinky a ostal hladký povrch. Plech necháme do rúry na 90 °C na 6 minút, potom zvýšime teplotu na 125 °C a dáme piecť ešte 11 minút.
  8. Rovnaký postup zopakujeme pri ostatných makrónkach, len zmeníme zafarbenie.
  9. Vyrobíme si makrónku, ktorá má tvar mimoňa, podlhovastú jednu žltú a jednu modrú. Môžeme si vyrobiť viac kusov.
  10. Kým sa makrónky pečú, pripravíme si plnku: urobíme si karamel, dáme variť cukor s trochou vody, keď začne hnednúť pridáme roztlačený banán a miešame, kým hmota nie je krémová a dáme chladiť. Vychladené dáme do vrecka.
  11. Plnka/ganache: Zohrejeme smotanu a zalejeme ňou čokoládu, pridáme maslo. Po vychladnutí dáme do vrecka so špičkou.
  12. Dekorácie: vykrajujeme si oči na mimoňov, jedlou fixkou domaľujeme ústa a vlasy. Z modrého fondánu vyrobíme nohavice pre mimoňa. Žlté makrónky ozdobíme vykrojenými fondánmi.
  13. Keď je plnka i makrónky vychladnuté, začneme ich plniť. Najprv ganache urobíme kruh a do stredu dáme banánový karamel. Ak sa zvýši čas, dáme chvíľu do chladu a potom makrónky dekorujeme na stojan spolu s nachystanými dekoráciami.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní