Prehriatie bábätka: Ako reagovať a na čo všetko si treba dať pozor?

Prehriatie bábätka: Ako reagovať a na čo všetko si treba dať pozor?
  • 19.07.2022
  • Lenka Biba Slovak

Horúce dni sú akousi samozrejmosťou letného obdobia, avšak prinášajú so sebou aj isté riziká. Striedanie a výkyvy teplôt, dlhotrvajúce horúčavy, náhle oteplenia či ochladenia aj počas dňa - to všetko je neodmysliteľnou súčasťou týchto horúcich dní. Najmä starší ľudia, bábätká a malé deti sú najviac ohrozenou skupinou, ktorých organizmus na vysoké teploty reaguje najcitlivejšie.

Bábätká a malé deti sú úplne odkázané na starostlivosť rodičov. A práve my, rodičia, by sme mali svoje dieťa neustále nielen strážiť, ale aj pozorovať. Pretože v horúcom letnom období sa detský organizmus prehreje oveľa rýchlejšie, ako by sme si vedeli predstaviť. Žiaľ, u nás i vo svete sa pravidelne stretávame so správami, kedy rodičia svoje deti zabudnú v aute počas letného dňa, a to na následky prehriatia organizmu zomrie.

Avšak prehriatie organizmu nie je výsadou iba pobytu v aute či na priamom slnku. Aké príznaky sprevádzajú prehriatie organizmu malých detičiek, čo všetko si treba všímať a na čo si treba dať extrémny pozor? Máme pre vás všetky užitočné informácie.

Vcíťte sa do kože dieťaťa

Možno budete prekvapení, ale k prehriatiu organizmu bábätiek a malých detí nemusí dochádzať iba v lete a počas horúcich dní s vysokými teplotami. Organizmus sa u malých detí môže prehriať napríklad aj v zime, ak je miestnosť v dome príliš prekúrená, a vy svoje dieťatko naobliekate až príliš.

V tomto prípade platí, že predovšetkým bábätká potrebujú o jednu vrstvu naviac, ako máte vy, nie viac. Preto to s vrstvením nepreháňajte a vžite sa do kože svojho dieťatka. Bolo by aj vám príjemné, ak by ste sa doma obliekli do troch vrstiev a dali si ešte aj čiapku? Buďte preto obozretní. Stále platí staré známe pravidlo - menej je niekedy viac. Samozrejme za predpokladu, že bábätko nevystavíte zime a chladu.

Odporúčame: Prvé príkrmy pre bábätká: Kedy a čím začať?

úpal

Zdroj: Shutterstock

Aké sú príznaky prehriatia organizmu?

Horúčka, ale bez potenia - ak má vaše dieťa horúčku nad 38 °C, ale nepotí sa, zbystrite pozornosť. Ide totiž o veľmi nebezpečnú kombináciu, kedy sa telo neochladzuje prirodzeným spôsobom - potením. V tomto prípade neváhajte a okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.

Úpal - v nadväznosti na predchádzajúci závažný príznak prehriatia organizmu býva u detí častým a veľmi nebezpečným aj úpal. Úpal je závažný a život ohrozujúci stav, pri ktorom organizmus nedokáže regulovať telesnú teplotu. Nedokáže tak zabezpečiť správne fungovanie organizmu. Pri nekontrolovanom zvýšení telesnej teploty v tele dochádza ku kríze. Priebeh úpalu môže byť mierny, pozvoľný, ale aj veľmi dramatický. A aké sú príznaky úpalu:

  • silné a nárazové bolesti hlavy,
  • vysoká teplota, a to aj okolo 41°C,
  • nevoľnosť, zvracanie a mdloby,
  • zmätenosť až dezorientácia,
  • rýchly tep,
  • suchá a začervenaná koža,
  • organizmus sa zväčša nepotí.

Majte na pamäti, že už pri miernych príznakoch je potrebné vyhľadať lekársku pomoc. V kritických stavoch totiž môže dieťatko upadnúť až do bezvedomia, a vtedy treba urýchlene zavolať prvú pomoc.

Akú prvú pomoc pri úpale treba poskytnúť?

  • okamžitý pobyt na chladnom a tichom mieste,
  • pokoj a odpočinok,
  • chladenie organizmu vlažnou vodou - NIE studenou vodou,
  • ovievanie,
  • ochladzovanie krku a slabín ľadom,
  • prikrytie vlhkou osuškou,
  • pitie čistej vody,
  • vyhľadanie lekárskej pomoci.

Rýchly pulz

Rýchly pulz u detí je ďalším príznakom prehriatia organizmu. Bábätká majú aj prirodzene rýchlejší pulz ako dospelí, avšak pri zvýšení telesnej teploty sa tep ešte zrýchľuje. Zvyčajne je sprievodným príznakom prehriatia aj zrýchlenie dychu práve u bábätiek a malých detí.

Letargia

Ak je vaše dieťatko letargické a veľmi slabo reaguje na vaše podnety, ide o vážny príznak, že telesná teplota ovplyvňuje nervový systém. V prípade, keď zbadáte náznaky nadmernej ospalosti a letargie u svojho bábätka, zbystrite pozornosť! V prvom rade skontrolujte telesnú teplotu a dieťaťu s poruchami vedomia volajte lekársku pomoc, prípadne sami vyhľadajte lekára.

Vracanie

Vracanie býva sprievodný príznak úpalu u malých detí. Bábätko vám totiž iba veľmi ťažko vysvetlí, že mu je nevoľno. V tomto prípade buďte všímaví a reagujte na nepokoj u vášho dieťatka, odmietanie jedla či napínanie na vracanie.

Neprehliadnite: Sploštená hlavička u bábätiek: Je vankúšik naozaj správna voľba?

prehriatie organizmu

Zdroj: Shutterstock

Dehydratácia u detí

Prevencia pred úpalom a prehriatím organizmu nielen bábätiek a malých detí je minimálny pobyt na horúcom slnku a dostatočný príjem tekutín. A aké sú príznaky dehydratácie u detí?

  • náhla únava dieťatka,
  • dieťatko prestáva močiť, prípadne má suchú plienku viac ako 6 - 8 hodín,
  • suchý jazyk a nedostatok slín,
  • zvýšená teplota organizmu.

Pri bábätkách buďte oveľa obozretnejší

Bábätká by mali byť chránené pred priamym slnkom počas celého leta, a to ľahkým oblečením a pokrývkou hlavičky. Toto pravidlo platí aj počas kúpania v mori či v bazéne. Rovnako dôležité je aj ochrana zrak okuliarmi s UV filtrom. Taktiež nezabudnite na ochranu pokožky a natierajte ju ochranným krémom s UV filtrom.

Dávajte pozor na seba nielen v lete a buďte zdraví.

Tip pre vás: 6 tipov, ako vybrať cumlík pre bábätko: Je lepší latexový alebo silikónový?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní