6 tipov, ako vybrať cumlík pre bábätko: Je lepší latexový alebo silikónový?

6 tipov, ako vybrať cumlík pre bábätko: Je lepší latexový alebo silikónový?
  • 19.04.2022
  • Lenka Biba Slovak

Každý rodič chce pre svoj malý poklad urobiť a vybrať to najlepšie. V dnešnej dobe je na trhu obrovské množstvo produktov a možno aj preto si nemusíme byť vždy istí, ako a na základe čoho sa správne rozhodnúť. Medzi nevyhnutnosti pre bábätká patrí nielen napríklad kočík a postieľka, ale aj všetko potrebné „príslušenstvo“. A práve do tejto kategórie patrí aj cumlík. Viete, ako správne vybrať a čo je pri výbere rozhodujúce? Prinášame vám niekoľko tipov, ako na to.

Odporúčame aj: Kedy začať učiť dieťa na nočník? Toto je pravý čas na odplienkovanie

cumlík

Zdroj: Shutterstock®

1. Dôležitý je materiál cumlíka

V súčasnosti na trhu možno dostať latexové alebo silikónové cumlíky. V čom sa odlišujú?

  • Latexový cumlík je žlto-hnedej farby a vyrába sa z prírodného kaučukového mlieka. Preto má svoju špecifickú vôňu a je mäkký a flexibilný. Opotrebuje sa rýchlejšie ako silikónový a nie je až taký odolný voči vysokým teplotám. POZOR – proteín obsiahnutý v latexe môže byť pre niektoré deti spúšťačom alergickej reakcie.
  • Silikónový cumlík, bez farby a zápachu, dobre drží tvar a je odolný voči vysokým teplotám. U detí nevyvoláva žiadne alergické reakcie.
  • Novinkou na trhu je takzvaný dynamický cumlík, ktorý je zložený z heterogénnych silikónových vrstiev. Práve tie sa počas satia dieťaťa sťahujú a naťahujú, čím akoby kopírujú bradavku pri dojčení. Dynamický cumlík nenarúša prirodzený sací reflex a ani normálny vývoj reči a chrupu. Bábätku zabezpečuje ľahké dýchanie a prehĺtanie slín.

2. Hmotnosť cumlíka

Hmotnosť cumlíka je veľmi dôležitá predovšetkým v prvých dňoch a týždňoch života bábätka. Ak máte novorodeniatko alebo sa vám bábätko narodilo predčasne, voľte cumlíky s nižšou hmotnosťou a s označením „newborn“, „mini“ alebo „light“.

3. Pozor na správnu veľkosť cumlíka

Veľkosť cumlíka závisí od veku dieťatka. Štandardne sú v ponuke cumlíky pre vekové kategórie:

  • 0 – 6 mesiacov (niekedy aj 0-3 a 3-6 mesiacov),
  • 6 – 18 mesiacov,
  • od 18 mesiacov.

Pre predčasne narodené bábätká sa odporúča voliť veľkosť 0 – 2 mesiacov, pretože sú menšie a ľahšie. Čím sú cumlíky väčšie, majú pevnejší materiál sacej časti, aby cumlík lepšie odolával hryzeniu dieťatka.

Odporúčame: Indukčná doska je v kuchyni skvelý pomocník. Ale, ako ju správne čistiť?

detský cumlík

Zdroj: Shutterstock®

4. Všímajte si tvar cumlíka

Na trhu sú v ponuke v súčasnosti 3 základné druhy tvarov cumlíka, a to:

  • Okrúhly (nazývaný aj guľatý) cumlík – tento cumlík bol obľúbený najmä v minulosti, avšak teraz už odporúčaný veľmi nie je, aj keď ho niektoré bábätká obľubujú.
  • Symetrický cumlík – svojim tvarom sa najviac podobá bradavke, pretože jeho vrchná aj spodná strana je identická.
  • Anatomický (ortodontický) cumlík – takýto cumlík odporúčajú najmä zubári, pretože jeho tvar zabezpečuje správnu polohu jazyka pri saní. Na vrchnej strane je guľatý, zo spodnej strany je sploštený a do úst dieťatka sa vkladá iba guľatou časťou nahor.

5. Vzdušnosť cumlíka

Aby sa dieťatku s cumlíkom ľahko dýchalo, cumlík by mal mať dostatočný výrez pri nose. A aby bábätko nemalo podráždenú pokožku v okolí úst, dbajte na vetracie otvory, ktoré by správny cumlík mal mať.

6. Nezabúdajte na hygienu a bezpečnosť cumlíka

Pri každodennom používaní cumlíka je veľmi dôležité cumlíky sterilizovať. Dlhodobo sa už neodporúča cumlík oblízať rodičmi a dať dieťatku späť, pretože práve toto je spôsob, ako sa vo veľkej miere prenášajú škodlivé baktérie. Pri starších detičkách už niekedy stačí iba opláchnuť cumlík vodou a ak sa vám podarí kúpiť k cumlíku aj praktický uzatvárateľný obal, na prechádzkach a na ceste (napríklad) autom budete určite pokojnejší.

Ak už ste v obchode alebo si cumlíky prezeráte v online shope, dbajte na bezpečnosť cumlíka. Každý totiž musí spĺňať tie najvyššie normy tak, aby bol bezpečný a hygienický. Pri používaní je nevyhnutné cumlík pravidelne kontrolovať. Aj pri minimálnom poškodení cumlík vymeňte za nový. Za normálnych okolností vymieňajte cumlík každé 2 – 3 mesiace, čo je všeobecné odporúčanie.

cumlík pre bábätko

Zdroj: Shutterstock®

Rodičia detičiek nepochybne ocenia aj také maličkosti, ako je napríklad retiazka na cumlík alebo cumlík, ktorý svieti aj v tme – počas nočného budenia ho tak nájdete veľmi ľahko.

Vo všeobecnosti však platí, že cumlík by ste nemali dieťatku ponúkať pri každej príležitosti. Cumlík má byť pomocníkom, a preto predchádzajte návyku a fixácii na cumlík. Potom ho oceníte o to viac, ak je vaše bábätko nespokojné. Držíme vám palce, aby ste si vybrali správne! Nech je spokojné nielen vaše dieťatko, ale aj vy – rodičia.

Bude vás zaujímať: Žena ukázala, ako vytvoriť drdol za pár sekúnd: Ideálny aj na svadby či oslavy


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní