Aká si mama podľa znamenia? Čo platí pre matky Levice alebo Panny?

Aká si mama podľa znamenia? Čo platí pre matky Levice alebo Panny?
  • 17.04.2022
  • Redakcia .

Mama je pre dieťa predovšetkým v prvých mesiacoch života (ale aj neskôr) rodičom číslo 1. Najmä novopečené mamičky, ktoré sa ešte len zžívajú so svojou výnimočnou úlohou, to mávajú zo začiatku ťažšie a môžu sa u nás obohatiť o nejaké tie tipy nápomocné pri každodennom fungovaní s malým drobcom. Vo všeobecnosti by sme však mohli konštatovať, že aj pri istých pochybnostiach o svojich rodičovských schopnostiach, pri tom počiatočnom chaose (v hlave a do veľkej miery aj v byte), troške zmätenosti a únave chce každá mama pre svoje dieťa to najlepšie. No a časom, keď chytí ten správny „grif“ a dieťa rastie ako z vody, si mama svoje rodičovské schopnosti zdokonaľuje pri nových a nových výzvach, ktoré život s malým dieťaťom prináša.

Každá má svoj vlastný výchovný štýl

Starostlivosť, láska a pozornosť, ktorú venujú mamičky svojim deťom, sa časom zhodnocuje a odzrkadľuje v živote potomkov aj vtedy, keď už vyrástli z detských topánok. Výchovný štýl matky ovplyvňuje do veľkej miery aj samotné smerovanie dieťaťa. Ide o také dôležité elementy, akými sú: samostatnosť, zdvorilosť, podnetné záujmy, vzťah k zdravému životnému štýlu, vhodné správanie sa v medziľudských vzťahoch... Výchovný štýl sa však líši podľa charakteru, vzdelania aj temperamentu matky, ale možno ho do istej miery identifikovať aj na základe znamenia, v ktorom sa žena narodila. Poďte sa teda pozrieť na to, či na vás táto charakteristika naozaj sedí. Akými ste mamami podľa znamenia zverokruhu?

Pozri aj: Braxton Hicksove kontrakcie – čo by o nich mala žena vedieť?

výchova

Zdroj: Shutterstock®

BARAN (21.03. – 20.04.)

Ide o akčné a sebaisté mamy, ktoré sa nedajú len tak niečím rozhodiť. S nimi majú ich deti isté, že sa rozhodne nudiť nebudú. Matky v znamení Barana však majú tendenciu svoje deti trochu preťažovať. Tak nejak predpokladajú, že majú rovnaký prídel energie ako ony samé. Mali by si však uvedomiť, že deti potrebujú aj trošku leňošenia na usporiadanie si myšlienok a regeneráciu síl, preto naozaj pre ne nie je najvhodnejšie mať každý deň nejaký krúžok a harmonogram zadelený do poslednej minúty. Barania tvrdohlavosť a zaťatosť môže tiež spôsobiť problémy, a to najmä u dospievajúcich potomkov, keď tieto mamy vyžadujú, aby automaticky robili to, čo ony považujú za dobré a nerešpektujú názory a ciele detí.

BÝK (21.04. – 21.05.)

Mamy v znamení Býka sú obdarené úžasnou vlastnosťou, ktorá je pre výchovu maximálne ideálna. Je ňou trpezlivosť. Pre deti týchto mám sú jasné presné hranice a pravidlá, ktoré majú zavedené už od útleho veku. Nemusí ísť priamo o direktívnu výchovu, ale takú, ktorá rešpektuje potreby dieťaťa, ale aj matky. Väčšinou sa teda tieto mamy nenechajú svojimi deťmi „zotročiť“ a ani ich zbytočne nerozmaznávajú. Pri výchove používajú v rovnakom pomere srdce i rozum. Dieťa sa pravdepodobne od svojej matky v znamení Býka naučí konať rozvážne a bude si ceniť hodnotu peňazí. Na druhej strane treba poznamenať, že matky v tomto znamení môžu byť dosť tvrdohlavé a neoblomné, čo môže spôsobovať komplikácie najmä pri deťoch v puberte.

BLÍŽENCI (22.05. – 21.06.)

Kamarátske a veselé – to sú mamy v znamení Blížencov. Niekedy by sa im možno dala vyčítať príliš liberálna výchova, keď deťom nestanovia hranice, čo môže skôr či neskôr spôsobovať problémy. Potom je veľká pravdepodobnosť, že si o svojich deťoch všeličo vypočujú na rodičovských združeniach a pri pohovoroch v riaditeľni. Keď sú však deti väčšie, prichádza vhod práve uvoľnenejší výchovný prístup s dôrazom na otvorenú komunikáciu. Deti nemajú problém podeliť sa s mamou o svoje problémy a diskutovať aj o háklivejších záležitostiach. Mama v znamení Blížencov je akýmsi chápajúcim a bezpečným prístavom pre svoje deti, no zároveň im dáva dostatok slobody na to, aby sa z nich stali silné a nezávislé bytosti.

RAK (22.06. – 22.07.)

Matku v znamení Raka charakterizuje vo vzťahu k deťom ochranárstvo, porozumenie a zvýšená starostlivosť. Vytvára dokonalý domov so všetkými jeho dôležitými atribútmi. Niekedy však má tendenciu zveličovať prípadné problémy či riziká, s ktorými sa môžu deti v živote stretnúť a najradšej by bola ich „štítom“. Taktiež nesie ťažšie osamostatňovanie sa detí a často, i keď trebárs jej potomkovia už dosiahli 30 rokov, má tendenciu poučovať ich a vychovávať. Račice, ktoré počúvajú svoju materskú intuíciu, dokážu vycítiť akýkoľvek záchvev či zmenu v správaní detí a vždy prídu na príčinu. Ich materská podpora takmer nepozná hraníc.

LEV (23.07. – 23.08.)

Levice sú nielen ochranárske matky, ale majú pre svoje deti aj veľmi ambiciózne plány. Ťažko nesú najmä to, keď si pre svoje deti vysnívajú ideálnu životnú cestu a oni to odmietnu. Pokiaľ však načúvajú záujmom a cieľom detí, resp. sa ich pohľad na svet zhoduje, ide všetko bez problémov. Keď sú potomkovia ešte malí, užívajú si spolu detskú bezstarostnosť a hry. Jednoducho povedané, venujú im maximálnu pozornosť a vychádzajú v ústrety všetkým ich potrebám. Niekedy majú sklony svoje deti aj rozmaznávať. Veľký dôraz však kladú na vzdelanie a deti podnecujú a podporujú aj vo všetkých záujmových aktivitách.

PANNA (24.08. – 23.09.)

Poznáte tie mimoriadne pedantné matky, ktorým neunikne žiadny detail? Tak potom s veľkou pravdepodobnosťou ide o tie v znamení Panny. Sú jednoducho perfektné, ba dokonca dokážu bez problémov zladiť zamestnanie so starostlivosťou o rodinu a domácnosť. Niekedy majú na seba až príliš veľké požiadavky a tento perfekcionizmus často prenášajú na deti. No a to môže byť problém. Ak sa však krotia a na deti nemajú prehnané nároky, ich potomkovia si môžu gratulovať. Niekedy si síce vypočujú pár kritických slov, keď nechcú pomôcť v domácnosti alebo sa nesprávajú dostatočne zdvorilo, no v zásade tieto matky dokážu odpustiť aj prípadné väčšie prešľapy. Vedú deti k pravdovravnosti, čestnosti, slušnému správaniu a čistote. A aj chlapcov zaúčajú do takzvaných ženských prác.

Odporúčame: Recept na fašírky pečené v rúre – žiaden olej ani vysmážanie!

typy matiek

Zdroj: Shutterstock®

VÁHY (24.09. – 23.10.)

Spravodlivosť a vyváženoť – o to sa pokúšajú Váhy vo všeobecnosti v živote a charakterizuje to aj ich výchovný štýl. Snažia sa pre svoje deti zachovať zdravú mieru vo všetkom a idú im príkladom. Môže sa však javiť ako problematické, že svoje deti pri konfliktoch učia, aby radšej ustúpili. Nemusí to byť totiž ideálnou cestou v každom prípade. Ich prístup k deťom je skôr priateľský a kamarátsky, čo však nemusí úplne fungovať, i keď pubertiaci to istotne ocenia. Taktiež majú problém udeliť deťom tresty, i keď si to zaslúžia, napríklad v zmysle odoprenia pozerania TV či hrania sa na počítači. Dajú sa pomerne ľahko „ukecať“, takže prešpekulovanejšie deti na ne môžu skúšať rôzne manipulatívne techniky.

ŠKORPIÓN (24.10. – 22.11.)

Pokoj a istý nadhľad mám v znamení Škorpióna im v ich rodičovskej úlohe výrazne pomáha. Nie sú ani príliš úzkostlivé, ale rovnako ich deti len veľmi ťažko donútia k výbuchom hnevu, nech by už boli akékoľvek a urobili čokoľvek. Zachovávajú chladnú hlavu, rozvahu a idú príkladom. Do svojho výchovného štýlu si nenechajú zasahovať rodinou ani blízkymi. Počúvajú svoju materskú intuíciu a pomocou nej vedia aj o každom probléme, ktorý trápi detskú dušičku. Škorpiónky patria medzi tie mamy, ktoré deťom bez problémov dovolia domov aj zvieratko a podporujú formovanie ich zodpovednosti za toto živé stvorenie. Negatívom však býva to, že dokážu prehliadať chyby detí a často ich obhajujú aj v momentoch, keď je evidentné, že si túto obhajobu jednoducho nezaslúžia.

STRELEC (23.11. – 21.12.)

Zábavné a akčné matky v znamení Strelca už od mala vo svojich deťoch povzbudzujú nezávislosť. Väčšinou ich výchova nie je príliš príliš prísna, ale rovnako si ani nenechajú „skákať po hlave“. Dávajú deťom priestor, nech si vyberú vlastnú cestu životom, nenútia ich do niečoho, o čo nemajú záujem. Deti ich milujú aj kvôli ich zmyslu pre humor a nikdy sa s nimi nenudia. Nie sú to také klasické, resp. tradičné mamy, ktoré stoja v kuchyni a vyvárajú. Radšej zoberú svoje deti na výlet alebo vymyslia spoločnú zábavnú aktivitu. Prípadné problémy by sa mohli objaviť až neskôr, keď sú ich deti v pubertálnom veku, a to kvôli občasnej impulzívnosti, ktorou si Strelci dokážu vo všeobecnosti komplikovať medziľudské vzťahy a pubertiaci rovnako zle vnímajú aj ich niekedy prehnanú kritickosť.

KOZOROŽEC (22.12. – 20.01.)

Systematické, spoľahlivé a starostlivé ženy v znamení Kozorožca sú takmer vždy pracujúcimi mamami, pretože kariéra je pre nich naozaj dôležitá, no o pozornosť neukracujú ani svoje deti. Často im však nezostáva veľa času na seba a pod náporom povinností môžu aj vyhorieť. Deťom doprajú prvotriednu kvalitu, a to od jedla až po vzdelanie. Snažia sa ich viesť k pracovitosti, disciplinovanosti a poriadkumilovnosti, pričom je pre ne mimoriadne dôležité, aby deti dosahovali v škole tie najlepšie výsledky, čím vyvolávajú aj väčší tlak a nervozitu u detí. No vedia ich vybudiť k tým najlepším výkonom a je isté, že dieťa matky v znamení Kozorožca sa len tak ľahko vo svete nestratí.

VODNÁR (21.01. – 19.02.)

Pomerne nekonvenčné mamy s otvorenou mysľou stretneme najmä v znamení Vodnára. Pri výchove sa snažia zapojiť inovatívne prvky a moderné metódy. A určite sa snažia vyvarovať všetkým chybám, ktoré robili ich rodičia. Niekedy je však ich snaha až prehnaná. Preferujú zdravý životný štýl a praktické vzdelanie, čo teda nevyhnutne neznamená, že ich deti musia mať ukončenú vysokú školu. Dôležité rozhodnutia nechávajú na nich. Podstatné je však pre Vodnárky najmä to, aby sa ich deti zorientovali v tom, ako „funguje život“ a vybrali si pre seba to najvhodnejšie uplatnenie. S radosťou ich podporia vo všetkých kreatívnych aktivitách.

RYBY (20.02. – 20.03.)

Citlivé, no niekedy až precitlivelé matky môžeme nájsť v znamení Rýb. Sú to pomerne kreatívne osôbky a ku kreativite a estetičnu vedú aj svoje deti. Taktiež im vštepujú, aby sa k druhým správali láskavo a s rešpektom. Vedia dobre vycítiť, na čo majú deti talent a vedú ich k tomu, aby sa tento potenciál naplno prejavil. Celkovo však majú k deťom citlivý prístup, no ich výchovné metódy môžu byť pre niektoré povahy detí až príliš „mäkké“. Určite nepatria k tým prísnym typom matiek, hoci sa niekedy môžu snažiť aspoň navodiť ten dojem, no to sa im i tak veľmi nedarí. Snažia sa vychovávať dobrým slovom a príkladom.

Odporúčame: Kríza v manželstve – v ktorých najkritickejších rokoch môže prísť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní