Motivácia detí je veľmi dôležitá. Ako ju udržať pri učení?

Motivácia detí je veľmi dôležitá. Ako ju udržať pri učení?
  • 03.11.2022
  • Lenka Biba Slovak

Školský rok sa už naplno rozbehol a deti od najmenších až po najstarších trávia prevažnú časť svojho času v škole, učením a prípravou na vyučovanie. Snom každého rodiča je nepochybne mať zo svojho dieťaťa šikovného žiaka s čo najlepším prospechom.

Známky ale nie sú vždy rozhodujúce! Správnymi návykmi aj v procese učenia sa totiž budujeme u svojich detí pevné základy k tomu, aby k svojim povinnostiam pristupovali predovšetkým zodpovedne s orientáciou na úspešný konečný výsledok.

K tomu dopomáha predovšetkým správna motivácia u detí k učeniu. Čo však robiť, ak sa vaše dieťa nechce rozvíjať a odmieta sa učiť, aby nakoniec dosiahlo úspech? Povieme vám, ako deti správne motivovať najmä vtedy, keď sa stávajú ľahostajné ku všetkému, čo sa okolo nich deje.

Prečo deti treba motivovať?

Pravdou je, že drvivá väčšina dobrých a úspešných žiakov sa len tak nenarodilo, ale sa nimi stali. Niektorí jedinci majú väčšiu predispozíciu k tomu, aby sa učili ľahko a jednoducho, avšak každý môže dosiahnuť úspech, a to predovšetkým vtedy, ak má dobrú motiváciu.

Existuje niekoľko stratégií a spôsobov, ktoré pomáhajú budovať predovšetkým vnútornú motiváciu. Keďže tá je zo všetkého najdôležitejšia, pripravili sme si pre vás niekoľko tipov, ako správne motivovať deti k tomu, aby svoje snaženie dotiahli do úspešného konca.

Keďže je ale každé dieťa individuálne a v každej rodine to funguje inak, nech sa páči, vyberte si tie spôsoby, ktoré budú najvhodnejšie práve pre vás.

Odporúčame: Aj nuda môže byť pre deti prospešná, neveríte? Presvedčíme vás!

So svojimi deťmi veľa čítajte!

Je nespochybniteľné, že tí, čo radi čítajú, sa aj radi učia. A to v každom veku. Deti si v kontakte s knižkami už od svojho raného detstva rozvíjajú lásku k písanému textu, čítaniu, čím pestujú svoj pozitívny vzťah k ďalšiemu vzdelávaniu.

Čítanie kedykoľvek a kdekoľvek:

  • rozvíja slovnú zásobu,
  • učí mozog spracovávať a vyhodnocovať jednotlivé informácie, vzájomné súvislosti a koncepty,
  • podporuje komunikáciu.

Tieto zručnosti napomáhajú deťom nielen v bežnom živote, ale aj v škole na vyučovaní, predovšetkým na hodinách slovenčiny a literatúry. Navyše, deti, ktoré veľa čítajú, sa učia ľahšie a rýchlejšie aj vo všetkých ostatných predmetoch.

Zamerajte sa na záujmy a silné stránky dieťaťa

Keď sa deti učia to, čo ich baví, vtedy je to pre ne zábava a všetky vedomosti a informácie nasávajú s radosťou. Povzbudzujte preto vaše dieťa v skúmaní toho, čo ho skutočne fascinuje. Pozornosť dieťaťa môžete jednoducho zvýšiť aj prostredníctvom edukatívnych hier alebo iných voľnočasových aktivít aj na témy, ktoré súvisia so školským učivom.

Veľmi účinnou formou posilnenia motivácie u detí je aj to, ak zameriate ich pozornosť na ich silné stránky. Ak sa totiž sústredíte iba na to, čo vaše dieťa až tak nebaví a nezaujíma, v tom prípade uňho podporíte iba odmietanie, strach a nechuť učiť sa čokoľvek nové.

Komunikujte s dieťaťom úprimne a otvorene

Ako rodičia by ste svojim deťom (nielen) pri učení mali vytvoriť atmosféru, pri ktorej sa budú cítiť uvoľnene, pohodlne a nebudú sa báť vyjadriť svoj názor, nech je akýkoľvek. Keď totiž dieťa prejavuje svoje ako pozitívne, tak aj negatívne emócie, postupne nadobudne ten správny pocit. A dokonca bude cítiť aj to, že na jeho názore vám naozaj záleží.

V takomto prostredí bude vládnuť otvorená atmosféra a vašim deťom sa bude dobre učiť. Budú totiž vedieť, že sú akceptované za akýchkoľvek okolností.

Neprehliadnite: Vreckové pre deti: Kedy a za akých podmienok by mali deti dostávať peniaze?

Dieťa musí prevziať kontrolu nad svojim vzdelávaním!

Vtedy, ak sa dieťa cíti byť pri učení vami ovládané, časom sa od učenia stiahne a stane sa v tejto činnosti submisívne. Preto je dôležité, aby každé dieťa pri učení prevzalo kontrolu nad sebou samým a postupne samostatne pracovalo s vlastnými skúsenosťami.

Doprajte im vlastný priestor, a to napríklad aj v rozhodovaní a voľbe pri mimoškolských aktivitách.

Zamerajte sa na výkon a buďte z učenia nadšení!

Aj pri obyčajnej otázke - ako bolo v škole - sa zamerajte nielen na výsledky, ale hlavne na výkon. Opýtajte sa svoje dieťa, čo sa v škole naučilo a až potom sa zaujímajte o všetky dosiahnuté výsledky.

S tým bude súvisieť aj to, že vaše dieťa bude pri učení nadšené - čo by malo byť cieľom tej správnej motivácie. Učenie je predsa cesta nových vzrušujúcich objavov!

Majte okolo seba poriadok

Každý sa pravdepodobne cíti lepšie, ak má pri akejkoľvek dôležitej činnosti okolo seba poriadok. Ukážte svojim deťom a naučte ich aj to, aby všetky veci naokolo boli aj pri učení organizované a upratané.

V opačnom prípade to môže viesť k tomu, že vy i deti budete pociťovať frustráciu a starosti viac, ako by ste sa sústredili na učenie.

Odporúčame aj: Krúžky pre deti: Názor dieťaťa by mal byť taktiež rozhodujúci. Prečo?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní