Vreckové pre deti: Kedy a za akých podmienok by mali deti dostávať peniaze?

Vreckové pre deti: Kedy a za akých podmienok by mali deti dostávať peniaze?
  • 18.10.2022
  • Lenka Biba Slovak

Finančnú gramotnosť a jej rozvoj je v dnešnej dobe veľmi dôležité budovať už od raného veku. Už deti by mali ovládať nielen hodnotu peňazí, ale aj ich správne využitie a nakladanie s nimi. Všetko sa dnes presúva do online priestoru, pričom nie je ničím výnimočným, ak už deti disponujú vlastným bankovým účtom či platia telefónom alebo hodinkami.

Ako ale správne uchopiť, kedy začať s výchovou finančnej gramotnosti, ktorej budovanie začína práve dostávaním vreckového? Pretože je to vreckové, čo tvorí kľúč k úspešnému nakladaniu s peniazmi u detí už od predškolského veku.

Dnešná doba je naozaj neistá v mnohých oblastiach, a to sa týka aj financií. Mnohé domácnosti si poriadne premyslia každú svoju investíciu a pokúšajú sa mať „v zálohe" vždy nejaký, aj keď malý finančný obnos. To ale dnes vôbec nie je jednoduché. Aj preto je dôležité učiť deti, ako zaobchádzať s peniazmi a viesť ich tak k finančnej gramotnosti. Toto je ale možné najlepšie dosiahnuť iba vtedy, keď môžu deti disponovať vlastnými peniazmi.

Má vreckové pre deti naozaj zmysel?

Vreckové pre deti je naozaj veľmi užitočné. Vaše dieťa získa nielen pocit istej formy slobody v tom, že si bude môcť niečo kúpiť „za vlastné", ale veľmi efektívne ho touto formou učíte aj základom finančnej gramotnosti.

Aký vek detí je ale ten správny na to, aby dostávali vreckové? V akej výške? A mali by rodičia dávať svojim deťom peniaze automaticky alebo až po tom, čo splní nejakú povinnosť? To sú otázky, na ktoré vám dáme odpovede.

Odporúčame: Krúžky pre deti: Názor dieťaťa by mal byť taktiež rozhodujúci. Prečo?

Dostávať vreckové je dôležitá súčasť vývoja dieťaťa

Zaobchádzanie s peniazmi už od obdobia detstva je podľa nášho názoru veľmi dôležité. Ak by k tomu nedochádzalo, prístup k peniazom až v dospelom veku zo dňa na deň môže mať za následok mnohé nepriaznivé a negatívne udalosti, ako napríklad:

  • nadmerné vynakladanie finančných prostriedkov na veci, ktoré nie sú potrebné,
  • míňanie všetkých peňazí naraz bez vytvárania „rezervy" či odkladania za účelom úspor,
  • vznik prípadných dlhov, exekúcií, či neschopnosť platiť základné potreby ako bývanie, energie, strava a podobne.

Jednoducho, rodičia by mali učiť deti, ako nakladať s peniazmi. Vreckové sa tak pri výchove stáva jednou zo základných a nevyhnutných vecí, aby sa deti naučili, akú hodnotu majú peniaze.

Vreckové - kedy s ním začať?

To, odkedy začať dávať deťom vreckové, je veľmi individuálna záležitosť. Okrem iného ide aj o to, aké možnosti majú rodičia, čo sa týka dávania vreckového pre svoje dieťa či deti. Malou pomôckou môže byť napríklad aj:

  • deti už od štyroch rokov by mohli dostávať napríklad 50 centov za splnenie nejakej úlohy v zmysle povinnosti – v tomto veku ešte nemožno hovoriť o vreckovom v pravom slova zmysle, ale skôr o tom, ako učiť dieťa zaobchádzať s peniazmi,
  • deti od sedem – osem rokov by mohli/mali dostávať vreckové už na pravidelnej báze (podľa možností rodičov) napríklad vo výške 1 či 2 eur, samozrejme, za splnenie nejakej povinnosti; dobrou motiváciou býva aj to, keď dáte svojim deťom vreckové ako mesačnú odmenu za to, že ste im splnenie ich povinností nemuseli pripomínať,
  • deti, ktoré končia základnú školu, by už mali dostávať vreckové buď týždenne alebo mesačne, v celkovej výške približne 30 – 40 eur, samozrejme, podľa možností rodičov.

Nezabúdajte, že študenti si už popri strednej škole môžu privyrábať sami formou rôznych brigád, k čomu je tiež vhodné ich inšpirovať, aby si v plnej miere začali uvedomovať hodnotu peňazí, ktoré si zarobili sami.

Neprehliadnite: Kedy je vhodné začať učiť deti čítať a písať? Máme odpoveď!

Je dôležité vedieť, že peniaze nepadajú z neba

Deti jednoducho musia vedieť, že peniaze nie sú samozrejmosť a neobjavia sa „len tak". Učte deti tomu, aby vedeli, že je treba chodiť do práce, aby ste mali peniaze a mohli si kúpiť, čo potrebujete.

Aj preto je dobré pristúpiť k tomu, aby deti doma mali svoje povinnosti v úrovni ich veku. Dvojročné dieťa si predsa už dokáže po sebe upratať hračky, staršie dieťa toho zvládne viac, a tak ďalej – jednoducho, každé dieťa by malo mať svoje povinnosti, za ktoré by mali byť aj ohodnotené.

Vreckové bez podmienok? Určite nie

Dávať deťom vreckové bez podmienok nie je podľa nášho názoru vhodné. Všetko by malo mať svoje pravidlá, a teda aj dávanie vreckového. Preto je veľmi dôležité vopred dohodnúť všetky „podmienky" tak, aby ste im rozumeli ako vy, tak aj deti. Potom nebude prichádzať k nedorozumeniam či prípadným demotiváciám, čím by sa zabránilo tejto nepriamej forme finančnej gramotnosti prostredníctvom dávania vreckového deťom v rôznom veku.

Odporúčame aj: Paradajková chrípka: Počuli ste už o novom druhu ochorenia?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní