Husband stitch alebo extra steh po pôrode: Prečo sa používa a aký má význam?

Husband stitch alebo extra steh po pôrode: Prečo sa používa a aký má význam?
  • 20.10.2022
  • Lenka Biba Slovak

Tehotenstvo a príprava na pôrod je v živote ženy obdobím, ktoré si každá z nás pamätá do konca života. Nosiť v sebe nový život a cítiť ako rastie, je skutočne neopísateľný pocit. Nekonečné šťastie je prirodzene sprevádzané aj so strachom a obavami, či sa bábätko vyvíja správne a všetko v brušku ide tak, ako má.

S blížiacim sa pôrodom sa niektoré budúce mamičky rozhodnú pripraviť na pôrod prostredníctvom cvičení či prípravných kurzov, ktoré môžu absolvovať samy alebo aj so svojim partnerom. Nie je to však úplne nevyhnutné, pretože pri samotnom pôrode sa častokrát situácia vyvinie tak, ako ste o tom predtým ani nepočuli.

Priviesť na svet nový život vôbec nie je jednoduché. Tak ako všetko na svete, aj prirodzený – vaginálny pôrod či pôrod takzvaným cisárskym rezom má svoje pozitíva, ale aj negatíva. Samotný pôrod znamená pre ženu siahnuť si až na dno svojich síl, pričom ani vyrovnať sa s pôrodom nemusí byť jednoduché a rýchle. Niektoré rodičky dokonca majú skúsenosť aj s takzvaným „husband stitch" – extra stehom navyše. Čo to vlastne je?

Čo je to „husband stitch"?

Husband stitch, vo voľnom preklade takzvaný manželský steh alebo steh pre manžela, označuje steh navyše po vaginálnom pôrode pri natrhnutí hrádze. Tento steh je niečo „navyše", čo sa používa na „opravu" prirodzeného natrhnutia hrádze počas pôrodu alebo nástrihu pri epiziotómii.

Predpokladaným účelom husband stitch je „dostať" vagínu do stavu pred pôrodom. Je dôležité poznamenať, že husband stitch nie je ani akceptovaná prax a ani schválený lekársky postup.

Odporúčame: Pripravujete sa na pôrod? Nezabudnite na masáž hrádze

Odkedy je husband stitch zaužívaný v praxi?

Pôvod husband stitch siaha do polovice 50. rokov 20. storočia. Pri oprave natrhnutia pri vaginálnom pôrode alebo epiziotómii gynekológ zužuje vstup do vagíny ženy pridaním tohto extra stehu. Lekári uviedli, že tento postup môže zlepšiť pohodu ženy tým, že zachová veľkosť a tvar vagíny, a to či už na zvýšenie frekvencie jej orgazmov, alebo na zvýšenie mužského potešenia z pohlavného styku. V tom čase sa tomu hovorilo aj manželský uzol alebo vaginálny uzol.

Vaginálny pôrodný kanál je sval, ktorý sa môže roztiahnuť, aby umožnil dieťaťu prejsť cez pôrodné cesty. Niekedy sa však vaginálny otvor nemusí dostatočne roztiahnuť, aby sa prispôsobil hlavičke dieťaťa. Lekár alebo pôrodná asistentka môže namiesto riskovania vážneho roztrhnutia vagíny vykonať epiziotómiu.

Epiziotómia je rez cez perineum, čo je oblasť medzi vaginálnym a análnym otvorom. Epiziotómia rozširuje pošvový otvor, vďaka čomu ním dieťa ľahšie prejde. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa rutinné používanie epiziotómie neodporúča ženám, ktoré podstupujú spontánny vaginálny pôrod.

Lekár alebo pôrodná asistentka však môže vykonať epiziotómiu, ak sa počas pôrodu objavia komplikácie. Normálny vaginálny pôrod môže ale spôsobiť natrhnutie perinea a v niektorých prípadoch môžu byť potrebné stehy. Šitie by ale nemalo zasahovať do vaginálneho otvoru.

Husband stitch sa vykonáva po pôrode, aby sa zmenšila veľkosť ženského vaginálneho otvoru. Je to zastaraný postup, ktorý nemá žiadne schválené medicínske využitie ani prínos. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti by nikdy nemali vykonávať tento postup bez súhlasu ženy.

Neprehliadnite: Hamiltonov hmat – viete, čo to je a kedy sa používa?

Prináša husband stitch aj komplikácie?

Ak pri prirodzenom pôrode príde k epiziotómii alebo k natrhnutiu hrádze, šitie týchto miest je po pôrode nevyhnutné. A hoci sa to u väčšiny žien zahojí bez problémov, u niektorých sa môžu vyskytnúť komplikácie z epiziotómie alebo samotného zošívania.

Tieto komplikácie môžu zahŕňať:

  • zvýšenie bolesti v reze,
  • pretrvávajúce alebo zvýšené krvácanie,
  • únik moču alebo stolice,
  • príznaky infekcie, ako je hnis, nepríjemný zápach alebo opuch v mieste rezu,
  • pretrvávajúca bolesť pri vaginálnom pohlavnom styku,
  • neschopnosť používať tampóny,
  • zvýšené riziko nutnosti podstúpiť ďalšiu epiziotómiu pri budúcich pôrodoch,
  • tvorba jazvového tkaniva,
  • emocionálna trauma.

Odporúčame aj: Šestonedelie: Nádherné, ale náročné obdobie v živote ženy po pôrode. Na čo všetko sa treba pripraviť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní