Kedy je vhodné začať učiť deti čítať a písať? Máme odpoveď!

Učiť sa čítať a písať je v živote detí určite veľký zlom. Už to nie sú pre nich iba čiarky rôzneho tvaru, ale písmenká, ktoré majú význam a postupne sa spájajú do slabík, slov a nakoniec do viet. V rôznych kútoch sveta sa k výučbe čítania a písania u detí pristupuje rôzne. Niekde sa deti učia písať a čítať vo veku od štyroch rokov, inde je to oveľa neskôr.

Keďže práve čítanie a písanie je základom gramotnosti, v spoločnosti je už dlhé roky témou, kedy sa majú deti začať učiť práve toto. Názory sú odlišné ako u laickej, tak aj u odbornej verejnosti. Základnou otázkou ale zostáva – je výhodou alebo nevýhodou, ak sa deti začnú učiť čítať a písať skôr? Budú sa v škole neskôr nudiť? Alebo – počkať s tým naozaj až do školských lavíc?

Hlavne bez stresu

Iste nám dáte za pravdu, že žiadny rodič nechce svoje dieťa vystavovať stresovým situáciám. Sú ale prípady, kedy, naopak, chceme u svojich detí rozvíjať ich potenciál, a preto sa im snažíme rozšíriť obzory oveľa skôr, ako je zvykom. Do tejto kategórie patrí aj vnímanie písmen a textu.

Za jeden z pilierov pre úspech detí aj v neskoršom veku sa považuje práve raná skúsenosť dieťaťa s jazykom. Je preukázané a dokázané, že už bábätká v brušku reagujú na reč. Aj preto sa odporúča, aby rodičia čítali rozprávky svojim pokladom už vtedy, keď sú ešte v brušku. Rovnako aj po narodení! Kontakt a reakcia dieťatka na jazyk sa tak stáva oveľa prirodzenejšia, čo bude mať trvalý vplyv na ich budúce vzdelávanie v tejto oblasti.

Odporúčame: Jej sezóna je tu! Vyskúšaj tie najlepšie recepty z bazy

písanie u detí

Zdroj: Shutterstock®

Základom sú knihy

Je rozdiel rozprávať a čítať? Áno, a veľký! Písaný jazyk totiž obsahuje bohatšiu slovnú zásobu ako hovorený jazyk v každodennom kontakte s dieťaťom. Navyše, pri čítaní rozprávok či iných príbehov z knižiek inak pracujeme s hlasom, zvyčajne viac artikulujeme, prežívame príbeh postáv, meníme hlas podľa situácie a opisu, jednoducho – prejav je iný, oveľa bohatší. A práve to deťom rozširuje slovnú zásobu a zvyšuje hĺbku a rozsah ich prejavu aj v neskoršom veku.

Najdôležitejšie sú metódy a kvalita prostredia

To, akým spôsobom a v akom prostredí sa deti učia gramotnosti, je nesmierne dôležité pre ich ďalší vývoj a vývin. Prioritou by sa v tomto prípade malo stať podnietenie záujmu o písmenká, slabiky a slová, ako aj ich oboznamovanie sa s nimi práve prostredníctvom rozprávok, ale aj pesničiek či básničiek. Tieto všetky spôsoby deťom významným spôsobom napomáhajú osvojiť si hlásky slov a rozširovať si slovnú zásobu.

Ak sa rozhodnete so vzdelávaním začať skôr, bude to mať pozitívny vplyv na osobnosť dieťaťa a jeho komunikačné i sociálne zručnosti. V prípade, ak vaše dieťa navštevuje predškolské zariadenie, pomáhate mu budovať základy aj pre ďalší rozvoj pozitívnych vplyvov na dieťa a jeho ďalšie úspechy v živote.

POZOR však na jednu vec, príliš veľký tlak na deti pri učení im môže spôsobiť aj problémy – ak totiž ich vzdelávanie príliš formalizujeme, môžeme spôsobiť nie progresiu, ale spomalenie ich pokroku v učení. Či už máte doma predškoláka, alebo deti vzdelávate sami doma, rozhodne by malo byť čítanie a písanie pre ne hrou.

Neprehliadnite: Návrh záhrady podľa vlastného vkusu. Zvládnete to bez architekta!

čítanie u detí

Zdroj: Shutterstock®

Čítanie s porozumením je VEĽMI dôležité

Počiatočné čítanie a písanie detí predškolského veku je pravdepodobne aj u vás spojené s hrami bez akéhokoľvek formálneho vyučovania. Učenie v neskoršom veku deťom umožňuje a poskytuje oveľa efektívnejšie si zoradiť svoje znalosti a nadobudnuté vedomosti, pričom už dokážu chápať slová, ktoré sa učia.

Čo je toho základom? ČÍTANIE S POROZUMENÍM. Práve čítanie s porozumením je chápanie jazyka, nakoľko deti skôr či neskôr musia odomknúť a pochopiť myšlienky, ktoré sú skryté v slovách.

Dajte si záležať na každom kroku vo výučbe

Mnohé štúdie preukázali, že slovná zásoba dieťaťa je veľmi úzko spojená so schopnosťou čítať. Vek v tomto prípade nie je rozhodujúci, čo je zaujímavé zistenie. Z toho vyplýva, že nezávisle od toho, či deti začnú čítať skôr alebo neskôr, najdôležitejšia je metóda a kvalita učenia.

Odporúčame aj: Špargľová polievka na dva spôsoby – využite sezónu špargle naplno!

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE