Ako si poradiť s čistením hračiek? Kedy ich stačí umyť a kedy dezinfikovať?

Ako si poradiť s čistením hračiek? Kedy ich stačí umyť a kedy dezinfikovať?
  • 03.05.2022
  • Lenka Biba Slovak

Hračky majú v živote detí veľký význam. Deti si vďaka nim rozvíjajú svoje zmysly, schopnosti, logické myslenie, fantáziu, jemnú motoriku a majú priaznivý vplyv na ich celkový vývin a vývoj. Už od prvých dní života detičiek sú hračky neodmysliteľnou súčasťou azda každej domácnosti. Detské hračky sú v ponuke v rôznych tvaroch, veľkostiach a materiáloch. A práve materiál je rozhodujúci pri tom, ako hračky čistiť. Či už máte doma drevené, plyšové, gumené, plastové alebo kaučukové hračky, nezabúdajte na ich údržbu. Čistenie hračiek nie je dôležité iba kvôli tomu, aby sme udržali ich kvalitu a predĺžili ich životnosť, ale najmä kvôli hygiene. Naše ratolesti potrebujú mať doma čisté a pravidelne dezinfikované prostredie, kam patrí okrem iného aj čistenie všetkých ich hračiek. Viete ale, ako si poradiť s rôznymi materiálmi hračiek? Prinášame vám niekoľko tipov, ako hračky čistiť a dezinfikovať.

Odporúčame: Zdravá hrášková nátierka vhodná aj pre deti: Zamiluješ si ju!

plyšové hračky

Zdroj: Shutterstock®

Ako často treba hračky čistiť?

Ako dieťa rastie, tým viac hračiek mu pribúda nielen v detskej izbičke, ale aj v postieľke, vo vani a vo všetkých spoločných priestoroch domácnosti. Ich veľkou nevýhodou je, že sa na nich zvykne usádzať veľa prachu, a tak sa stávajú sídlom baktérií, vírusov a rôznych mikroorganizmov. Ich pravidelné čistenie je preto nevyhnutné! O to viac, ak máte doma malé deti, ktoré si svoje obľúbené hračky pravidelne strkajú do úst a oblizujú ich. Ideálny časový rámec na čistenie hračiek je, pravdepodobne, v každej domácnosti iný, avšak pravidelná údržba by mala byť v rozvrhu na týždennej báze. To platí najmä pri hračkách, s ktorými sú deti v každodennom kontakte. Ak ale hovoríme o hračkách, s ktorými sa vaše detičky nehrajú až tak často, v tom prípade ich nezabudnite umyť aspoň 1x za mesiac.

Čistenie plyšových hračiek

Najrýchlejší spôsob, ako vyčistiť plyšové hračky, je dať ich do práčky a zvoliť program s teplotou maximálne 40 stupňov Celzia. Pri malých deťoch si dávajte pozor na používanie výrazne aromatických aviváží, ktoré by mohli spôsobiť alergickú kožnú reakciu. Dôležité je nechať hračky po opratí poriadne vysušiť, aby nezostali vlhké. Mohli by sa tak stať živnou pôdou pre tvorbu plesní.

Druhou možnosťou, ako efektívne vyčistiť plyšové hračky, je dať ich do mrazničky. Studený vzduch totiž veľmi jednoducho pohltí všetky mikróby. Najideálnejšie v tomto prípade je, ak hračky necháte v mrazničke celú noc.

Ak máte doma plyšové alebo textilné hračky väčších rozmerov, ktoré napríklad aj kvôli elektronickej súčiastke nemôžete oprať a ani dať do mrazničky, vyskúšajte tento tip – utrite hračku vlhkou handričkou a následne posypte sódou bikarbónou. Zbavíte tak hračku nielen všetkých nečistôt, ale aj prípadných pachov.

Bude vás zaujímať: Kedy začať učiť dieťa na nočník? Toto je pravý čas na odplienkovanie

ako čistiť hračky

Zdroj: Shutterstock®

Ako si poradiť s drevenými hračkami?

Drevené hračky nie sú náročné na údržbu, zvyčajne ich stačí pretrieť vlhkou handričkou. Ak im ale chcete dopriať aj trošku dezinfekcie, opláchnite ich v citrónovej alebo octovej vode. Ale POZOR – v tomto prípade drevené hračky nesmú byť farebné a ani lakované.

S umývaním hračiek si vie poradiť aj umývačka riadu!

Ak máte doma plastové hračky, ktoré neobsahujú už žiadne ďalšie časti, jednoducho ich vložte do umývačky riadu, zapnite umývací program s nižšou teplotou, a máte po starostiach. A vedeli ste, že niektoré umývačky riadu už dokonca obsahujú program určený na umývanie hračiek?

Iné druhy hračiek stačí jednoducho poutierať vlhkou handričkou, alebo ich namočiť do vane či umývadla, umyť aj s pridaným saponátom a utrieť dosucha.

hračky pre deti

Zdroj: Shutterstock®

Pri bábätkách dbajte na dôkladnú hygienu hračiek

Ak si vaše malé poklady neustále strkajú do úst rôzne hryzadlá alebo iné hračky – z plastu, kaučuku či gumených častí, tieto hračky je treba pravidelne sterilizovať alebo vyvariť. Medzitým ich však pravidelne oplachujte pod prúdom horúcej vody. Obľúbené vlhčené utierky v tomto prípade radšej odložte, pretože tie bývajú napustené rôznymi látkami, ktoré by u vašich detičiek mohli vyvolať neželanú alergickú alebo kožnú reakciu.

Doprajte svojej rodine čisté a udržiavané domáce prostredie, kam patrí aj starostlivosť o hračky vašich detičiek. Ich čistota je veľmi dôležitá nielen pre funkčnosť, ale aj zdravie detí a ostatných členov rodiny.

Odporúčame aj: Ako byť dokonalou matkou? A je to vôbec potrebné či dokonca možné?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní