Klamstvo u detí - trestať či nie? Klamstvo ako výchovný problém má mnohé úskalia. Ako správne reagovať?

Deti sa môžu naučiť klamať už od útleho veku, zvyčajne okolo 3 rokov. Vtedy si deti začnú uvedomovať, že my dospelí nie sme čitateľmi myšlienok, takže môžu povedať veci, ktoré nie sú pravdivé bez toho, aby sme o tom vždy vedeli.

Deti viac klamú vo veku 4 – 6 rokov. Neskôr sa môžu zlepšiť v klamaní tým, že prispôsobia svoje výrazy tváre a tón hlasu tomu, čo hovoria. Keď deti vyrastú, dokážu úspešnejšie klamať bez toho, aby ich niekto prichytil.

Klamstvá sa tiež skomplikujú, pretože deti majú lepšiu slovnú zásobu a začínajú lepšie chápať, ako iní ľudia myslia. V období dospievania deti pravidelne hovoria takzvané nevinné klamstvá, aby nezranili city iných ľudí.

Povzbudzujte deti, aby hovorili pravdu

Keď sú deti dostatočne staré na to, aby pochopili rozdiel medzi pravdou a nepravdou, je dobré ich povzbudzovať a podporovať v tom, aby hovorili pravdu. Môžete to urobiť tak, že zdôrazníte dôležitosť úprimnosti vo vašej rodine a pomôžete deťom pochopiť, čo sa môže stať, ak klamú.

Odporúčame: Rodinné prídavky a ďalšie príspevky na dieťa: Na čo všetko majú rodičia nárok a aká je výška príspevkov v roku 2023?

čo je klamstvo

Zdroj: Depositphotos

Prečo deti klamú?

Deti môžu klamať napríklad aj kvôli tomuto:

  • chcú niečo zakryť, aby sa nedostali do problémov,
  • klamstvo vnímajú ako experiment – napríklad predstieraním, že niečo, čo sa stalo v príbehu, bolo skutočné,
  • chcú upútať pozornosť,
  • chcú dostať niečo, po čom túžia,
  • chcú sa vyhnúť tomu, aby zranili niekoho city – ide o takzvané nevinné alebo milosrdné lži.

Ako motivovať deti, aby neklamali?

  • Porozprávajte sa so svojimi deťmi o klamstve a hovorení pravdy. Napríklad: „Ako by sa cítila mama, keby jej otec klamal?" alebo „Čo sa stane, keď klameš učiteľovi?"
  • Pomôžte svojmu dieťaťu vyhnúť sa situáciám, keď cítia potrebu klamať. Napríklad, ak sa spýtate svojho dieťaťa, či rozlialo mlieko, vaše dieťa môže cítiť pokušenie klamať. Aby ste sa vyhli tejto situácii, môžete jednoducho povedať: „Vidím, že sa stala nehoda s mliekom. Vyčistíme to."
  • Chváľte svoje dieťa za to, že urobilo niečo zlé – ale v tomto zmysle: „Som tak rád, že si mi povedal, čo sa stalo. Spolupracujme na vyriešení vecí."
  • Buďte vzorom v hovorení pravdy. Napríklad: „Urobil som chybu v správe, ktorú som dnes napísal do práce. Povedal som to svojmu šéfovi, aby sme to mohli opraviť."
  • Použite vtip na povzbudenie svojho dieťaťa, aby sa prihlásilo ku klamstvu. Váš predškolák by napríklad mohol povedať: „Môj medvedík to rozbil." Mohli by ste povedať niečo ako: „Pýtam sa, prečo to macko urobil?" Pokračujte vo vtipe, kým sa vaše dieťa neprizná.

Úmyselné klamstvá - ako ich zvládnuť?

Ak vaše dieťa úmyselne klame, prvým krokom je dať dieťaťu najavo, že klamať nie je v poriadku. Aj vaše dieťa musí vedieť prečo. 

Ďalším krokom je použitie primeraných dôsledkov. A keď použijete dôsledky, skúste sa samostatne vysporiadať s klamstvom a správaním, ktoré k nemu viedlo. Napríklad, ak vaše dieťa klame, aby zakrylo chybu, ako je rozliatie nápoja, môžete sa rozhodnúť použiť dôsledok klamstva a potom neporiadok spoločne upratať.

Tu sú ďalšie nápady, ako zvládnuť úmyselné klamstvo:

  • pokojne sa s dieťaťom porozprávajte o tom, aké pocity vo vás vyvoláva klamstvo, ako to ovplyvňuje váš vzťah s dieťaťom a aké by to mohlo byť, keby rodina a priatelia prestali vášmu dieťaťu dôverovať. To zdôrazňuje rozdiel medzi tým, čo sa stane, ak je vaše dieťa úprimné, a tým, čo sa stane, ak je nečestné.
  • vždy povedzte svojmu dieťaťu, keď viete, že nehovorí pravdu. Snažte sa však vyhnúť tomu, aby ste sa svojho dieťaťa neustále pýtali, či hovorí pravdu.
  • vyhnite sa tiež tomu, aby ste svoje dieťa nazvali „klamárom“. Ak si vaše dieťa myslí, že je klamár, môže klamať aj naďalej. Mohli by ste povedať niečo ako: „Si ku mne zvyčajne veľmi úprimný. Ale nemôžem pochopiť, čo sa stalo s posledným koláčikom."
  • uľahčite svojmu dieťaťu neklamať. Môžete začať premýšľaním o tom, prečo by vaše dieťa mohlo klamať. Napríklad, ak vaše dieťa klame, aby získalo veci, ktoré chce, zvážte systém odmeňovania a podobne.

Neprehliadnite: Výchova detí je neľahká úloha. Ako ju zvládnuť čo najlepšie?

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE