Vyvolaný pôrod: Kedy je nevyhnutný a aké sú jeho riziká?

Vyvolaný pôrod: Kedy je nevyhnutný a aké sú jeho riziká?
  • 29.12.2022
  • Lenka Biba Slovak

Tehotenstvo patrí nielen medzi najkrajšie obdobie v živote ženy, ale zároveň aj medzi to najobávanejšie. Strach o to, či sa všetko v brušku vyvíja tak, ako má, sa strieda s nekonečnou radosťou každého pohybu rastúceho malého pokladu.

S blížiacim sa koncom tehotenstva sa mnohé mamičky, predovšetkým prvorodičky, zvyknú pripravovať aj na samotný pôrod. Tam patria napríklad techniky dýchania, párové predpôrodné kurzy či konzultácie s dulou – pôrodnou babou. Čo ale robiť v prípade, ak sa z rôznych príčin lekári rozhodnú o vyvolaný pôrod, a to aj pred očakávaným termínom pôrodu?

Lekári sa prirodzene snažia priviesť všetky tehotenstvá až do stanoveného termínu pôrodu. Po danom dátume už ide o stav takzvaného prenášania, kedy je po určitom čase vzhľadom na starnutie placenty ohrozené už aj samotné dieťatko. Niekedy však nastanú aj neželané situácie, kedy treba pôrod vyvolať.

Vyvolaný pôrod

Váš ošetrujúci lekár gynekológ či samotný gynekológ pôrodník môže určiť častokrát aj pred stanoveným termínom pôrodu, že je potrebné pôrod vyvolať o niečo skôr. 

Čas vyvolať či naštartovať pôrod však pomocou liekov alebo iných metód možno aj vtedy, pokiaľ je tehotenstvo po termíne pôrodu. Teda keď ste dosiahli 42. týždeň tehotenstva alebo je ohrozené zdravie vás či vášho dieťaťa.

Odporúčame: Pripravujete sa na pôrod? Nezabudnite na masáž hrádze

Dôvody vyvolania pôrodu

V praxi existuje niekoľko závažných dôvodov, prečo sa váš ošetrujúci lekár môže rozhodnúť pre vyvolanie pôrodu. A to predovšetkým vtedy, ak:

  • ste po stanovenom termíne svojho pôrodu a vaša maternica nejaví žiadne známky akcie,
  • ste už viac ako v 42. týždni tehotenstva,
  • je prítomná komplikácia, ako napríklad preeklampsia, cukrovka, problémy s placentou alebo problémy s plodovou vodou (nízka hladina alebo infekcia) – to všetko je rizikom pre pokračovanie v tehotenstve,
  • plodový obal praskol, ale kontrakcie sa nespustili,
  • dieťatko sa v brušku nevyvíja správne – ak testy naznačujú, že váš malý poklad nie je dostatočne zrelý na pôrod, môže sa váš lekár rozhodnúť pre indukciu.

Vyvolaný pôrod a jeho riziká

Praxou je, že vyvolaný pôrod prebieha bez problémov, avšak niekedy sa vyskytnú aj neželané komplikácie, ktoré charakterizujú tieto javy:

  • maternica sa sťahuje príliš rýchlo, čo spôsobuje zmeny srdcovej frekvencie dieťaťa,
  • infekcia u matky alebo dieťatka,
  • ruptúra – prasknutie maternice,
  • zvýšené riziko cisárskeho rezu,
  • zvýšené krvácanie po pôrode.

Neprehliadnite: Predčasný pôrod: Pri ktorých príznakoch treba spozornieť?

Vyvolanie pôrodu

ODIZOLOVANIE MEMBRÁNY PLODOVÉHO VAKU

  • Ak je váš plodový vak stále neporušený, môže váš lekár začať s pôrodom tak, že prejde prstom cez jemné membrány, ktoré spájajú plodový vak. Maternica vtedy uvoľní prostaglandin – rovnako ako by to bolo v prípade, keby pôrod začal prirodzene, čo by malo zase spôsobiť zmäknutie hrdla maternice a zahájiť kontrakcie. Tento proces však nie je vždy bezbolestný.

HAMILTONOV HMAT

  • Pôrodná asistentka alebo lekár vloží pár lubrikovaných prstov v rukavici do pošvy a ukazovák do otvoru hrdla maternice. Potom sa kruhovým pohybom pokúsi oddeliť membrány plodového vaku obsahujúce dieťa od krčka maternice. Tento úkon môže byť bolestivý a veľmi nepríjemný. Účinnosť býva 50:50 a záleží na tele rodičky, ako je na pôrod pripravená.

AMNIOTÓMIA

  • Ak sa váš krčok maternice začal sám rozširovať, ale voda nepraskla, môže lekár začať s umelým pretrhnutím membrán. Inými slovami – pretrhne vak s plodovou vodou, ktorý obklopuje vaše dieťa. Mohlo by to byť nepríjemné, ale nie bolestivé. Po odtoku plodovej vody začne hlavička naliehať na dolnú časť maternice a vyvolá kontrakcie.

OXYTOCÍN

  • Pokiaľ ani prostaglandinové gély – prostaglandin je obsiahnutý aj v spermiách a ani odlupovanie alebo pretrhnutie membrán nepriniesli počas niekoľkých hodín pravidelné kontrakcie, lekár vám pomaly podá intravenózne hormón oxytocín. Kontrakcie, ktoré zvyčajne začínajú po 30 minútach po aplikovaní, sú silnejšie, pravidelnejšie a častejšie ako tie, pri ktorých by pôrod začal prirodzene, keďže dostanete vopred určenú dávku.

Odporúčame aj: Hamiltonov hmat – viete, čo to je a kedy sa používa?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní