RECEPT: Lístková roláda s medvedím cesnakom z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Lístková roláda s medvedím cesnakom z Pečie celé Slovensko
  • 01.01.2023
  • Redakcia .

    • Zdieľaj:
  • 0

Máte v špajze domáce pesto z medvedieho cesnaku? V tom prípade neváhajte vyskúšať túto roládu z domáceho lístkového cesta. Roláda v sebe ukrýva nielen pesto, ale aj krémový syr, schwarzwaldskú šunku i vlašské orechy. Túto dobrotu upiekla v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaca Lenka. Skúste ju upiecť aj vy a pohostite ňou trebárs novoročnú návštevu. 

Lístkové cesto:

  • 150 g hladkej múky
  • 3 žĺtky
  • Štipka soli
  • 1 ČL octu
  • 90 ml smotany na šľahanie

Tuková časť:

  • 125 g masla
  • 125 g palmarínu
  • 150 g hladkej múky

Suroviny na plnku:

  • 150 g krémového syra
  • 50ag domáceho pesta z medvedieho cesnaku
  • 100 g schwarzwaldskej šunky
  • 1 hrsť vlašských orechov
  • 1 žĺtok na potretie
  • Mikrozelenina (hrášok)

Postup prípravy rolády:

  1. Zmiešame suroviny na tukovú časť. Vytvarujeme ju do kvádru o rozmere cca 10x10x3cm. Dáme zachladiť do chladničky.
  2. Ostatné suroviny na lístkové cesto zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Cesto narežeme do kríža a necháme prikryté oddychovať asi 20 minút. Následne rozvaľkáme cesto do tvaru X. Do stredu položíme tukovú „kocku“ a prikryjeme ju každým cípom. Cesto rozvaľkáme. Nezabudnite poriadne podsypávať múkou, inak sa bude cesto lepiť.
  3. Rozvaľkané cesto preložíme na tretiny a necháme 15 minút prikryté odpočívať. Cesto rozvaľkáme a preložíme ako knihu. Jednu stranu preložíme do polovice, druhú tiež a ešte preložíme tieto polovičky na seba. Necháme cesto 15 minút odpočívať prikryté. Následne zopakujeme tieto 2 preklady ešte jeden raz. Dokopy budeme mať 4 preklady s 15 minútovými prestávkami.
  4. Po prekladoch je cesto pripravené na plnenie. Cesto rozvaľkáme a preložíme na papier na pečenie. Strednú časť, ktorú budeme plniť, necháme prázdnu a od tejto časti šikmo narežeme pásiky. Strednú časť potrieme krémovým syrom, pestom z medvedieho cesnaku, posypeme nakrájanými vlašskými orechmi a poukladáme schwarzwaldskú šunku. Kraje založíme, aby sme mali konce rolády uzavreté. Pásiky prekladáme striedavo z každej strany.
  5. Roládu potrieme rozšľahaným vajcom s troškou vody. Ak chceme, zo zvyškov cesta môžeme povykrajovať ozdoby. Pečieme na 180 stupňov približne 25 minút.
  6. Roládu ozdobíme mikrozeleninou – hráškom.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Tehotenstvo po týždňoch – 1. týždeň tehotenstva
TEHOTENSTVO

Tehotenstvo po týždňoch – 1. týždeň tehotenstva

  • 0
  • 13.01.2023
Tehotenská nádcha: Ako sa pred ňou účinne chrániť a čo robiť v prípade, ak sa prejaví?
TEHOTENSTVO

Tehotenská nádcha: Ako sa pred ňou účinne chrániť a čo robiť v prípade, ak sa prejaví?

  • 0
  • 10.01.2023
Husband stitch alebo extra steh po pôrode: Prečo sa používa a aký má význam?
TEHOTENSTVO

Husband stitch alebo extra steh po pôrode: Prečo sa používa a aký má význam?

  • 0
  • 20.10.2022