Ako znížiť horúčku u detí aj bez potrebných liekov? Poradíme vám TOP tipy a rady!

Ako znížiť horúčku u detí aj bez potrebných liekov? Poradíme vám TOP tipy a rady!
  • 26.12.2023
  • Lenka Biba Slovak

Všetci rodičia, predovšetkým malých detí, sa veľmi trápia, ak ich malé poklady trápi akákoľvek choroba. Častokrát nevieme všetkým ochoreniam zabrániť tak, ako by sme si želali, nakoľko deti sa spoločne stretávajú v škôlke či v škole, pri voľnočasových aktivitách alebo jednoducho môžu „chytiť" bacil aj od nás dospelých.

Keď sú detičky choré, zvyčajne siahame aj po voľnopredajných liekoch pre deti, ktoré im pomáhajú bojovať s chorobou a znižovať horúčku ako sprievodný jav konkrétneho ochorenia.

Čo však ale robiť, ak tieto lieky nemáme poruke? Najmä v posledných dňoch sme pod vplyvom chrípky a iných respiračných ochorení svedkami toho, že lieky na zrážanie horúčky a pomoc pri bolesti, kašli či nádche jednoducho v lekárňach nie sú dostupné.

Ich výpadok spôsobuje, že sme nútení siahnuť aj po takzvaných babských overených radách, ako zatočiť napríklad aj s horúčkou, aby sa detičkám uľavilo.

Zima a detské ochorenia

Zima je u nás už v plnom prúde a za posledný mesiac bolo zatvorených veľké množstvo škôl a škôlok práve kvôli chrípkovej epidémií. A práve v týchto dňoch nastal problém, pretože lieky proti horúčke a bolesti pre našich najmenších sú v niektorých mestách ešte stále nedostatkovým tovarom.

Ako si poradiť v týchto situáciách, aby sme vedeli účinne bojovať proti jednotlivým prejavom ochorení u detí?

Liek proti horúčke a lieky na zníženie teploty - prečo ich je nedostatok?

Veľký vplyv na túto skutočnosť má aj ešte stále pretrvávajúca chrípková epidémia, ako aj zvýšený výskyt ostatných respiračných ochorení.

S tým súvisí aj neželaná panika veľkej skupiny ľudí, ktorá vo veľkom skupuje rôzne voľnopredajné lieky, ako sa hovorí – pre každý prípad. A to aj vtedy, pokiaľ žiadny z členov ich rodiny nie je chorý.

Zaujme vás: Máte doma kreatívne dieťa? V tom prípade sú Kreatívne súpravy od Albi Crafts určené presne pre vás!

Ako znížiť teplotu a ako znižovať horúčku aj bez voľnopredajných liekov určených pre deti?

Pokiaľ sa ako rodičia ocitnete v situácii, kedy má vaše dieťa horúčku a nemáte doma lieky na jej zrazenie, vyskúšajte triky, ktoré odporúčajú zdravotníci a lekárnici:

  • deťom od 9 kilogramov môžete podať tabletky s obsahom 125 mg paracetamolu.
  • deťom s hmotnosťou nad 20 kilogramov môžete podať polovicu tabletky s obsahom paracetamolu pre dospelých, tabletky pre deti s obsahom 125 mg paracetamolu, tabletky s ibuprofenom v dávke 200 mg alebo horúci nápoj s obsahom paracetamolu pre juniorov.
  • malým detičkám do 9 kilogramov je možné podávať individuálne pripravované čapíky alebo tabletky s obsahom paracetamolu alebo ibuprofenu.

Prvá pomoc pri horúčke - ako môžete znížiť horúčku pomocou babských rád?

ZÁBALY

  • Do vody s teplotou približne 25 – 30 °C namočte osušku a na 10 minút do nej zabaľte dieťa tak, aby malo zakrytý hrudník a bruško. Ruky a nohy nechajte dieťatku voľné. Pri takomto zábale už ďalšia vrchná vrstva nie je potrebná.
  • Po zábale prezlečte dieťatko do suchého oblečenia, uložte ho do postieľky a prikryte tenšou perinkou. Váš malý poklad pravidelne kontrolujte.
  • Ak horúčka neklesá, opakujte tento postup maximálne 3x každé 2 hodiny. Zábal dieťaťu nerobte, pokiaľ má studené nohy a ruky.

OBKLAD Z TVAROHU

  • Tvaroh zabaľte do látkovej vreckovky, tú priložte dieťaťu na čelo a nechajte pôsobiť zhruba 20 minút.
  • Tvarohový obklad môžete aplikovať aj na chodidlá – tie následne obujte do suchých ponožiek a nechajte pôsobiť.

PITNÝ REŽIM

  • Najdôležitejší zo všetkého je pravidelný a dôsledný pitný režim, aby sa z tela vyplavili všetky toxíny.
  • Ideálne je, ak deťom pripravíte bylinkové čaje, niekedy možno pridať aj med či citrón.

Odporúčame aj: Teplota v domácnosti: Na koľko treba kúriť, ak máte doma bábätko?

Horúčka alebo vysoká teplota - prečo je dôležité horúčku nepodceniť a ako proti nej zabojovať?

Keď má dieťa vysokú horúčku, je dôležité nielen poskytnúť mu potrebnú starostlivosť, ale tiež určité opatrenia, aby sa jeho stav nezhoršoval.

Detská horúčka môže byť nebezpečná a tu je niekoľko tipov, ako sa zachovať v takejto situácii a ako znižovať teplotu:

  • Nechajte dieťa odpočívať - pre zníženie horúčky u detí je dôležité, aby dieťa malo dostatok odpočinku a spánku. Uistite sa, že mu poskytnete tiché a pohodlné prostredie na zotavenie.
  • Udržujte dieťa hydratované - dajte dieťaťu dostatok tekutín na hydratáciu a zabránenie dehydratácii. Môžete ponúknuť vodu, detské šťavy alebo bylinkové čaje.
  • Oblečte dieťa do ľahkého oblečenia - oblečte dieťa s horúčkou do ľahkého, voľného a priedušného oblečenia, aby sa mu zabezpečila primeraná ventilácia a teplo sa mohlo odviesť. Vyhnite sa príliš teplým vrstvám odevu.
  • Ochladzovanie pri horúčke - ak je dieťa nervózne kvôli horúčke, môžete na čelo alebo na iné teplé časti tela priložiť chladný uterák alebo chladný obklad na zníženie teploty.
  • Kontaktujte lekára - ak má dieťa horúčku vyššiu ako 38 °C a s horúčkou súvisia aj iné príznaky, ako sťažené dýchanie, vracanie alebo dlhotrvajúca bolesť, je vhodné kontaktovať lekára a informovať ho o symptómoch.
  • Podávanie liekov pri horúčke iba na radu lekára - antipyretiká, ako napríklad paracetamol - lieky na zníženie horúčky a lieky pri horúčke, môžu pomôcť na znižovanie horúčky. Avšak, je dôležité dávať antipyretiká dieťaťu iba v prípade, ak vám to odporučil lekár a dodržiavajte odporúčané dávkovanie liekov.

Pamätajte, že starostlivosť je v takejto situácii veľmi dôležitá. Ak máte akékoľvek obavy alebo podozrenia, je vhodné sa obrátiť na lekára, prípadne navštíviť lekára, ktorý vám poskytne správne rady a pokyny.

Komplikácie pri horúčke - febrilné kŕče

Febrilné kŕče sú svalové záchvaty, ktoré sa vyskytujú u detí počas horúčky. Zvyčajne sa vyskytujú u detí vo veku od 6 mesiacov do 5 rokov.

Príčinou febrilných kŕčov je vysoká teplota, ktorá môže byť spôsobená infekčnými ochoreniami, najčastejšie vírusovými alebo bakteriálnymi infekciami.

  • Febrilné kŕče sa prejavujú ako nekontrolovateľné sťahy svalov, ktoré trvajú obvykle niekoľko minút.
  • Počas kŕča môže dieťa aj stratiť vedomie, dýchať nepravidelne a môže mať napäté svaly.
  • Po kŕči môže byť dieťa ospalé, zmätené alebo unavené.
  • Je dôležité upokojiť dieťa počas kŕča a zabezpečiť mu bezpečné prostredie, napríklad odstrániť ostré predmety okolo neho.
  • Po kŕči je potrebné kontaktovať lekára, ktorý posúdi príčinu horúčky a odporučí ďalší postup.

Väčšina detí, ktoré majú febrilné kŕče, prejde touto fázou bez vážneho poškodenia alebo dlhodobých následkov. Nie je však možné zaručiť, že sa febrilné kŕče nebudú opakovať v budúcnosti.

Tip pre vás: 10 najkrajších okamihov z detstva, ktoré si pamätáme celý život

Ako predísť febrilným kŕčom?

Febrilné kŕče sú kŕče, ktoré sa vyskytujú u detí počas vysokých horúčok. Sú spôsobené rýchlym nárastom telesnej teploty. Hoci sú obvykle neškodné a samy o sebe neohrozujú zdravie dieťaťa, môžu byť pre rodičov veľmi desivé. Tu je niekoľko spôsobov, ako predísť febrilným kŕčom:

  • Monitorujte teplotu dieťaťa - pravidelne merajte teplotu svojho dieťaťa, najmä ak je choré. Sledovanie teploty pomáha odhaliť potenciálny nárast horúčky a zabraňuje príliš vysokým teplotám.
  • Oblečte dieťa primerane - myslite na to, že prebytočné oblečenie môže prispieť k zahrievaniu tela a zvýšeniu teploty. Oblečte dieťa do voľného, ľahkého oblečenia, aby sa predišlo prehriatiu.
  • Udržiavajte primerané prostredie - zabezpečte, aby miestnosť, v ktorej sa dieťa nachádza, nebola príliš teplá.
  • Užívajte antipyretiká - v prípade horúčky môžete podať dieťaťu antipyretiká, ako je napríklad paracetamol. Tieto lieky môžu pomôcť znížiť teplotu a predísť febrilným kŕčom.
  • Udržujte dieťa hydratované - dajte dieťaťu dostatočné množstvo tekutín na udržanie hydratácie. Horúčka môže spôsobiť veľa potenia, a preto je dôležité obnoviť stratené tekutiny.
  • Zabezpečte primeraný odpočinok - uistite sa, že dieťa má dostatok odpočinku, aby sa telo mohlo zotaviť. Príliš veľa aktivity a stres môže telo vystaviť vyššiemu nebezpečiu febrilných kŕčov.

Je dôležité pamätať na to, že febrilné kŕče môžu nastávať u niektorých detí bez ohľadu na opatrenia, ktoré podniknete. Ak sa u vášho dieťaťa objavia febrilné kŕče, je dôležité udržať kľud a kontaktovať lekára.

Aktualizované na 26.12.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní