Teplota v domácnosti: Na koľko treba kúriť, ak máte doma bábätko?

Teplota v domácnosti: Na koľko treba kúriť, ak máte doma bábätko?
  • 27.12.2023
  • Lenka Biba Slovak

Keď máme doma malé bábätko, je veľmi dôležité sledovať niekoľko faktorov, aby sme mali čisté a zdravé prostredie. Správne vetranie počas mrazivých zimných dní a nocí, ideálna teplota v interiéri a aj vlhkosť vzduchu – na čo všetko treba myslieť, keď si domov prinesiete bábätko v období zimy?

Keď už prichádzajú chladnejšie dni, častokrát majú mnohí rodičia obavu, aby nebolo v miestnosti, kde bábätko spí, príliš zima. Vtedy zväčša izbu prekurujú, čo však ale nie je správne riešenie.

V príliš horúcej miestnosti sa totiž bábätkám (a ani nám dospelým) nespí dobre, pričom to ani nie je zdravé.

Aká je ideálna teplota doma počas spánku?

Aj keď malé bábätká ešte nemajú vyvinutú termoreguláciu, neznamená to, že potrebujú byť vo veľmi teplom prostredí. Bábätká by určite nemali spinkať v prekúrenej miestnosti a ani nepotrebujú byť príliš naobliekané a prikryté paplónom, nebodaj ešte aj s dekou.

Rodičia by sa rovnako mali vyvarovať aj ďalšej chybe – nikdy nedávajte postieľku s bábätkom k radiátoru v snahe udržať ho pri zdroji tepla. Môže to viesť k prehriatiu bábätka, ktoré je jedným z rizikových faktorov syndrómu náhleho úmrtia dojčiat.

Ideálne je, ak sa teplota v miestnosti, kde bábätko spí, pohybuje medzi 18 °C až 22 °C.

Ako vieme, že je bábätku zima?

Bábätká sú veľmi šikovné, pretože telesnú teplotu si dokážu samé regulovať, a to cez hlavičku. Až 85 % všetkých tepelných strát prostredníctvom termoregulácie bábätka prechádza totiž cez tvár a hlavičku. Dôležité preto je, aby bábätká zaspávali na chrbátiku a aby mali odkrytú tvár aj hlavičku. Toto nie je dobré tlmiť napríklad čiapkou, nakoľko by to mohlo viesť k zbytočnej tepelnej námahe.

Viete o tom, že skúšať, či má bábätko studené ruky a nohy v skutočnosti nie je dobrým spôsobom na to, ako merať detičkám teplotu? Prsty na ručičkách a nožičkách môžu byť často chladné aj vtedy, keď je teplota detského telíčka doslova ideálna.

Dobrým spôsobom, ako skontrolovať teplotu dieťaťa, je napríklad:

  • položiť ruku na jeho hruď, ktorá by mala byť teplá na dotyk,
  • môžete to zistiť rovnakým spôsobom aj skontrolovaním bruška alebo chrbátika.

Neprehliadnite: Najpopulárnejšie mená detí v roku 2023 na Slovensku

Aká je ideálna teplota v domácnosti?

Ideálna teplota v domácnosti sa môže líšiť v závislosti od individuálnych preferencií a konkrétnej situácie. Všeobecne sa však odporúča udržiavať teplotu medzi 20 a 22°C, čo je považované za pohodlnú teplotu pre väčšinu ľudí. Niektorí si môžu vyžadovať vyššiu teplotu na zachovanie teplejšieho prostredia, zatiaľ čo iní môžu uprednostňovať nižšiu teplotu, aby ušetrili energiu a znížili náklady na kúrenie. Je dôležité si však uvedomiť, že individuálne pocity sa môžu líšiť, a preto je dôležité hľadať kompromis, aby sa v domácnosti cítili pohodlne všetci jej členovia.

Ideálna a správna teplota v izbe pre bábätko by mala byť medzi 18 a 22 stupňami Celzia. Existuje niekoľko dôvodov, prečo je táto teplota považovaná za ideálnu pre bábätká, a to:

  • Bezpečnosť a pohoda - teplota v tejto zóne je pohodlná a bezpečná pre bábätko. Bábätkám ešte termoregulácia nefunguje, takže vysoké alebo nízke teploty môžu narúšať ich tepelnú rovnováhu a spôsobiť nepohodlie alebo dokonca ohrozenie.
  • Zdravie a riziko podchladenia - príliš chladná teplota v izbe môže zvýšiť riziko prechladnutia a respiračných infekcií u bábätiek. Ich imunitný systém ešte nie je plne vyvinutý, a preto sú náchylnejšie na infekcie. Udržiavanie optimálnej teploty im pomáha byť zdravé. A preto chráňte dieťa.
  • Kvalita spánku - bábätká potrebujú dostatok kvalitného spánku, aby sa mohli správne vyvíjať. Príliš vysoká alebo nízka teplota môže narúšať ich spánkové vzorce a spôsobiť problémy so spánkom. Udržiavanie vhodnej teploty v izbe pomáha bábätku spať pokojne a neprebúdzať sa z dôvodu teplotného nepohodlia.
  • Prevencia prehriatia - príliš vysoká teplota v izbe môže spôsobiť prehriatie bábätiek, ktoré je nebezpečné a môže mať vážne následky. Preto je dôležité udržiavať teplotu v izbe v rozsahu 18-22 stupňov Celzia, aby sa predišlo prehriatiu.

Je však dôležité poznamenať, že každé bábätko je iné a niektoré môžu preferovať teplotu o niečo nižšiu alebo vyššiu. Je dôležité sledovať reakcie bábätka na teplotu a prispôsobiť ju podľa jeho individuálnych potrieb.

  • Normálne teploty dieťaťa preto kontrolujte, na čo slúži napríklad ušný teplomer, ortuťový teplomer či digitálny teplomer. Odporúča sa taktiež aj meranie teploty pazuchou dieťaťa.
  • Nezabúdajte ani na pravidelné kúpanie a zdravý kúpeľ drobca, pravidelný pobyt vonku, čerstvý vzduch v miestnosti pred spánkom či zvlhčovače pre deti.

Má sa meniť teplota v izbe s pribúdajúcim vekom bábätka?

Aby bol spánok bábätka naozaj kvalitný, počas noci by mala dieťatku klesnúť telesná teplota. Tá sa však vekom mení. V tomto prípade je základným pravidlom to, aby ste teplotu v miestnosti, kde bábätko spinká, udržiavali medzi 16 – 22 stupňov. Spánok tak pre váš malý poklad bude pohodlný a bezpečný.

Nielen štúdie, ale aj pozorovania rodičov ukazujú, že bábätká spia najpokojnejšie pri teplote v rozpätí od 18,3 do 21,1 stupňov. Pre staršie detičky by to však už mohlo byť trošku málo, nakoľko pre svoj relaxačný spánok potrebujú o niečo teplejšie prostredie.

Užitočný tip je, že ak máte v miestnostiach, kde spíte, príliš teplo a nemáte možnosť z kúrenia ubrať, nechajte detičky spinkať iba v tričku s krátkymi rukávmi a plienke.

Neprehliadnite: Trakčný test bábätka: Ako súvisí s jeho psychomotorickým vývinom?

Nezabudnite na vetranie

Vetrať miestnosť, v ktorej spíte, treba vždy. A to aj vtedy, keď máte doma maličké bábätko. Vydýchaný vzduch v miestnosti by ste mali práve vetraním vymeniť až niekoľkokrát denne, a to minimálne ráno po prebudení a večer pred spaním.

Odporúča sa nárazové vetranie, ktoré by v zime malo trvať približne iba 5 minút. Dobre vyvetrajte aj po odchode návštevy a je dobré to často opakovať napríklad aj pri chorobe niektorého z členov vašej rodiny.

Čo zvyšuje vlhkosť vzduchu?

Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu zvýšiť vlhkosť vzduchu v domácnosti:

  • Varenie a sprchovanie - keď varíte jedlo alebo sa sprchujete, vzniká vo vzduchu vodná para, ktorá zvyšuje vlhkosť vzduchu v miestnosti. Ak nie je dostatočná ventilácia, táto vlhkosť sa môže udržiavať vo vzduchu.
  • Sušenie oblečenia - keď sušíte oblečenie vo vnútri domácnosti, voda z mokrých odevov odparuje do vzduchu a zvyšuje jeho vlhkosť.
  • Používanie zvlhčovačov vzduchu - zvlhčovače vzduchu sú elektronické zariadenia, ktoré pridávajú vodu do vzduchu a zvyšujú jeho vlhkosť výparmi.
  • Akváriá - ak máte doma akvárium, voda v ňom môže odparovať a prispievať k zvýšenej vlhkosti vzduchu v miestnosti.
  • Zalievanie rastlín - keď zalievate rastliny, voda môže odparovať z ich pôdy a zvyšovať vlhkosť vzduchu v miestnosti.
  • Nedostatočná ventilácia - ak máte v dome nedostatočnú ventiláciu, vlhkosť vzduchu sa nemusí dostatočne odvádzať a môže sa udržiavať vo vzduchu.

Dôležité je udržiavať vhodnú úroveň vlhkosti vzduchu v domácnosti, pretože príliš vysoká alebo príliš nízka vlhkosť môže mať negatívny vplyv na zdravie a pohodu všetkých členov vašej domácnosti.

Zaujme vás: Vybrané slová po Z - zoznam a použitie

zdravá domácnosť

Zdroj: pinterest.com/pexels.com

5 rád pre kvalitný spánok

Ak chcete nielen sebe, ale aj svojim detičkám zabezpečiť kvalitný spánok, skúste sa zamerať na tieto tipy:

  • spite v tmavej miestnosti – tma totiž aktivuje uvoľňovanie melatonínu, čo je „hormón spánku“ v tele, zatiaľ čo svetlo ho potláča.
  • majte v miestnosti ticho – izba, v ktorej bábätko spinká, by mala byť mimo rušných častí vášho domu alebo bytu. Jednoducho iba počkajte, kým sa dieťa utíši a zaspinká, a potom pokojne robte zvyčajný hluk.
  • miestnosť neprekurujte – aby aj vaše bábätko mohlo pokojne zaspinkať, musí mu klesnúť telesná teplota, a preto dieťa na noc veľmi neobliekajte. Tiež by sa však ale nemalo triasť od zimy. Ideálne je držať teplotu miestnosti medzi 18 až 22 stupňov.
  • voľte vhodné oblečenie – ideálne je voliť nočné oblečenie z prírodných materiálov, odporúča sa bavlna.
  • prikryte bábätko ľahkou posteľnou bielizňou – postieľka vášho dieťatka by mala mať pevný matrac s priliehavou plachtou a ľahkú posteľnú bielizeň bez vankúša. Niektorí rodičia dávajú deťom do postieľok vankúše, no nie je to správne. Bábätká ich totiž vôbec nepotrebujú.

Odporúčame aj: Syndróm náhleho úmrtia novorodencov: Čo ho spôsobuje a ako mu predchádzať?

Aktualizované na 27.12.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní