Ako tlmiť bolesť pri pôrode? Nie sú to len lieky, čo dokáže pomôcť!

Naučiť sa všetko o pôrode a príprave naň, je jedným z najlepších spôsobov, ako si môžete pomôcť zvládnuť bolesť pri pôrode, keď príde ten správny čas. Bolesť pri pôrode je spôsobená kontrakciami svalov maternice a tlakom na krčok maternice. Táto bolesť môže byť pociťovaná ako silné kŕče v bruchu, slabinách a chrbte, ako aj samotný intenzívny bolestivý pocit.

Niektoré ženy pociťujú bolesť aj v bokoch alebo stehnách. Medzi ďalšie príčiny bolesti počas pôrodu patrí tlak na močový mechúr a črevá zo strany hlavy dieťaťa a naťahovanie pôrodných ciest a vagíny. Bolesť pri pôrode je u každej ženy iná. Veľmi sa líši od ženy k žene a dokonca od tehotenstva k tehotenstvu.

Predpôrodné kontrakcie

Často to nie je bolesť pri každej kontrakcii sama o sebe, čo ženy znášajú najťažšie, ale skutočnosť, že kontrakcie stále prichádzajú - a že s postupujúcim pôrodom je medzi kontrakciami čoraz menej času na uvoľnenie.

Práve z tohto dôvodu je užitočné, ak sa žena na pôrod pripraví, aby vedela v jednotlivých fázach pôrodu správne reagovať a upokojiť nielen seba, ale aj svoje telo.

Príprava na pôrod

Ak chcete pomôcť s bolesťou počas pôrodu, tu je niekoľko vecí, ktoré môžete začať robiť pred alebo počas tehotenstva:

  • pravidelné a rozumné cvičenie (o ktorom váš lekár rozhodne, že je v poriadku) - môže pomôcť posilniť vaše svaly a pripraviť vaše telo na stres z pôrodu. Cvičenie môže tiež zvýšiť vašu vytrvalosť, čo sa vám bude hodiť, ak máte dlhý pôrod. Pri akomkoľvek cvičení je dôležité pamätať na to, aby ste to nepreháňali – a to platí najmä vtedy, ak ste tehotná. Porozprávajte sa so svojím lekárom o tom, čo považuje za bezpečný cvičebný plán pre vás.
  • joga,
  • meditácia,
  • dlhšie prechádzky,
  • masáže,
  • počúvanie hudby,
  • vykonávanie činnosti, ktorá zamestnáva vašu myseľ iným spôsobom - ako len myšlienkami na samotný pôrod.

Neprehliadnite: Cisársky rez: Prečo sa vykonáva, ako prebieha a aké sú jeho riziká?

pôrodné bolesti

Zdroj: Depositphotos

Lieky proti bolesti

Počas pôrodu možno v závislosti od situácie použiť rôzne lieky proti bolesti. Mnoho žien sa spolieha na takéto lieky a môže to byť obrovská úľava, keď bolesť rýchlo ustúpi a energia sa môže sústrediť na prekonanie kontrakcií. Porozprávajte sa so svojím gynekológom alebo pôrodníkom o rizikách a výhodách každého typu lieku.

Analgetiká - zmierňujú bolesť, ale úplne ju neutlmia. Neovplyvňujú pocity alebo pohyb svalov. Ak sa podajú intravenózne (do žily) alebo injekciou do svalu, môžu postihnúť celé telo. Tieto lieky môžu u matky spôsobiť vedľajšie účinky vrátane ospalosti a nevoľnosti. Môžu mať vplyv aj na dieťa.

Lokálna anestézia - to je to, na čo väčšina žien myslí, keď uvažujú o liekoch proti bolesti počas pôrodu. Blokovaním pocitu zo špecifických oblastí tela možno tieto metódy použiť na úľavu od bolesti pri vaginálnom pôrode aj cisárskym rezom.

Epidurálka - forma lokálnej anestézie, zmierňuje väčšinu bolesti z celého tela pod pupkom, vrátane vaginálnych stien, počas pôrodu a pôrodu. Epidurálna liečba zahŕňa liek podávaný anestéziológom cez tenký hadicový katéter, ktorý je vložený do dolnej časti chrbta ženy. Množstvo lieku sa môže zvýšiť alebo znížiť podľa potrieb ženy. K dieťaťu sa dostane veľmi málo liekov, takže táto metóda úľavy od bolesti zvyčajne nemá na dieťa žiadne účinky. Epidurálka má určité nevýhody - môže spôsobiť pokles krvného tlaku ženy a môže sťažiť močenie. Môže tiež spôsobiť svrbenie, nevoľnosť a bolesti hlavy u matky. Riziká pre dieťa sú minimálne, ale zahŕňajú problémy spôsobené nízkym krvným tlakom u matky.

Upokojujúce lieky - tieto lieky nezmierňujú bolesť, ale môžu pomôcť upokojiť a uvoľniť ženy, ktoré sú veľmi úzkostné. Niekedy sa používajú spolu s analgetikami. Tieto lieky môžu mať účinky na matku aj dieťa, a preto sa často nepoužívajú.

Prirodzený pôrod - bez použitia liekov proti bolesti

Niektoré ženy sa rozhodnú porodiť bez použitia liekov, namiesto toho sa spoliehajú na relaxačné techniky a kontrolované dýchanie proti bolesti. Ak by ste chceli zažiť pôrod bez liekov proti bolesti, prediskutujte to so svojím lekárom.

Čo treba zvážiť? Tu je niekoľko vecí, na ktoré treba myslieť pri zvažovaní kontroly bolesti počas pôrodu:

  • Lieky môžu zmierniť veľkú časť vašej bolesti, ale pravdepodobne nezmiernia všetku bolesť.
  • Pôrod môže bolieť viac, ako ste čakali.
  • Niektoré ženy, ktoré povedali, že nechcú žiadne lieky proti bolesti, nakoniec zmenia názor, keď skutočne rodia.
  • Niektoré lieky môžu ovplyvniť vaše dieťa, spôsobiť ospalosť dieťaťa alebo spôsobiť zmeny srdcovej frekvencie.

Odporúčame aj: Šestonedelie: Nádherné, ale náročné obdobie v živote ženy po pôrode. Na čo všetko sa treba pripraviť?

pôrod

Zdroj: Depositphotos

Masáž počas pôrodu

Masáž počas pôrodu pôsobí na uvoľnenie stuhnutých svalov a zároveň aj sčasti odvádza vašu pozornosť od aktuálnych nepríjemných a bolestivých pocitov. Intenzitu, tlak a lokalitu masáže si môžete určovať vy sama. Môžete použiť masáž podbruška krúživými pohybmi končekmi prstov - to znižuje prenos bolesti nervovými vláknami. Túto masáž si robíte sama počas kontrakcie dostatočným tlakom končekov prstov. 

V niektorých fázach prvej doby pôrodnej vám dobre urobí masáž krížov. Tú vám urobí vaša sprevádzajúca osoba. Ak budete mať stuhnutý krk a stiahnuté ramená, dobre vám urobí jemný ťah dlaní od šije k ramenám a dole chrbtom. 

Teplé obklady

Aplikácia tepla pôsobí vtedy, keď pôrodná bolesť začne vystreľovať do podbruška alebo do krížov.

  • Použiť môžete termofor naplnený teplou - nie vriacou vodou.
  • Použiť ale môžete napríklad aj gélové vrecká alebo vrecká naplnené čerešňovými kôstkami, ryžou alebo pohánkou. Zohrejte si ich v mikrovlnnej rúre alebo v rúre a priložíte na oblasť krížov, ramien a/alebo, ak nie je veľmi horúce, na podbruško.
  • Suché teplo vo forme obkladu si môžete priložiť na rodidlá - pomôže vám uvoľniť svalstvo panvového dna.

Bylinná náparka

Bylinná náparka je výbornou formou aplikácie tepla, ktorá pôsobí na uvoľnenie pôrodných ciest.

Používa sa napríklad zmes ostružiny, materinej dúšky, levandule lekárskej a nechtíka lekárskeho.

  • Zmes sa zaparí, nechá sa vylúhovať a trochu vychladnúť, a potom si nad paru sadnete a prikryjete sa od pása nadol, aby para neunikala. 
  • Bylinnú náparku môžete využiť v domácom prostredí - vytvorí vám pohodu, v ktorej sa viac uvoľníte.
  • Využíva sa ale aj v prostredí pôrodnej sály a na Slovensku je čoraz viac pôrodníc, ktoré umožňujú ženám využiť účinky bylín v súčinnosti s teplom, vodou a vôňou.  
0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE