Hry a aktivity na pláži pre deti. Niektoré chytia aj dospelých

A je to to tu. Konečne ste sa dočkali! Letná dovolenka. Konečne sa ubytujete, vybalíte veci a celí dychtiví sa vyberiete na pláž. Všetci aj s deťmi sa rýchlo hodíte do mora, plávate, ponárate sa, tešíte sa. Asi tak hodinku. Potom nastane klasické: „ Mamiii, ja sa nudím“ alebo „Čo ideme robiť?“.

Ak ste čakali, že hlavnou činnosťou a náplňou času vašich detí na dovolenke bude more a že vy si v kľude prečítate nejakú tenkú romantickú knihu, tak to tak asi nebude. A zase je to len na vás, aby ste im vymyslela zábavu. 

Pokiaľ máte doma tínedžera, tak asi nemusíte riešiť, skončí to slúchadlami na ušiach a prevracaním očí. Ak ste v rezorte alebo hotelom s all inclusive, tak vám značne pomôžu animátori, zmrzlina, ovocné taniere a vlastne všetko, čím sa vaše dieťa dokáže zabaviť.

Ak však ani jedná z možností nezaberá alebo ste sa vybrali na dovolenku, kde máte k dispozícii iba pláž a more, musíte byť kreatívna. My vám s tým však pomôžeme. Spísali sme pre vás zopár aktivít, ktoré by sa vám mohli hodiť.

Využite piesok vo svoj prospech

Keď už máte mať všade, tak aspoň využite jeho silu vo svoj prospech. Piesok je super. Už odmalička predsa brávame detičky na ihrisko hrať sa do piesku. Je to teda niečo, čo poznajú. 

 

Pozor však na to, že aj keď je krásny a úplný balzam na dušu, počas horúceho dňa bude aj pekne horúci! Predvídajte a aktivity s ním spojené vyberajte podľa veku svojho dieťaťa, aby to nedopadlo tak, že hneď prvý deň ho piesok popáli a už na pláž nebude chcieť ísť vôbec.

1. Stavanie v piesku

Klasické hrady, či už zo suchého alebo mokrého piesku sú klasika, ale zároveň aj nuda. Skúste niečo kreatívnejšie. Napríklad takého „pieskoliaka“, je to snehuliak postavený z piesku. Deti to budú milovať.

Rôzne priekopy, alebo rieky, ktorými bude vytekať voda až do mora je zábava aj na pol dňa. Piesok je jednoducho skvelý. Nezabudnite hneď po prílete kúpiť vedierko a lopatku. Je to pár eurová záležitosť a nemusíte to pchať do kufrov. Pokiaľ idete autom, kľudne zoberte tie, čo máte doma.

Zaujme vás: Montessori hračky pre deti rôzneho veku - vaše ratolesti ich budú milovať

Hry na plazi

Zdroj: Depositphotos

2. Kreslenie v piesku

Využijete kreativitu detí a zabavíte ich na celkom dlhú dobu, lebo taká pláž je obrovská plocha. Môžu písať rôzne odkazy do piesku so srdiečkami napríklad pre starých rodičov a potom ich nafotiť a poslať.

Pokiaľ to nezaberá, tak začnite kresliť vy a môžete im spraviť napríklad „škôlku“, ktorú môžu skákať v piesku, namiesto chodníka. Ďalej môžete robiť piesočných anjelov, namiesto snehových a nechať deti merať čas, za akú dobu bude príliv a ich anjelov odplaví. 

3. Prekopanie sa do Číny

Kto vykope väčšiu jamu môže byť skvelou zábavou. Pokiaľ máte iba jedno dieťa, nájdite mu parťáka, s ktorým sa naozaj prekopú až do stredu zeme. Môžete si k tomu vymyslieť dobrodružný príbeh, čo všetko by na takej ceste mohli nájsť a objaviť. 

Nechajte sa zahrabať do piesku vy alebo iný rodinný príslušník. Vaše deti z toho budú vo vytržení. Zabezpečte si aj to, aby vás mal kto vykopať. Ak ste to ešte nikdy nevyskúšali, je to veľká sranda.

4. Hľadanie pokladov

Motivujte deti k tomu, aby kopali, hľadali a preosievali piesok, kým nenájdu mušle, kamienky alebo iné poklady, ktorý by mohli na pláži nájsť.

Zase si môžete vymyslieť príbeh o správe vo fľaši, ktorú tam kedysi videl nejaký námorník... keď chcete byť totálne šialená, tak tu správu vyrobte doma a fľašu kúpte, keď prídete a tajne ju zakopte tak, aby ju deti našli. Budú mať zážitok na celý život.

Vodičku má každý rád

Klasické plávanie, šnorchlovanie alebo hľadanie mušlí niektoré deti zabaví naozaj na celý deň. Ak to však nie je váš prípad alebo máte ešte veľmi malé deti, hľadajte iné aktivity.

5. Preteky s vodou

Postačí vám lyžička alebo nejaká menšia plytká nádoba, aby to nebolo jednoduché a deti sa môžu pretekať, kto naplní vedierko ako prvý. Pokiaľ máte iba jedno dieťa, môžete mu merať čas, za akú dobu sa mu to podarí. 

6. Kto viac vydrží?

To bude pravdepodobne krédom vašej dovolenky s deťmi, ale v tomto prípade máme na mysli, kto znesie viac vĺn. Keď bude more rozbúrené a nebude sa v ňom dať plávať môžete sa s deťmi obrátiť chrtom k moru tak, aby ste po kolená boli vode. Keď príde vlna, uvidíte, kto vydrží a naopak koho vlna zmietne.

Aj s vetrom môže byť sranda

Pri mori sa často stáva, že fúka, tak ho tiež využite vo svoj prospech.

7. Púšťanie šarkana

Nepoznáme deti, ktoré by nemali radi šarkana. Zatiaľ čo u nás na Slovensku je to typická zábava na jeseň, pri mori a dobrom vetre si to môžete užiť aj na letnej dovolenke. Šarkana môžete kúpiť, alebo mať ďalšiu aktivitu pre deti na večer a dať im za úlohu, aby ho vyrobili. Bude to super.

Odporúčame: Ako zabaviť deti počas prázdnin? Knihy pre deti sú stávkou na istotu!

Aktivity na plazi

Zdroj: Depositphotos

8. Frisbee golf

O frisbee alebo lietajúcom taniere ste už určite počuli. Tak si zahrajte s deťmi frisbee golf. Hra spočíva v tom, že musíte sa s lietajúcim tanierom trafiť do konkrétneho cieľa, napríklad na uterák. Najväčšia zábava bude, keď bude fúkať vietor. Netrafí sa nikto nikam. Ale to im určite nehovorte.

9. Vyhadzovanie plážovej lopty

Alebo inak kto plážovú loptu vyhodí čo najvyššie. Rukami by to však úplne nešlo, preto použite uterák a dvaja chyťte každý jednu stranu. Do stredu dajte loptu a z celej sily vyhoďte.

10. Loptové hry na pláži

Takmer všetky loptové hry dokážete hrať aj pláži, čo je za zhoršených podmienok. Môže to byť volejbal, futbal, ale aj napríklad bedminton, či plážový tenis. Na väčšinu hier však potrebujete vybavenie alebo minimálne správnu loptu. Animátori vám určite radi požičajú.

11. Plážové osušky

Poznáte hru na stoličky? Keď prestane hrať hudba, musíte si sadnúť, komu sa neujde stolička ten vypadáva. Skúste to isté na pláži s osuškami.

12. Počítanie

Počítajte všetko. Ľudí, lehátka, šľapky, uteráky, nafukovačky, lode, čajky...proste všetko. Staršie deti to môžu zapisovať a viesť denné štatistiky.

13. Preteky

Preteky v plazení, štvornožkovaní, obrátenom štvornožkovaní, kto prvý zaspí, kto vydrží najdlhšie ticho a podobne. Preteky zaberú vždy.

Veríme, že vám aspoň niektorá z aktivít padla do oka. Keď však chcete aby bol váš pobyt na pláži čo najpríjemnejší, neberte so sebou veľa vecí, naozaj iba nutnosti. Ak na pláži nemáte istý slnečník s lehátkom, určite zoberte pre deti aspoň dáždnik alebo stan.

S deťmi je najlepšie ísť na pláž skoro ráno, byť tam doobeda a potom sa vrátiť až neskorších poobedňajších hodinách. Nezabúdajte na pitný režim a natieranie.

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE