Dovolenka s deťmi v zahraničí môže byť dokonalá: Vyberajte však podľa veku!

Leto sa už rozbehlo v plnom prúde. Niektorí z nás, ktorí chceli využiť výhodnejšiu cenu alebo priaznivejšie letné teploty už majú dovolenku za sebou. Pokiaľ ste sa ešte nerozhodli kam sa s deťmi vybrať letecky do zahraničia, táto inšpirácia vám v rozhodovaní veľmi pomôže. Či už budete cestovať s cestovnou kanceláriou alebo na vlastnú päsť, v dnešnej dobe môžete ísť aj s malým dieťaťom takmer kamkoľvek.

Nezabudnite však na cestovné poistenie pre vás a najmä vaše deti, pokiaľ ho neponúka cestovná kancelária. Ak cudzie jazyky nie sú vašou silnou stránkou, ubezpečte sa, že delegát v hoteli hovorí po slovensky alebo po česky. Pravdepodobne ho nebudete potrebovať, ale istota je istota.

Dovolenka s deťmi v zahraničí do 1 roka. Rezort je dobrá voľba

Pre úplne malé detičky do jedného roka, samozrejme, odporúčame zvážiť, či je vhodné letieť. Ak máte kľudné dieťa a myslíte si, že let v pohode zvládne, tak vám nič nebráni a stačí si vybrať rezort. Odporúčame na prvýkrát zvoliť čo najkratší let, aby ste sa netrápili vy, vaše dieťa a v konečnom dôsledku aj všetci cestujúci okolo vás. Maminky, ktoré majú už zopár letov za sebou odporúčajú pri vzlietaní a pristávaní dieťatko dojčiť alebo mu dať fľašu s umelým mliekom, aby ľahšie zvládalo ten tlak vďaka prehĺtaniu. 

Pri výbere hotela či rezortu stavte na recenzie. Prečítajte si ich na viacerých portáloch a maximálne sa sústreďujte na čistotu. Pokiaľ by ste mali na izbe rýchlovarnú kanvicu a na chodbe mikrovlnnú rúru, bolo by to skvelé na príkrmy alebo umelé mlieko pre vaše dieťatko. Rezort je skvelou voľbou preto, lebo jediné, o čo sa musíte starať je strava pre vaše dieťa. O vás a vášho manžela bude postarané.

Vyberajte jednoznačne hotel, kde je kopa zelene a nie je priamo v centre diania, aby dieťatko a v konečnom dôsledku aj vy, malo priestor byť v kľude.

Dovolenka s dieťaťom od 1-4 rokov

Deti v tomto veku už po väčšine zvládnu aj dlhšie lety, takže aj vaše možnosti sú oveľa širšie. Samozrejme, každé dieťa je iné a vy poznáte to svoje najlepšie, takže zase odporúčame sa podľa toho aj riadiť.

V tomto prípade si už vyhliadnite rezort, kde je veľa bazénov, šmykľaviek a animačný program, či detský klub. Vaša ratolesť si to už bude vedieť užiť a s ňou aj vy. More je pre deti veľmi zdravé, ale akonáhle príde dieťa na to, že more je slané, asi vám tam dlho nevydrží. Takže tie bazény a atrakcie sú fakt dôležité. 

Dajte si pozor aj na to, aby na celý hotel alebo rezort nebol k dispozícii iba jeden bazén. Bude to nepríjemné, lebo takmer všetci budú v bazéne a nebudete mať miesto sa vyhrať do sýtosti. Je to jednoduché. Čím viac izieb má hotel k dispozícii, tým väčšie bazény by mal mať. Detské bazény s malým množstvom vody sú pre vás samozrejmosťou.

OdporúčameLeto a najčastejšie úrazy detí - na čo všetko si treba dať pozor?

Dovolenka s deťmo v zahraničí

Zdroj: Depositphotos

Dovolenka s deťmi od 5 do 10 rokov

Tento vek je na dovolenkovanie úplne skvelý. Môžete si vybrať v podstate akúkoľvek destináciu alebo hotel. Pokiaľ bude k dispozícii dostatočný program v rámci animácii a tobogánov, či veľkých bazénov, deti si to určite užijú. 

Vaše deti sú však už dostatočne veľké na to, aby ste išli napríklad autom niekam do Chorvátska alebo inej destinácie, pokiaľ nechcete letieť. More bude jeden veľký zážitok na skákanie, ponáranie sa a lovenie mušlí. 

S deťmi už takmer v predškolskom veku alebo staršími už môžete skúšať aj fakultatívne výlety. Samozrejme, musíte prispôsobiť program k tomu, aké staré vaše dieťa je. Napríklad taký Rím, môže byť skvelou voľbou. Taliansko ako krajina pizze, cestovín a zmrzliny, bude pre vaše dieťa rajom na zemi. Možno si nepozriete toľko pamiatok, koľko by ste chceli, ale aj tak to stojí za to. Decká môžete prihlásiť napríklad na gladiátorské hry, kde sa budú učiť techniku boja.

Bude vás zaujímať: Dovolenka na vlastnú päsť alebo cez cestovnú kanceláriu?

Dovolenka s deťmi v zahraničí

Zdroj: Depositphotos

Dovolenka s deťmi od 11 do 13 rokov

Tak tieto deti sú už ako malí dospeláci. Všetky možnosti uvedené vyššie, budú pre nich fajn. Keď však chcete zapôsobiť a vytvoriť pre seba aj svoje dieťa nádherné spomienky, choďte do kempingu a splaviť rieku, napríklad do Slovinska alebo niekam na ranč za agroturistikou. Deti budú mať plné ruky práce od rána do večera a nebudú mať čas na mobily a tablety. Je to predsa len úplne iný druh dovolenky. Ponúkne im aj čiastočnú autonómiu a naozaj zaručené zážitky na celý život.

Ak je pre vás obyčajné kempovanie alebo agroturistika príliš dobrodružná, tak vyskúšajte alternatívu iného ubytovanie ako je napríklad glamping. Je to forma luxusného kempingu, ktorý je v posledných rokoch veľmi obľúbený. 

Dovolenka s deťmi v zahraničí

Zdroj: Depositphotos

Dovolenka s deťmi od 14 do 17 rokov

S tínedžermi to rodičia nemajú ľahké. Dovolenka s nimi však nemusí byť iba o odutých a unudených tvárach, ktoré vám väčšinu času pokazia dovolenku. Berte ich do partie, riešte s nimi rôzne vodné športy alebo iné dospelácke aktivity a budú s vami v pohode na dovolenke aj v rezorte v Turecku. Keď ich však chcete zaujať a užiť si fenomenálne prázdniny, zoberte ich na dobrodružnú cestu napríklad na Safari do Afriky. 

Keď si to finančne dovoliť nemôžete, tak im skúste naplánovať aktivity na dovolenke v rámci svojich finančných možností. Napríklad ich zoberte plávať s delfínmi do akvária alebo ich zoberte na štvorkolkách do púšte. Takmer všetky cestovné kancelárie majú prehľad o výletoch, ktoré v danej destinácii môžete s deťmi podstúpiť. Nevyberajte však aktivity pre malé deti. To vám jednoznačne ofrflú.

Pozrite aj: Ako nosiť bielu, modrú alebo zelenú počas leta?

Dovolenka s deťmi v zahraničí

Zdroj: Depositphotos

Dovolenka s vašim dospelým dieťaťom

Je otázne, či vaše dieťa v dospelosti s vami niekam na dovolenku pôjde. Ak áno, môžete ísť naozaj kamkoľvek, máte otvorený celý svet. Ak ich však chcete nalákať, tak sa vyberte do ich vysnívanej destinácie, po ktorej už dlho túžia alebo sa s nimi vyberte na okružnú plavbu loďou, kde za tri týždne uvidíte kus sveta. Bude to zážitok pre vás aj pre nich. Či to bude okružná plavba Karibikom alebo okolo Islandu, všetci, ktorí túto skúsenosť majú, si len a len pochvaľujú.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE