Leto a najčastejšie úrazy detí - na čo všetko si treba dať pozor?

Leto a najčastejšie úrazy detí - na čo všetko si treba dať pozor?
  • 06.06.2023
  • Lenka Biba Slovak

Či už ide o letný tábor, lezenie po stromoch alebo kúpanie, pre deti znamená leto oveľa viac času stráveného vonku. Letné radovánky sa však môžu rýchlo zmeniť, keď stúpajúce teploty, blízkosť vody či lezenie, šplhanie alebo obyčajné skákanie na trampolíne vyústia do choroby alebo zranenia.

Aké sú teda najčastejšie letné choroby a zranenia, o ktorých by ste mali vedieť a čo môžete urobiť, aby ste im predchádzali a liečili ich?

Leto je konečne tu a teplé počasie a dlhšie dni ponúkajú rodinám veľa dôvodov na to, aby boli aktívne práve vonku. Ale spolu so všetkou zábavou vonku prichádza aj viac príležitostí na zranenia súvisiace s aktivitou. Okrem zranení a chorôb súvisiacich s prírodou, ako sú uhryznutie kliešťom a spálenie slnkom, letné aktivity predstavujú viac šancí na zlomeniny kostí, otrasy mozgu a iné odreniny a modriny. Na čo všetko si treba dať pozor?

Zranenia na bicykli

Nehody na bicykli sú jedným z najčastejších letných zranení, pretože teplejšie počasie predstavuje pre vás a vaše deti viac príležitostí na spoločnú jazdu. Pád z nehody na bicykli však môže byť nebezpečný a môže mať za následok rezné rany, škrabance, zlomeniny alebo otrasy mozgu. Ak ide o vozidlá, zrážka na bicykli môže byť dokonca smrteľná.

Tipy, ako predísť zraneniam na bicykli:

  • VŽDY dajte svojim deťom prilbu – nosením prilby môžete predísť ťažkým zraneniam hlavy pri nehodách na bicykli. Nosenie prilby môže znížiť riziko poranenia hlavy a mozgu až o 88 % u dospelých aj detí.
  • Iné ochranné prostriedky – ako sú chrániče kolien a lakťov, môžu tiež pomôcť minimalizovať zranenia pri pádoch.
  • Správne nasadená prilba a výstelka môžu tiež znížiť riziko zranenia pri nehodách na skateboarde či kolobežke.

Odporúčame: Letné aktivity pre deti: Ako ich každý deň zabaviť?

Zranenia na ihrisku

Viac voľného času nielen na letnej dovolenke znamená viac času stráveného návštevou miestneho parku alebo detského ihriska. Bohužiaľ, šmýkačky a hojdačky počas leta bežne spôsobujú zlomeniny súvisiace s pádom a poranenia hlavy, aj keď je vybavenie správne udržiavané.

Tipy na prevenciu zranení na ihrisku:

  • Pády na ihrisku sú, žiaľ, časté, ale výber ihriska postaveného na mäkkých povrchoch môže minimalizovať riziko vážneho zranenia.
  • Vyhnite sa ihriskám na betóne alebo štrku a namiesto toho hľadajte ihriská, ktoré sú postavené na mäkkých povrchoch, ako je guma alebo drevené triesky.
  • Aktívny dohľad je tiež dôležitý, pretože môžete pomôcť zabrániť pádu, ak ste na dosah ruky.

Zranenia na trampolíne

Časté sú v letných mesiacoch aj otrasy mozgu a zlomeniny v dôsledku skákania na trampolíne. Krvavé nosy, odreniny a modriny nemusia byť také vážne, ale sú tiež znepokojujúce.

Tipy, ako predchádzať zraneniam na trampolíne:

  • Mnoho zranení na trampolíne zahŕňa kolíziu dvoch alebo viacerých ľudí, takže jedným z najlepších spôsobov, ako minimalizovať riziko zranenia, je umožniť, aby trampolínu používala iba jedna osoba.
  • Dbajte na upevnenie siete okolo vonkajšej strany trampolíny, aby sa minimalizovali pády.

Neprehliadnite: Letné úrazy detí: Na čo všetko si treba dávať pozor?

Skákanie do vody či utopenie

Plávanie v bazéne, jazere alebo v mori je super, ale zranenia súvisiace s vodou môžu byť smrteľné. Utopenie je dokonca druhou najčastejšou príčinou smrti a neúmyselným zranením detí vo veku od jedného do štyroch rokov. A dokonca aj dobrí plavci sa môžu zraniť pri aktivitách súvisiacich s vodou, ako je potápanie, vodné športy a člnkovanie.

Tipy, ako zabrániť zraneniam spôsobeným vodou a utopeniu:

  • AKTÍVNY A NEPRETRŽITÝ dohľad dospelých je najúčinnejším spôsobom, ako zabrániť nehodám utopenia – či už ste v bazéne alebo na otvorenej vode.
  • Odložte telefóny, pretože aj vaša malá nepozornosť môže mať tragické následky.
  • Zostaňte na dosah ruky, keď sú vaše deti v bazéne alebo okolo neho.
  • Ak bazén nie je oplotený, nezabudnite ho zakryť, keď sa nepoužíva.
  • Ak je vaša rodina na lodi, ktorá sa zúčastňuje alebo sleduje vodné športy, uistite sa, že každý má oblečenú záchrannú vestu, aj keď ste dobrý plavec.

Žalúdočné vírusy a otravy jedlom

Letné stretnutia sú skvelým časom na vychutnávanie si jedla na grilovačkách a vonkajších oslavách. Vyššie teploty a nesprávne skladovanie potravín môžu umožniť rozmnožovanie baktérií (baktérií, vírusov, parazitov, toxínov) v potravinách.

Príznaky otravy jedlom zahŕňajú:

  • vracanie,
  • hnačku,
  • brušné ťažkosti a
  • niekedy aj horúčku.

Ak má vaše dieťa problémy so žalúdkom alebo otravou jedlom, hydratácia je najdôležitejšia vec. Často podávané malé dúšky čírych tekutín, ako je voda, džús alebo nápoje na hydratáciu elektrolytov, môžu pomôcť nahradiť časť tekutín stratených zvracaním a hnačkou.

Zvracanie, silná bolesť brucha alebo znížené močenie sú niektoré príznaky, ktoré by vás mali vyzvať, aby ste vyhľadali lekársku pomoc. Krv v stolici je ďalším dôvodom, prečo treba okamžite kontaktovať lekára.

Odporúčame aj: Letná dovolenka s deťmi - toto NEZABUDNITE zbaliť so sebou!

Choroby prenášané komármi a kliešťami

Zábavné letné aktivity, ako je turistika, kempovanie a viac času vonku, môžu znamenať vystavenie sa hmyzom a parazitom, ako sú komáre a kliešte. Kliešte a komáre môžu šíriť infekčné choroby, ako je lymská borelióza či kliešťová encefalitída.

Príznaky týchto ochorení môžu zahŕňať horúčku, bolesť hlavy, únavu, vyrážku, bolesť kĺbov, vracanie, hnačku a podobne. Svoje dieťa preto po pobyte vonku vždy dôkladne skontrolujte. Ak nájdete kliešťa, odstráňte ho rýchlo a opatrne.

Úpal a choroby súvisiace s teplom

Väčšie vystavenie teplu v lete znamená väčšiu pravdepodobnosť chorôb súvisiacich s teplom. Deti, ktoré sa hrajú na slnku, sa budú viac potiť, a to môže viesť k rýchlejšej dehydratácii. Mladšie deti môžu byť voči tomu zraniteľnejšie a mali by byť povzbudzované, aby často pili vodu.

Medzi príznaky vyčerpania z tepla patrí bolesť hlavy, závraty, nevoľnosť a svalové kŕče. A ak je vaše dieťa športovec, mali by ste byť obzvlášť opatrní! Športovci sú vystavení zvýšenému riziku chorôb súvisiacich s teplom a mali by byť pozorne sledovaní, najmä počas dlhších tréningov a táborov, ktoré sa konajú vonku počas slnečných hodín s intenzívnym tréningovým režimom.

  • Vyčerpanie z tepla a dehydratácia by sa mali okamžite liečiť odpočinkom na chladnom, tienenom mieste, pitím vody a priložením studenej, vlhkej handričky na pokožku, ktorá pomôže ochladiť telesnú teplotu.
  • Ak sa ignorujú príznaky a symptómy vyčerpania z tepla, môže sa u dieťaťa vyvinúť závažnejšia choroba súvisiaca s teplom, ako je úpal, ktorý môže viesť k rýchlemu srdcovému tepu, vracaniu, silnej bolesti hlavy, zmätenosti, slabosti a záchvatom.
  • Úpal je núdzová situácia a dieťa by malo byť okamžite ošetrené lekárom.

Kedy pri letnom úraze navštíviť lekára?

Ak máte podozrenie na poranenie hlavy akéhokoľvek druhu, zavolajte lekára, aby zistil, či potrebujete ďalšiu starostlivosť. Vždy je lepšie vyhľadať pomoc a lekársku starostlivosť skôr ako neskôr.

Ak malo vaše dieťa pád súvisiaci s aktivitou, mali by ste vyhľadať lekársku starostlivosť, ak:

  • kríva a nie je možné použiť plný rozsah pohybu končatiny (ruky alebo nohy),
  • pociťuje bolesť alebo citlivosť pri tlaku na kĺb,
  • má bolesti hlavy alebo pociťuje ospalosť – to môžu byť príznaky otrasu mozgu.

Majte krásne a bezpečné leto bez zranení!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní