Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci - 14. MESIAC života dieťaťa

Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci - 14. MESIAC života dieťaťa
  • 08.06.2023
  • Lenka Biba Slovak

14. mesiac v živote vášho bábätka môže byť prelomový – prečo? Vtedy sa mu totiž začína poriadne rozväzovať jazyk, a to so sebou prináša nové dobrodružstvá a krásne spomienky pre celú rodinu. Ak ste ešte nepočuli z úst vášho batoľaťa priveľa slov, tak sa pripravte, pretože už prichádzajú!

„Daj pá-pá!" Tak aj to je len jeden z mnohých trikov, ktoré môže vaše batoľa urobiť práve teraz, keď má 14 mesiacov. Môže vás tiež prekvapiť tým, že sa bude riadiť jednoduchými pokynmi, ako napríklad „Choď si pre topánky“ alebo „Nedotýkaj sa toho“.

Len nečakajte, že vaše dieťa bude príliš poslušné. Toto je totiž prelomový mesiac pre nezávislosť batoliat. Váš malý poklad má totiž už svoj vlastný rozum!

14. mesiac života bábätka

Batoľatá v tomto veku potrebujú približne 11 až 14 hodín spánku denne, a to vrátane denného i nočného spánku. V tomto období si väčšina z nich zdriemne ešte dvakrát denne, pričom každý denný spánkový interval by mal vo všeobecnosti trvať približne jednu až dve hodiny.

Teraz už nie je príliš skoro na to, aby ste svojmu malému pokladu predstavili príbor. V 14. mesiacoch bude mať váš drobec väčší úspech s lyžičkou, ktorá sa ovláda ľahšie ako vidlička.

  • Dieťatku ponúkajte malé a zdravé porcie v pravidelných intervaloch.
  • Potom nechajte svoje dieťa rozhodnúť sa, či to chce jesť alebo nie.
  • Nielenže to zachráni váš zdravý rozum, nervy a trpezlivosť, ale tiež to naučí vaše batoľa jesť, keď je hladné, a prestať, keď je plné.

A to je lekcia, ktorú si vaše dieťa odnesie aj do dospelosti.

Odporúčame: Cestovný pas pre deti - čo treba na jeho vybavenie a aké sú poplatky?

Ako môžeme pomôcť dieťatku vo vývoji?

V dokonalom svete by sa deti vo veku 12 mesiacov ochotne vzdali svojej fľašky a prešli rovno na pitie z pohárika. V skutočnom svete sa to však nie vždy stáva – čo je jeden z dôvodov, prečo toľko detí pokračuje v pití z fľaše aj po odporúčanom veku 12 mesiacov.

  • Väčšina batoliat uprednostňuje odvykanie od fľaše postupne, takže najlepším riešením môže byť postupné vyradenie jedného kŕmenia naraz z fľaše, počnúc rannými alebo poludňajšími dávkami.
  • Batoľatá staršie ako 1 rok by už nemali piť umelú výživu.
  • Zatiaľ sa snažte byť trpezliví – odvykanie od fľaše môže trvať týždne alebo dokonca mesiace, takže vydržte!

14. mesiac života bábätka - fyzický vývoj

Je ťažké uveriť, že kedysi sa vaše dieťatko zmestilo do jednej ruky. Teraz budete pravdepodobne musieť zdvihnúť svoje batoľa do dvoch rúk – teda v prípade, ak ho dokážete prinútiť stáť na jednom mieste.

  • Pamätajte tiež, že rast sa počas druhého roka spomalí.
  • Pokles chuti do jedla je tiež normálny, pretože vaše nezávislé batoľa sa teraz chce rozhodnúť, kedy (a čo) bude jesť.
  • Jeden deň môže vaše dieťa jesť nepretržite a na druhý deň takmer nič.

Apetít vášho dieťaťa sa môže tiež zrýchliť, keď prechádza prudkým rastom – nazývaným rastový špurt, alebo sa môže spomaliť, keď je choré alebo mu idú zúbky.

14. mesiac života bábätka - kognitívny vývoj

Komunikácia je pre vaše dieťa veľmi efektívnym spôsobom, ako demonštrovať svoju novoobjavenú identitu a svoje neustále sa posilňujúce získavanie nezávislosti. Vaše batoľa môže mať v tomto čase vo slovnej zásobe asi tri až päť slov.

14. mesiac života bábätka - emocionálny vývoj

Keď už hovoríme o nezávislosti, toto je dobrý čas na to, aby ste sa zamysleli nad nastavením limitov pre vaše dieťa a položením základov pre jednotnú výchovu, pokiaľ ide o disciplínu.

Vy a váš partner (ak dieťa vychovávate spolu) by ste mali byť na rovnakej vlne v tom, čo je povolené a aké môže mať následky správanie vášho dieťatka.

Aj keď vaše dieťa rozumie slovu „nie“, pravdepodobne to začne samo hovoriť až okolo 18. mesiaca a existujú niektoré taktiky, ktoré na dieťa v tomto veku nebudú fungovať.

  • Pamätajte, že 14 mesačné bábätko je na oddychové časy príliš malé – nepochopí to a nezostane na mieste.
  • A fyzické tresty NIKDY nie sú efektívnou taktikou na dosiahnutie disciplíny.

14. mesiac života bábätka - sociálny vývoj

Zhadzovanie vecí je ďalšou obľúbenou zábavou batoliat, pretože vaše 14-mesačné dieťa si užíva experimentovanie a sledovanie, ako zbierate jednotlivé hračky či kusy oblečenia.

Vaše dieťa môže byť tiež schopné poslúchnuť jednoduchý verbálny príkaz a pravdepodobne dokonca aj poskladať pár kociek.

14. mesiac života bábätka - motorický vývoj

Napokon, čas na hranie je rozhodujúci pre budovanie motorických a sociálnych zručností, ako aj sebaúcty, takže poskytnite dostatok príležitostí a priestoru na zábavu pre vás aj vaše batoľa.

Neprehliadnite: Leto a najčastejšie úrazy detí - na čo všetko si treba dať pozor?

Zdravie a starostlivosť o vaše 14 mesačné bábätko

Batoľatá v tomto veku sú v pohybe (alebo čoskoro budú), čo môže viesť k prípadným zraneniam či častejším chorobám.

Bezpečnosť liekov pre deti – ak je vaše dieťa choré s prechladnutím alebo inou chorobou, môže potrebovať lieky. Ale u batoliat môžu byť niektoré lieky, vždy voľne predajné, škodlivé. Preto sa poraďte so svojím pediatrom predtým, ako svojmu dieťaťu dáte akýkoľvek liek, a používajte iba lieky, ktoré sú špeciálne určené pre deti v ich veku.

Starostlivosť o nechty pre batoliat – strihanie maličkých nechtov nie je tá najjednoduchšia rodičovská úloha. Ale je dôležité, aby mali nechty upravené, čisté a krátke. Dlhé nechty môžu nielen zachytávať nečistoty a choroboplodné zárodky, ale môžu viesť aj k poškriabaniu.

Liečba poranení hlavy – niekoľko malých odrenín na hlave nie je až taký veľký problém. Keďže sa však môžu vyskytnúť aj zranenia, ako sú otrasy mozgu a zlomeniny lebky, je vždy dobré vedieť, ako rozpoznať príznaky vážnejšieho poranenia hlavy a ako s ním zaobchádzať.

Kašeľ batoľaťa – máte zmätok v súvislosti s kašľom batoliat? Existujú spôsoby, ako ich dekódovať. Hlien, hlienový kašeľ je pravdepodobne príznakom prechladnutia, najmä ak je sprevádzaný nádchou a kýchaním. Štekavý kašeľ, po ktorom nasleduje vysoké pískanie, môže signalizovať vírusovú infekciu.

Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci

Zdroj úvodnej fotky - redakcia KAMzaKRASOU.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní