Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci - 2. MESIAC života dieťaťa

Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci - 2. MESIAC života dieťaťa
  • 16.03.2023
  • Lenka Biba Slovak

Vaše dvojmesačné bábätko už začína rýchlo rásť a stáva sa čím ďalej tým viac čulejším. Bude vydávať viac zvukov a bude sa už so svojim malým telíčkom viac pohybovať. Stále bude ale veľa plakať, no pravdepodobne uvidíte ten čarovný prvý úsmev (zvyčajne v 6. týždni), vďaka ktorému sa všetka tá tvrdá práca naozaj oplatí.

Pozrite sa spolu s nami na vývoj 2-mesačného dieťatka a objavte všetko, čím si bábätko v tomto období prechádza. Čo je najdôležitejšie – venujte mu maximálnu pozornosť, všímajte si všetky detaily a zahŕňajte ho nekonečnou láskou.

2. mesiac života bábätka

Od 2 mesiacov bude vaše dieťa postupne viac priberať na váhe. Ako sa jeho svaly vyvíjajú, ruky a nohy sa začínajú voľnejšie pohybovať a často sa naťahujú.

  • Počas prvých 2 mesiacov vaše dieťa rastie veľmi rýchlo.
  • Bude naďalej rásť týmto tempom – pravdepodobne priberie asi 900 g a každý mesiac narastie o 2,5 cm až 3,8 cm.

Bábätká majú často rastový skok (rastový špurt) okolo 6. týždňa svojho života. To môže spôsobiť, že budú viac nervózne, pretože chcú jesť viac ako zvyčajne. Môžete mať pocit, že kŕmite neustále, najmä v určitých časoch dňa. Niekedy môžete pozorovať, že je vaše dieťa hladné, ak vyplazuje jazyk alebo saje. Ak si zdriemne alebo odvráti hlavu, pravdepodobne je už plné a potrebuje sa iba upokojiť.

Postupne sa blíži obdobie, kedy vás bude čakať prvé očkovanie.

Odporúčame: Rastový špurt u detí - ako a kedy sa prejavuje?

Ako môžme pomôcť dieťatku vo vývoji?

Strávte v tomto období veľa času čítaním, spievaním, rozprávaním a hraním sa s vašim dieťatkom. Takto si zvykne na zvuky a slová a začne si rozvíjať jazykové a komunikačné schopnosti. Môžete sa s nim hrať tak, že ho necháte pozerať a cítiť rôzne predmety s rôznymi vzormi, farbami a tvarmi.

Plastové hračky a mäkké lopty fungujú tiež super! Bude sa na vás rado pozerať, takže sa na drobca veľa usmievajte. Uvoľňuje to „dobré“ chemikálie v tele vášho dieťaťa a pomáha mu cítiť sa bezpečne.

Môžete tiež dať svojmu dieťaťu masáž, aby ste ho uvoľnili a upokojili, ideálne večer po kúpeli.

Pokračujte 1 až 5 minútami denne v polohe na brušku, aby si dieťatko posilňovalo krk a hornú časť tela. Pomôže mu to rozvíjať svaly, ktoré bude neskôr potrebovať na sedenie a plazenie. Dieťatko však vždy uspávajte na chrbátiku.

2. mesiac života bábätka - reflexy

Do 2 mesiacov vaše dieťatko objaví svoje ruky a prsty. Bude držať ruky otvorené a bude chcieť chytiť nejaký predmet – hoci ešte nevie, ako ho pustiť! Môže tiež spojiť obe ruky k sebe.

2. mesiac života bábätka - koordinácia pohybov

2-mesačné bábätká sa začnú učiť koordinácii pohybov. Namiesto trhavých pohybov rúk a nôh, ktoré robili, keď sa narodili, sa môžu pohybovať plynulejšie a viac krúživými pohybmi. Budú napríklad silno kopať oboma nohami.

Môžu sa dokonca prevrátiť, takže ich nikdy nenechávajte samé na prebaľovacom pulte a ani na žiadnej vyvýšenej podložke!

2. mesiac života bábätka - poloha na brušku

Krk bábätiek bude stále silnejší. Počas polohy na brušku môžu detičky dvíhať hlavu a pohybovať ňou zo strany na stranu. Niektoré deti už dokonca dokážu zdvihnúť hrudník od podložky.

2. mesiac života bábätka - spánok

Niektoré (hoci len veľmi málo) deti dokážu prespať celú noc, keď dosiahnu 2 mesiace. Pravdepodobne budú mať 2 až 4 dlhé spánky a počas dňa budú bdelejšie a ostražitejšie – hoci spánkový režim detí sa v tomto veku stále veľmi líši.

2. mesiac života bábätka - zrak

Oči vášho dieťatka sa teraz väčšinu času pohybujú spolu. Jasne vás spoznajú a budú sa na vás pozerať, keď sa s nimi rozprávate. Budú sa radi pozerať na vašu tvár a budú vám rozdávať krásne úsmevy.

Radi sa budú pozerať na predmety so zložitejšími vzormi a farbami.

2. mesiac života bábätka - vydávanie zvukov

Detičky v tomto období budú tiež vydávať oveľa viac zvukov a bublať, vrátane zvukov ako „a“ alebo „o“, a bude sa zdať, že vás počúvajú a akoby vám chceli niečo povedať.

Neprehliadnite: Trakčný test bábätka: Ako súvisí s jeho psychomotorickým vývinom?

2. mesiac života bábätka - prejavy vývojových problémov

Každé bábätko sa vyvíja inou rýchlosťou, avšak poraďte sa s pediatrom vášho dieťatka, ak:

  • sa dieťatko do 8 týždňov neusmieva,
  • ak sa nedokáže ani na chvíľku upokojiť,
  • keď ich zdvihnete, aby ste ich utešili, no jedna strana ich tela sa zdá byť silnejšia ako druhá,
  • stále držia prsty v silno zovretej pästičke,
  • náhle zvuky ich nevystrašia,
  • nepapajú dostatočne a pravidelne,
  • sú malátne alebo až príliš napäté.

Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci:


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní