Trakčný test bábätka: Ako súvisí s jeho psychomotorickým vývinom?

Trakčný test bábätka: Ako súvisí s jeho psychomotorickým vývinom?
  • 15.11.2022
  • Lenka Biba Slovak

Trakčný test bábätka je skúška, ktorú vykonáva predovšetkým pediater na každej poradni od narodenia dieťaťa. Prečo je dôležitý a ako súvisí s vývojom dieťatka, ako aj s jeho psychomotorickým vývinom? Trakčný test či trakčná skúška je ale niečo, čo by ste nemali skúšať doma, ale nechať to na odborníkov.

Pravdepodobne ste sa už aj vy stretli s tým, že rodičia skúšajú svoje bábätká a malé detičky ťahať za ručičky smerom nahor do sedu, najmä na prebaľovacom pulte, aby posilňovali jeho bruško. Táto „prax" však nie je správna a verte či nie, takýmto spôsobom by ste mohli svojmu dieťatku aj ublížiť. Odporúčanie je preto jasné – robiť sami od seba by ste to nemali.

Keďže na poradniach u pediatra od narodenia bábätka býva častokrát málo času na všetky podrobnosti a vysvetlenia, príliš veľa rodičov si myslí, že práve takýmto druhom „cvičenia" s dieťatkom mu pomáhajú, aby si posilnilo svalstvo a iniciovalo polohu do sedu. Prečo to ale nie je správne?

Trakčný test bábätka - čo to vlastne je?

Najčastejšie na pravidelných poradniach u pediatra vášho dieťatka, niekedy aj u fyzioterapeuta (ak k nemu rodičia so svojim bábätkom chodia) si môžete všimnúť, ako lekár či fyzioterapeut vezme vaše bábätko za rúčky a pomaly ho ťahá takmer / alebo až do sedu. Toto robieva vždy a pravidelne – a práve tento manéver sa nazýva trakčný test alebo trakčná skúška bábätka.

Je to diagnostická skúška, pri ktorej sa sledujú reakcie organizmu, ktoré sú iné v každom mesiaci života vášho dieťatka.

Odporúčame: Morov reflex u bábätka: Vzniká už v maternici a sám zaniká. Ale čo ak nezmizne?

Psychomotorický vývin dieťaťa podľa trakčnej skúšky

Reakcia detského organizmu je v každej fáze psychomotorického vývinu pri trakčnom teste iná: 

  • dvojmesačné dieťa pri trakčnej skúške drží hlavičku inak,
  • iný pohyb urobia aj nožičky v 3., 4., 6. či 9. mesiaci.

To, ako dieťatko zareaguje a aký pri trakčnej skúške urobí pohyb, ako dokáže hlavičku zapojiť do pohybu, čo v tej chvíli urobia nožičky – toto všetko ukáže pediatrovi alebo fyzioterapeutovi to, ako sa bábätko vyvíja a ako napreduje vývoj jeho nervovej sústavy.

Trakčný test bábätka sa vykonáva spolu s inými testami a skúškami, ktoré dokopy dávajú celkový pohľad na vývoj dieťatka, ako aj správne informácie o motorickom vývoji dieťatka.

Trakčný test neslúži na posilňovanie brušného svalstva dieťatka

Trakčný test je pri každej poradni veľmi dôležitý, avšak jeho domáce praktizovanie v žiadnom prípade neslúži na posilňovanie brušného svalstva bábätka. Správny vývoj svalstva dieťatka ovplyvňuje množstvo faktorov, a to už od narodenia:

  • genetické faktory,
  • svalové napätie,
  • manipulácia s bábätko už od jeho prvých chvíľ,
  • spôsob trávenia času s dieťatkom, napríklad pri hrách alebo iných aktivitách.

Neprehliadnite: Neutíchajúci plač bábätka: Aké sú jeho príčiny a ako si s ním poradiť?

Dieťa si sadne samo - ale všetko chce svoj čas

Ak sa dieťatko vyvíja v poriadku a nič nenasvedčuje tomu, že by mal byť s niečím problém, nestáva sa, že sa dieťatko z ľahu samo posadí. Do polohy sedu sa dieťatko dostáva samo zo štvornožkovania alebo cez šikmý sed, čo sa deje približne medzi 7. až 9. mesiacom jeho veku.

Manipulácia s bábätkom je mimoriadne dôležitá už od narodenia, pretože to, ako s dieťatkom manipulujeme, ho ovplyvňuje do jeho ďalšieho života.

Trakčný test teda neslúži na posilňovanie bruška dieťatka. K posilňovaniu bruška dochádza vtedy, keď bábätko:

  • dvíha ruky,
  • na podložke dvíha nohy,
  • otáča sa na pravú či na ľavú stranu,
  • lozí po rovnom povrchu,
  • prelieza cez prekážky, a podobne.

Odporúčame aj: Afektívny záchvat u detí môže spôsobiť stratu vedomia! Nepodceňte prvé príznaky!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní