Ako často kojenecké fľaše sterilizovať? 4 tipy, ako by sa mali čistiť

Ako často kojenecké fľaše sterilizovať? 4 tipy, ako by sa mali čistiť
  • 17.11.2022
  • Lenka Biba Slovak

Kojenecké fľaše patria k základnej výbavičke každého bábätka. A to aj v prípade, ak sa novopečené maminky rozhodnú svoje malé poklady dojčiť. Nikdy totiž neviete, čo vás môže prekvapiť a kedy budete kojeneckú fľašu potrebovať aj v tomto prípade. Tá bude nevyhnutná aj vtedy, keď si budete odsávať svoje materské mlieko.

Pravidelne čistiť a sterilizovať kojenecké a detské fľaše je mimoriadne dôležité predovšetkým v prvých mesiacoch života vášho dieťatka. Preto vám dnes poradíme, kedy a ako často by ste mali dojčenskú fľašu sterilizovať a kedy to už nebude potrebné.

Kojenecké fľaše by ste určite mali sterilizovať pred ich prvým použitím a následne aj po každom použití. Nemusíte to však robiť stále. Najdôležitejšie sú prvé tri mesiace života vášho bábätka. Prezradíme vám, prečo.

Prečo je dôležité sterilizovať kojenecké fľaše?

U detí mladších ako 3 mesiace sa imunitný systém stále vyvíja a mnohé infekcie, ktoré by boli vo vyššom veku miernejšie alebo stredne závažné, môžu byť v týchto mesiacoch naozaj závažné.

Kým na odstránenie škodlivých baktérií, vírusov a iných nečistôt zvyčajne postačí dôkladné čistenie fliaš a ich okamžité použitie, počas prvých troch mesiacov života bábätka je ďalšou odporúčanou úrovňou ochrany denné alebo ešte častejšie sterilizovanie kojeneckých fliaš.

Odporúčame: Starostlivosť o pupočný pahýľ: Na čo si treba dávať pozor?

Kedy by ste mali sterilizovať a čistiť fľašku vášho dieťatka?

Správne čistenie kojeneckých fliaš začína ich umytím saponátom a horúcou vodou. Je veľmi dôležité, aby ste dôsledne odstránili všetky zvyšky ako z vonkajšej, tak aj z vnútornej strany fľaše a všetkých jej pridružených častí.

Následné sterilizovanie je špecifické pôsobením tepla alebo pary či chemikálií na fľašu a akékoľvek jej súvisiace časti. Sterilizovaním zabijete akékoľvek zostávajúce mikroskopické baktérie, ktoré mohli teoreticky uniknúť v procese čistenia saponátom a vodou.

Kojenecké fľaše by ste mali vyčistiť po nákupe, ako aj po každom použití a pred opätovným použitím, ak už uplynul nejaký čas od používania čistej fľaše.

Ako často by ste mali sterilizovať kojenecké fľaše?

Detské fľaše sa používajú veľakrát denne a v závislosti od toho, koľko ich máte, možno budete musieť pred každým použitím sterilizovať konkrétnu „dávku" fliaš raz denne. Frekvencia sterilizovania kojeneckých fliaš závisí v plnej miere od rodičov.

Na prvom mieste je ale vždy zdravie, zdravotne nezávadné a hygienicky čisté prostredie, v ktorom žijete spolu s vašim malým pokladom.

Správne zásady sterilizovania fliaš

  • Pravidelné a časté sterilizovanie kojeneckých fliaš minimálne do 3 mesiacov veku dieťaťa.
  • Ak je či bolo vo fľaši mlieko už dlhší čas počas dňa.
  • Ak je dieťatko choré alebo užíva lieky, ktoré by mohli oslabiť jeho imunitný systém.
  • Ak si nie ste istý kvalitou zdroja pitnej vody.

Neprehliadnite: Bezplienková metóda: Viete, čo to je a ako sa praktizuje?

Ako správne sterilizovať kojenecké fľaše?

  • PARNÝ STERILIZÁTOR

Ide o elektrický prístroj, ktorý zabezpečí potrebnú sterilizáciu prostredníctvom dezinfekcie parou pri teplote 100 ºC. Doba sterilizovania v tomto prípade trvá do 10 minút a všetky kojenecké potreby sterilizované týmto spôsobom budú sterilné v uzavretom priestore ďalšie 3 hodiny. Parný sterilizátor je praktický, avšak vyžaduje si viac miesta.

  • STERILIZÁTOR DO MIKROVLNNEJ RÚRY

Sterilizátor do mikrovlnnej rúry je plastový box, ktorý sa naplní (najčastejšie) 200 ml vody a kojeneckými potrebami určenými na sterilizovanie, ktoré ste predtým, samozrejme, dôkladne umyli saponátom a horúcou vodou. Sterilizovanie týmto spôsobom trvá maximálne 5 minút, a to v závislosti od výkonu vašej mikrovlnnej rúry.

  • VYVÁRANIE

Vyváranie vo vriacej vode patrí k najrozšírenejším typom sterilizácie, známych azda všade na svete ešte od čias našich mám a starých mám. Kojenecké potreby vložíte do hrnca so studenou vodou tak, aby boli úplne ponorené, zakryjete pokrievkou a privediete do varu na 5 až 10 minút. Výhodou je, že tento typ sterilizácie je finančne nenáročný, na druhej strane dochádza k rýchlejšiemu opotrebovaniu fľašiek a cumlíkov, ako aj k neželanému usádzaniu vodného kameňa, čo je na fľaškách aj vidieť.

  • CHEMICKÉ STERILIZOVANIE

Pri chemickej sterilizácii sa používajú špeciálne tablety alebo roztok, ktorý sa pripravuje zmiešaním so studenou vodou. Patrí k najmenej rozšíreným, pretože chemikálie môžu zanechávať na fľaške „pachuť“, preto mnohí rodičia uprednostňujú niektorý z vyššie uvedených možností.

Odporúčame aj: Tvorba materského mlieka: Ako podporiť laktáciu a dojčenie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní