Tvorba materského mlieka: Ako podporiť laktáciu a dojčenie?

Tvorba materského mlieka: Ako podporiť laktáciu a dojčenie?
  • 23.08.2022
  • Lenka Biba Slovak

Pravdepodobne najčastejšou obavou či strachom každej maminky po pôrode jej bábätka býva obava z nedostatku materského mlieka. Mnohé budúce či čerstvé mamičky z každej strany počúvajú o tom, ako sa všetkým naokolo v minulosti materské mlieko netvorilo, prípadne sa ho tvorilo veľmi málo.

Aj z toho dôvodu sa novopečené mamičky snažia pripraviť na dojčenie podľa rád z rôznych strán. Niektoré z nich sú protichodné, iné sa navzájom podporujú a sú založené na rovnakých princípoch.

Vo všeobecnosti je ale dojčenie širokou témou, na ktorú treba nazerať v rôznych súvislostiach. Ako je to teda s podporou laktácie a tvorby materského mlieka prirodzeným spôsobom?

Význam dojčenia

Význam dojčenia je počas celého obdobia trvania pre dieťa nenahraditeľný. Dojčené deti majú vďaka zloženiu materského mlieka zvýšenú ochranu pred infekciami. Jedným z faktorov, ktorý dieťaťu pomáha prekonať infekčné ochorenie, je tzv. laktoferín, ktorý ničí škodlivé baktérie, kvasinky a vírusy.

Dojčenie je veľmi dôležité aj pre kognitívny a senzorický vývin bábätka, nakoľko dieťatko po pôrode ešte nemá úplne vyvinutý mozog. Približne prvé tri roky po narodení bábätka sa jeho mozog vyvíja rýchlo, pričom počas tohto obdobia sa vytvárajú nové medzibunkové spojenia. Materské mlieko obsahuje látky pomáhajúce k dozrievaniu mozgu a naplneniu jeho maximálneho potenciálu.

Pri dojčení sa rozvíja celkové vnímanie vášho malého pokladu. Dieťatko:

  • cíti vôňu matky,
  • cíti chuť mlieka,
  • pozerá sa na tvár svojej maminky,
  • dotýka sa jej pokožky,
  • cíti jej teplo spredu a zároveň dotyk na chrbátiku,
  • počúva jej hlas, tlkot srdca, pohybuje sa spolu s matkou – toto všetko pôsobí na vznik nových mozgových prepojení a podporuje vývin mozgu.

Odporúčame: Šestonedelie: Nádherné, ale náročné obdobie v živote ženy po pôrode. Na čo všetko sa treba pripraviť?

Tvorba materského mlieka

Viete o tom, že s materským mliekom prichádzate už do pôrodnice, a teda nemusíte na jeho vytvorenie čakať? Mimoriadne dôležité je počiatočné materské mlieko, nazývané kolostrum.

V skutočnosti sa toto materské mlieko tvorí už v 16. týždni tehotenstva a jeho tvorba pokračuje približne do prvých dvoch-troch dní po pôrode. Vo zvýšenej miere obsahuje veľmi dôležité obranné látky, ktorými sú imunoglobulíny. Tieto pomáhajú dieťatku bezpečne zvládnuť náročný prechod z vnútromaternicového prostredia do vonkajšieho sveta, ktorý už nie je sterilný.

Kolostrum:

  • urýchľuje osídlenie tráviaceho traktu správnou mikroflórou,
  • pomáha urýchliť vylučovanie takzvanej smolky,  
  • je najlepšou prevenciou hypoglykémie a hyperbilirubinémie – novorodeneckej žltačky. 

Dojčenie je prirodzené

Dojčenie je prirodzená a biologická funkcia ženského tela. Najvýznamnejšími benefitmi dojčenia sú:

  • bezprostredná blízkosť matky a jej dieťatka kontaktom koža na kožu,
  • možnosť prisávať sa na prsník podľa záujmu dieťatka,
  • dojčenie priamo z prsníka, a to bez akýchkoľvek zásahov používaním umelých náhrad prsníka,
  • časté a výdatné, aj keď náročné nočné dojčenie, a to už od prvých okamihov po narodení bábätka.

V prípade narušenia týchto procesov dochádza k problémom s dojčením, následne aj s tvorbou materského mlieka.

Ako zvýšiť tvorbu materského mlieka?

Dôležitejšie, ako zameranie sa na potraviny údajne zvyšujúce produkciu materského mlieka, sú tieto faktory:

  • oveľa podstatnejšie je, aby vaše bábätko na prsníku skutočne pilo a aby bolo správne prisaté, pretože častokrát samotná úprava polohy a prisatia je účinnou podporou dojčenia a neustálej tvorby materského mlieka,
  • rovnako je potrebné dbať na správnu polohu matky a dieťatka pri dojčení, aby sa dosiahlo čo najlepšie prisatie bábätka na prsník matky,
  • kontakt koža na kožu je veľmi dôležitý, bábätko vyzlečené do plienky na maminkinej hrudi podporuje jeho záujem o dojčenie, zvyšuje ochotu prisávať sa na prsník a predstavuje mimoriadne účinný spôsob, ako zvýšiť tvorbu materského mlieka v prsníkoch matky,
  • ďalším krokom je stláčanie prsníka, čo pomôže bábätku získať viac mlieka,
  • na stláčanie prsníkov nadväzuje striedanie prsníkov pri dojčení – prsníky je ideálne v priebehu dojčenia striedať viackrát, čím umožníte bábätku, aby sa dojčilo kedykoľvek, keď má o dojčenie záujem; nie je dôvod na obmedzovanie času, ktorý dieťatko môže na prsníku stráviť, pretože vaše telo nepotrebuje prestávku na „dotvorenie mlieka“,
  • pri tvorbe materského mlieka pomôže aj podpora prostredníctvom byliniek ako senovka grécka, moringa olejová a benedikt lekársky, ktoré podobne ako mnohé iné bylinky, predstavujú potenciál ako zvýšiť tvorbu materského mlieka a zlepšiť tok mlieka, často do 24 – 48 hodín od začiatku užívania.

Neprehliadnite: Žijete v znečistenom prostredí? Kojte pol roka a viac, odporúčajú vedci

Zbavte sa zbytočných obáv z nedostatku materského mlieka

Častokrát sa hlavne v prípade prvorodičiek stáva, že mamičky uvažujú o tom, či je tvorba materského mlieka dostatočná. Usudzujú tak na základe rôznych príznakov, ktoré ale nemusia znamenať, že by tvorba ich mlieka bola nedostatočná. To, že maminky už prestávajú pociťovať naliatie prsníkov, prípadne už odpadla potreba si mlieko odsať, nemusí znamenať, že je s tvorbou materského mlieka nejaký problém.

Ak bábätko dobre pije, prospieva a je spokojné, tak je pravdepodobne všetko v poriadku. Mäkké prsníky sú v prípade dobrého pitia a prospievania dieťatka nielen normálny, ale aj žiaduci jav. Preplnené prsia nie sú ideálom dobrého dojčenia, práve naopak.

Všeobecne platí, že ak vidíte pohyby na brade bábätka – ak dieťatko viditeľne dobre prehĺta a pije, dojčenie je v poriadku a nemusíte sa zbytočne obávať o udržanie tvorby mlieka.

Odporúčame aj: Celebritné mamičky, ktoré hrdo dojčia svoje ratolesti na verejnosti


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní